Sök

Välkommen till Högskolan i Gävle och Civilingenjörsprogrammet i lantmäteriteknik!

På denna sida kan du läsa viktig information om ditt program, introduktionen och hur du gör för att komma igång med dina studier.

Så här gör du för att komma igång!

Börja med att kolla igenom vår checklista så att du inte missar något viktigt!

Två veckor innan terminsstart kan du sen följa vår steg för steg-guide. Här finns information om hur du skapar ett användarkonto och registrerar dig med mera.

Färgglada pixlar i färgerna gult, rött och blått på svart bakgrund. Texten Hello & More i vitt

Hello & More - Introduktionsdag 25 augusti

Hello & More är vår digitala introduktion till studier på Högskolan i Gävle och du är varmt välkommen!

Introduktionen kommer att sändas live på Facebook den 25 augusti klockan 11.00 - 12.00. Du behöver inte ha ett konto på Facebook för att kunna följa sändningen.

Under Hello & More kommer gäster som Högskolans rektor, studentkåren och andra studenter att hälsa dig välkommen till Högskolan i Gävle och ge dig sina bästa tips för en härlig studietid. Du kommer få chansen att ställa dina frågor i vår chatt och att upptäcka hur det ser ut på vårt campus. Och mycket mer så klart – vi ses i augusti!

Hello & More - introduktionsdag

Viktig information inför din studiestart 

Vårterminen 2022 startar måndag den 17 januari.

Från och med måndag den 8 november 2021 kommer undervisningen på Högskolan i Gävle successivt att återgå till campus för de studenter som valt en campus-baserad utbildning. Även tentor (salsskrivning) kommer att kunna göras på campus.

Fortfarande kan undantag göras när det gäller stora klasser eller grupper, där man även i fortsättningen kan komma att använda zoom och andra digitala verktyg i undervisningen. Så även du som läser en campusutbildning kan komma att behöva ha tillgång till webbkamera och eventuellt headset.

Vi behöver vara vaksamma på pandemins utveckling och vi måste snabbt kunna anpassa vår utbildning efter smittläget. Regionala restriktioner kan fortfarande bli aktuella.

Att tänka på vid deltagande på digital undervisning Pdf, 649 kB.

Håll dig uppdaterad på hig.se/student

Om programmet

Här har vi listat information om ditt program som är viktig att du tar del av inför din studiestart. Klicka på plustecknet för att läsa mer om varje del.

Programupprop

Programupprop

Programinformation och upprop: 25 augusti klockan 13.00 - 14.00 via Zoom
Länk till Zoom:
https://hig-se.zoom.us/j/69746279092

I samband med uppropet får du en kort presentation av ditt program. Du informeras även om praktiska detaljer inför dina studier hos oss.

Här kan du läsa hur du gör och vad du behöver för att delta i ett webbmöte via Zoom

Om du inte kan närvara på uppropet måste du i förväg kontakta programadministrationen på e-post studentsupport@hig.se.

Uteblir du utan att ha meddelat Högskolan mister du din utbildningsplats.

Programinformation

Programinformation från din utbildningsledare

Varmt välkommen till Civilingenjörsprogrammet i lantmäteriteknik!

Vi är glada att hälsa dig välkommen till fem spännande år på Högskolan i Gävle. Civilingenjörsprogrammet är en nyetablerad utbildning som är inriktad mot geodata (lägesbunden information). Programmet har två inriktningar, en mot tekniskt lantmäteri och en mot geografiska informationssystem (GIS) och de två första åren är gemensamma. Efter genomförd utbildning kommer du att bli expert på geodata och ha en mycket god arbetsmarknad framför dig. Det finns en stor efterfrågan på kompetens inom området och den framtida arbetsmarknaden är väldigt ljus.

Att börja studera på högskola eller universitet innebär ofta en stor förändring i livet. Du behöver kanske flytta hemifrån och hitta ett eget boende för första gången. En annan förändring är att du nu kommer att ha mindre schemalagd undervisning än under gymnasietiden och det förutsätts att du arbetar självständigt upp till i genomsnitt 40 timmar i veckan. Detta innebär alltså mer av frihet under eget ansvar. Det är viktigt att ha disciplin och att du organiserar dina studier på ett sådant sätt att du långsiktigt kan fokusera på dem.

Vi kommer att träffas första gången på introduktionsdagen den 25 augusti för upprop och programinformation. Innan dess hoppas vi att du under insparken har fått möjlighet att lära känna andra studenter. Den egentliga terminsstarten är måndagen den 30 augusti. Det akademiska året är sedan uppdelat i fyra läsperioder om vardera 10 veckor. Vanligtvis läser du två kurser parallellt och undervisningen bedrivs genom föreläsningar, övningar och laborationer. I flera kurser kommer även större projektarbeten att förekomma, ibland ute i näringslivet.

