Sök

Hello & More

Den 25 augusti livesände vi studentintroduktionen Hello & more. Här kan du ta del av hela sändningen eller delar av innehållet igen. Vi svarar också på en stor del av alla frågor som inkom via livechatten. Välkommen till oss!

Fanfarblåsare med trumpet. Fotad på introduktionsdagen Hello & more

Se hela vår livesända introduktion i efterhand

Missade du att se vår digitala introdag live? Det är lugnt! Du kan se den i efterhand, när du vill. Här nedan hittar du en textad version och du kan även se sändningen på Högskolan i Gävles Facebook-sida. På Facebook hittar du sändningen bland videoklippen och där kan du även ta del av kommentarsfältet.

Här är inslagen som visades under introduktionsdagen

Häng med på campuspromenad!

Gefle Studentkår välkomnar dig!

Pluggtips från Lukas!

Gävle har mycket att erbjuda!

Frågor och svar från livechatten

Här kommer svaren på många av de frågor som skickades in i chatten under sändningen av Hello & more den 26 augusti.

Covid-19

Hur ser de ut med campusstudier i nuläget?

Enligt beslutet som Högskolans rektor tog i juni så är målet att om man kommit in på en campusförlagd utbildning, så ska man läsa på campus, men med hänsyn till pandemin. Vissa delar kan komma att ske digitalt. Mer information hittar du i vårt nyhetsflöde på hig.se/student.
Till nyhetsflödet

Är det ett krav att delta på fysiska möten för dem som tillhör riskgrupp för Covid-19?

För studenter som är i riskgrupp på grund av pandemin kan alternativa lösningar diskuteras. Studenter som är i riskgrupp ska vända sig till studentsupport@hig.se för handläggning av ärendet. Om det inte är möjligt att hitta alternativa lösningar, vilket avgörs av den kursansvarige läraren, kan det landa i att studenten rekommenderas att ta ett studieuppehåll. Man behåller då sin plats på utbildningen och kan återuppta studierna vid ett senare tillfälle.

Vad gör ni för att minska smittspridning under föreläsningar, när det ibland är många studenter?

Vi begränsar antalet studenter i varje sal – så att avstånd är möjligt. Huvudregeln är att varje lokal används av ”hälften så många”. Vi har också markeringar, på stolar i gradängsalar bland annat, för att det ska vara tydligt med avstånd.

Vi vidtar också andra åtgärder t.ex. handsprit vid entréer och vid hissar, samt anslag som påminner oss alla om ansvaret att tvätta händer och hålla avstånd.

Om man skulle vara i riskzonen, finns det möjlighet att göra tentor hemma?

Våra salsskrivningar genomförs i lokaler som gör det möjligt att ha ett stort avstånd mellan de som skriver tentan. Alla uppmanas att använda handsprit vid in- och utgång. Handsprit finns uppsatt på flera platser inom lärosätet. Om du behöver använda miniräknare som hjälpmedel så kommer den att vara inplastad och rengörs efter användning.

Vi minskar generellt antalet studenter som får vistas i våra lokaler och salar, vi uppmanar till att hålla avstånd till varandra och flera andra åtgärder– allt för att vi tillsammans ska kunna hjälpas åt att minska smittspridning och känna oss trygga.

Om du inte har möjlighet att genomföra examinationen (tentan) på plats så får du vänta till nästa tillfälle ges. Vid frågor kan du vända dig till studentsupport@hig.se.

Hur blir det med salstentamen?

Våra salsskrivningar genomförs i lokaler som gör det möjligt att ha ett stort avstånd mellan de som skriver tentan. Alla uppmanas att använda handsprit vid in- och utgång. Handsprit finns uppsatt på flera platser inom lärosätet. Om du behöver använda miniräknare som hjälpmedel så kommer den att vara inplastad och rengörs efter användning.

Vi minskar generellt antalet studenter som får vistas i våra lokaler och salar, vi uppmanar till att hålla avstånd till varandra och flera andra åtgärder– allt för att vi tillsammans ska kunna hjälpas åt att minska smittspridning och känna oss trygga.

Om du inte har möjlighet att genomföra examinationen (tentan) på plats så får du vänta till nästa tillfälle ges.

Om du har frågor så kan du mejla oss på studentsupport@hig.se

Schema

Hur vet jag när jag ska vara på plats på Högskolan?

I ditt schema så kan du se om och när du förväntas vara på campus. Du hittar schema enklast via ditt välkomstbrev. Du kan också hitta ditt schema på schema.hig.se

Hämta ditt välkomstbrev

Kommer det att stå tydligt på schemat när man ska vara på plats och inte?

Ja, det ska framgå av schemat eller kursens studiehandledning. Kontakta kursansvarig lärare om du har frågor om din specifika kurs.

Tips på hur man kan se sitt schema?

Du kan se ditt schema på schema.hig.se eller söka fram din kurs i appen Kronox.

Kurslitteratur

Kan man låna bok från biblioteket om man läser distans?

Ja, även du som är distansstudent kan låna böcker på biblioteket.

Här hittar du mer information om vad som gäller och hur du gör

Måste man köpa böcker innan man börjar?

Generellt är det alltid bra att vara förberedd. Hör gärna med ansvarig lärare, din studentguide, äldre studenter eller din studentförening.

Hur får man bäst tag i all kurslitteratur utan att behöva lägga ut en halv förmögenhet?

Det finns mycket begagnad kurslitteratur att köpa på olika sidor på nätet eller i olika köp- och säljgrupper. Passa gärna på att ställa den frågan till studentguiden för ditt program.