Om programmet

Du kommer att börja med en kurs om samhällsbyggnadsprocessen där du får en grundläggande orientering avseende samhällets utveckling och förvaltning med koppling till bland annat ändamålsenlig markanvändning, hållbarhets- och demokratiaspekter och där geodata kan bidra till lösningar på komplexa samhällsutmaningar. Kursen ger dig också en introduktion till vetenskapligt skrivande och praktiskt projektarbete som du kommer ha användning av i genomförandet av kommande kurser. Parallellt ges en kurs om dataanalys och statistik. Inom lantmäteriteknik och geodatatillämpningar är detta viktiga verktyg för att till exempel kunna göra bedömningar avseende lägesnoggrannhet vid olika sorters metoder för insamling av data.

Civilingenjörsutbildningen är ett campusprogram men på grund av pandemin kommer eventuellt delar av undervisningen att ske på distans under hösten. Det är därför viktigt att du har en dator med kamera, mikrofon och högtalare. Har den inte det, behöver du komplettera med en extern webbkamera och/eller headset med mikrofon. På Högskolan använder vi webbmötestjänsten Zoom, som du behöver installera innan introduktionsdagen. Vi använder vidare lärplattformen Canvas, där du under hela utbildningstiden fortlöpande kommer att kunna hitta information om programmet och kurserna, m.m. Du får tillgång till Canvas under den första veckan.

Som på alla civilingenjörsprogram, kommer du att läsa en hel del matematik. Matematiken är ett viktigt verktyg för civilingenjören och är en förutsättning för de mer tekniska ämnena längre fram. Vi rekommenderar att du repeterar matematiken från gymnasieskolan under sommaren, särskilt om det var ett tag sedan du studerade. Ett bra sätt är till exempel att jobba igenom kompendiet under www.math.chalmers.se/Math/kompendium/teknolog.pdf Se även www.matteboken.se.

Har du frågor är du välkommen att kontakta oss utbildningsledare via telefon eller e-post men eftersom vi har semester under juli så kan det ta ett tag innan vi svarar då. Högskolan i Gävle har också ett antal studentguider. De kan svara på frågor som inte har direkt med själva civilingenjörsutbildningen att göra och även berätta om hur det är att vara student. Vår studentguide heter Rabé Andersson (studguide.rabe@hig.se).


Hjärtligt välkommen!

Fredrik Zetterquist, utbildningsledare, fredrik.zetterquist@hig.se, 070-550 49 56

Jonas Ågren, biträdande utbildningsledare, jonas.agren@hig.se, 073-584 94 13

Inför dina första kurser

Inför dina första kurser

Här hittar du välkomstbrev till de första kurserna som ingår i ditt program. I kursernas välkomstbrev hittar du information om kursregistrering, länk till kursplan och litteraturlista, kursschema med mera. Välkomstbreven publiceras senast fyra veckor innan kursstart.

Riktat pedagogiskt stöd

Behöver du ansöka om riktat pedagogiskt stöd?

Om du behöver pedagogiskt stöd på grund av en funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan din första kurs börjar. Ansök gärna direkt när du har blivit antagen.

Fråga en student

Fråga en student

Det finns många frågor som studenter svarar bättre på än lärare och administrativ personal - hur det känns att vara student på Högskolan i Gävle till exempel. Som en del av introduktionen har vi därför anställt en student som kan svara på just dina frågor.

Studenten Rabé Andersson kan svara på frågor om exempelvis boende, hur det är att vara student, hur Gävle är som studentstad, hur du kan förbereda dig inför dina studier, hur det fungerar med tentamen och en massa andra frågor som kan dyka upp som blivande student. Rabé är tillgänglig för frågor fram till den 5 november.

E-post: studguide.rabe@hig.se

Inspark och andra introduktionsaktiviteter

Inspark

Inspark

Insparken anordnas gemensamt av Gefle Studentkår och studentföreningarna och innebär vanligtvis en hel vecka med roliga och galna upptåg. Under rådande omständigheter med coronapandemin är det svårt att säga exakt hur årets insparksvecka kommer se ut. Om insparken kan genomföras är den tänk att starta 18 augusti. All information om årets inspark och de senaste uppdateringarna hittar du på geflestudentkar.se/inspark2021


Tips och stöd till dig som ny student

Stöd och aktiviteter för dig som är ny student på Högskolan

Under vårterminen kommer det att erbjudas digitala evenemang för dig som är ny student på högskolan. Dessa marknadsförs via våra sociala kanaler och som studentnyhet på www.hig.se/student

Ett evenemang är föreläsningsserien "Alltid på en tisdag" som är korta lunchföreläsningar via zoom. Är du nyfiken och vill veta mer om exempelvis hur du kan motverka stress, hur du skriver akademiskt, få tips om fiffiga appar, hur du kan navigera på din framtida arbetsmarknad och att tala inför grupp?

Boka redan nu in första passet "Så lyckas du med dina studier" som ges tisdag 25 januari klockan 12.15 - 12.45.

Schema "Alltid på en tisdag"

Kontakt

Om du har frågor om programmet kan du kontakta din utbildningsledare, Fredrik Zetterquist.

E-post: fredrik.zetterquist@hig.se
Telefon: 026-64 82 05

Publicerad av: Satu Moberg Sidansvarig: Lisa Olsson Sidan uppdaterades: 2021-06-08
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)