Se sidan Fråga en student

Studentliv och insparken

Vad händer med insparken nu när det är Corona?

Studentkåren och studentföreningarna har beslutat att ställa in höstterminens insparksvecka. Orsaken är risken för smittspridning av coronaviruset.
– Det är trist, men vi måste värna om studenternas hälsa, säger Petra Jönsson, Gefle Studentkårs ordförande.

Läs mer om Studentkårens och studentföreningarnas beslut

Hur kommer kåraktiviteter se ut under hösten med tanke på pandemin?

Gefle Studentkår och studentföreningarna arbetar aktivt med att se över nya typer av event och evenemang som är både säkra och roliga där fokus kommer vara på att lära känna varandra och andra studenter. Så håll utkik i sociala medier: Gefle studentkår och bli medlem för att hålla er uppdaterade.

Hur blir man medlem i kåren?

Man kan bli medlem genom att komma förbi hos oss på kåren (baksidan hus 91) under våra öppettider eller köpa medlemskapet direkt på vår sida (geflestudentkar.se), hälsar Gefle Studentkår.

Bästa tipsen för att skaffa nya vänner nu när insparken är inställd? Har ni fortfarande nattklubb, syjunta eller liknande evenemang?

Gefle Studentkår och studentföreningarna arbetar aktivt med att se över nya typer av event och evenemang som är både säkra och roliga där fokus kommer vara på att lära känna varandra och andra studenter. Så håll utkik i sociala medier: Gefle studentkår och bli medlem för att hålla er uppdaterade.

Finns nån spexgrupp?

Nej, inte vad vi vet. Men du kanske kan starta en? Kontakta gärna Gefle studentkår, de brukar vara glada över förslag på nya grupper eller aktiviteter.

Buss och parkering

Vilken buss åker till Högskolan från Gävle centralstationen?

Buss nummer 15 trafikerar sträckan Gävle Central – Stortorget (centrum)–Högskolan-Teknikparken-Sjukhuset-Sätra. Resan från Gävle Central till Högskolan tar ca 10 minuter.

Hur ser det ut med parkeringstillstånd? Var och när kan man hämta ut sådana?

Vecka 36 kommer du att kunna hämta ut ditt parkeringstillstånd hos entrévärdar i Valhall, Fårhallen, Rävhallen och hus 99. De finns på plats kl. 08.00-14.00. Du kan också hämta ut ett parkeringstillstånd i receptionen. För att hämta ut parkeringstillståndet behöver du kunna visa upp att du är student på Högskolan.

Här hittar du receptionens öppettider

Behöver jag ha ett parkeringstillstånd första dagen?

Nej, du kan parkera på Högskolans parkeringar utan parkeringstillstånd, men för att framöver kunna betala rabatterat studentpris (10 kr/dag) så behöver du ha ett parkeringstillstånd synligt i bilrutan.

Studera och praktisera utomlands

Jag funderar kring utlandsstudier. När kan man ansöka om att åka utomlands? Vart kan man söka?

Roligt att du är intresserad av utlandsstudier. Allt du behöver veta om att studera eller praktisera utomlands hittar du på vår webb. Kontakta vår International Office om du har frågor.

Läs mer om utlandsstudier

Övriga frågor

Jag läser på distans och jag undrar om det finns något studentkort som ger mig studentrabatt?

Ja, det finns studentlegitimation som bevisar att du är student vid en högskola eller universitet och som även ger studentrabatt.

Läs mer om studentlegitimation

När och var kan man hämta sitt kort som till exempel används för att komma in på skolan kvällstid?

Du hämtar ut ditt HiG-kortet i Högskolans reception under deras ordinarie öppettider.

Var ligger Studentcentrum i för hus?

Studentcentrum ligger i hus 22, mitt på Högskolan i anslutning till biblioteket.

Här hittar du en karta över Campus

Vad är den största utmaningen med att vara ny student?

Att vara ny student är pirrigt och nytt. Så ska det vara. Läs gärna igenom noga vad som gäller för den eller de kurser som du ska läsa, så du är förberedd. Ta reda på så mycket som möjligt. Kika igenom litteraturlistan och titta hur schemat ser ut. Det tar tid att komma in i det nya livet som student.

Om du har frågor och funderingar och inte vet vart du ska vända dig så kan du alltid mejla din fråga till studentsupport@hig.se

Finns det stöd att få för social fobi och andra mentala sjukdomar?

Ja, om du har en dokumenterad funktionssättning så kan du ansöka om pedagogiskt stöd. Du kan även vända dig till Studenthälsan om du är i behov av samtalsstöd.

Här kan du läsa hur du gör för att ansöka om riktat pedagogiskt stöd

Hur kommer man in på Canvas? När kan man logga in?

Du loggar in på Canvas med ditt användarkonto (inloggningsuppgifter). Strax efter att du är registrerad på din kurs i Ladok så kan du logga in i Canvas.

Läs mer om hur du loggar in i Canvas

Hur får man intyg som visar att man är student?

Som student så kan du själv ta ut ett studieintyg i vårt studiedokumentationssystem Ladok Skulle det inte fungera så kan du alltid mejla oss på studentsupport@hig.se så hjälper vi dig.

Vad kostar en lunch på Café Prego?

En varm lunch kostar just nu 85 kr i Prego. Sen finns det även sallader och smörgåsar i olika prisklasser.

Publicerad av: Satu Moberg Sidansvarig: Satu Moberg Sidan uppdaterades: 2022-03-21
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)