Sök

Välkommen till Högskolan i Gävle och Datavetenskapliga programmet!

På denna sida kan du läsa viktig information om ditt program, introduktionen och hur du gör för att komma igång med dina studier.

Så här gör du för att komma igång!

Börja med att kolla igenom vår checklista så att du inte missar något viktigt!

Två veckor innan terminsstart kan du sen följa vår steg för steg-guide. Här finns information om hur du skapar ett användarkonto och registrerar dig med mera.

Färgglada pixlar i färgerna gult, rött och blått på svart bakgrund. Texten Hello & More i vitt

Hello & More - Introduktionsdag 25 augusti

Hello & More är vår digitala introduktion till studier på Högskolan i Gävle och du är varmt välkommen!

Introduktionen kommer att sändas live på Facebook den 25 augusti klockan 11.00 - 12.00. Du behöver inte ha ett konto på Facebook för att kunna följa sändningen.

Under Hello & More kommer gäster som Högskolans rektor, studentkåren och andra studenter att hälsa dig välkommen till Högskolan i Gävle och ge dig sina bästa tips för en härlig studietid. Du kommer få chansen att ställa dina frågor i vår chatt och att upptäcka hur det ser ut på vårt campus. Och mycket mer så klart – vi ses i augusti!

Hello & More - introduktionsdag

Viktig information inför din studiestart 

Vårterminen 2022 startar måndag den 17 januari.

Från och med måndag den 8 november 2021 kommer undervisningen på Högskolan i Gävle successivt att återgå till campus för de studenter som valt en campus-baserad utbildning. Även tentor (salsskrivning) kommer att kunna göras på campus.

Fortfarande kan undantag göras när det gäller stora klasser eller grupper, där man även i fortsättningen kan komma att använda zoom och andra digitala verktyg i undervisningen. Så även du som läser en campusutbildning kan komma att behöva ha tillgång till webbkamera och eventuellt headset.

Vi behöver vara vaksamma på pandemins utveckling och vi måste snabbt kunna anpassa vår utbildning efter smittläget. Regionala restriktioner kan fortfarande bli aktuella.

Att tänka på vid deltagande på digital undervisning Pdf, 649 kB.

Håll dig uppdaterad på hig.se/student

Om programmet

Programupprop

Programupprop

Programinformation och upprop: 26 augusti klockan 09.15 - 11.00 via Zoom
Länk till Zoom:
https://hig-se.zoom.us/j/65525698852?pwd=M1hjZUk1QW1RRWEzZWcyVzdPeDJJdz09 (Passcode: 893827)

I samband med uppropet får du en kort presentation av ditt program. Du informeras även om praktiska detaljer inför dina studier hos oss.

Här kan du läsa hur du gör och vad du behöver för att delta i ett webbmöte via Zoom

Om du inte kan närvara på uppropet måste du i förväg kontakta programadministrationen på e-post studentsupport@hig.se.

Uteblir du utan att ha meddelat Högskolan mister du din utbildningsplats.

Programinformation

Programinformation från din utbildningsledare

Datavetenskapliga programmet är ett campusprogram med inslag av samarbete mellan studenter, lärare och omkringliggande näringsliv. Under studietiden kommer du att kombinera kunskaper inom datavetenskap med geografiska informationssystem (GIS) och du kommer att få vara med om att bygga applikationer som visar vägen. Efter programmet kommer du att ha en unik kompetens och efterfrågan är stor på denna typ av kompetens.

Programmets innehåll

Under det första året läggs grunden med introduktionskurser i datavetenskap med programmering och mjukvarudesign kombinerat med användning av geografiska informationssystem för att på olika sätt analysera geografiska data som exempelvis vattenflöden, trafikflöden eller befolkningsmängder m.m. Detta knyts samman i utvecklingen av applikationer som visualiserar detta.

Arbetet under andra året är mer projektbaserat med utveckling av geografiska webbtjänster och GIS-applikationer för Internet och mobila enheter. Samtidigt fördjupar du det tekniska kunnandet ytterligare med matematik, representation av geografiska data och olika referenssystem för positionering, en nödvändig teknisk bas för att du skall bli en skicklig applikationsutvecklare.

Under det tredje året utvecklas ditt kunnande kring grafisk visualisering - en central kompetens eftersom det mesta presenteras grafiskt i det här sammanhanget. Du får också lära dig mer om att analysera bilder som exempelvis satellitbilder. Tillsammans med en fördjupning i datautbyte mellan olika geografiska system är du sedan redo för den stora finalen - ditt examensarbete, där du med ett självständigt arbete tillämpar dina kunskaper och presenterar resultatet på ett vetenskapligt sätt.

Programmets upplägg

Programmet går på helfart och du läser oftast två parallella kurser samtidigt (kurserna går på halvfart). Även om det sällan är närvaroplikt på kurserna så har en del av kurserna hög förväntan på närvaro, då det till exempel förekommer en hel del grupparbeten. Det är inte att rekommendera att exempelvis arbeta samtidigt som man avser att läsa programmet. Inslag av gästföreläsare och yrkesverksamma lärare förekommer på flera kurser.

Under hela studietiden kommer du att använda lärplattformen Canvas för att kommunicera med lärare men vi som undervisar på programmet är ofta också tillgängliga IRL utanför schemalagd tid.

Repetera din kunskaper inför terminsstarten

Inför starten av kurserna i höst vill jag rekommendera dig att börja repetera matematik och börja titta på nybörjarprogrammering i Java (för dig som inte programmerat tidigare). Det finns många bra resurser på Internet som går att utnyttja. Förutom många videoserier på Youtube finns även webbsidor riktade mot kodning som codingbat.com, codecademy.com och code.org.
Dessa är gratis men det finns även betaltjänster. Har du aldrig programmerat förut kan code.org vara ett bra ställe att starta på för att öva på problemlösning med kod. Det mesta är grafisk programmering och riktat mot yngre men det ger ändå insikter i logiskt tänkande och övningar på problemlösning via algoritmer (stegvisa instruktioner). Om du redan kan programmera så testa att göra lite självrättande övningar hos codingbat.com.

Har du funderingar så tveka inte att höra av dig till mig. Jag hälsar dig hjärtligt välkommen till vår utbildning!

Ann-Sofie Östberg
Utbildningsledare för Datavetenskapliga programmet

Programschema

Programschema, uppdaterad 24 augusti

Schema för Datavetenskapliga programmet

Inför dina första kurser

Inför dina första kurser

Här hittar du välkomstbrev till de första kurserna som ingår i ditt program. I kursernas välkomstbrev hittar du information om kursregistrering, länk till kursplan och litteraturlista, kursschema med mera. Välkomstbreven publiceras senast fyra veckor innan kursstart.

Riktat pedagogiskt stöd

Behöver du ansöka om riktat pedagogiskt stöd?

Om du behöver pedagogiskt stöd på grund av en funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan din första kurs börjar. Ansök gärna direkt när du har blivit antagen.

Fråga en student

Fråga en student

Det finns många frågor som studenter svarar bättre på än lärare och administrativ personal - hur det känns att vara student på Högskolan i Gävle till exempel. Som en del av introduktionen har vi därför anställt en student som kan svara på just dina frågor.

Studenten Robin Törnbom som läser IT-GIS systemutveckling på Högskolan kan svara på frågor om exempelvis boende, hur det är att vara student, hur Gävle är som studentstad, hur du kan förbereda dig inför dina studier, hur det fungerar med tentamen och en massa andra frågor som kan dyka upp som blivande student. Robin är tillgänglig för frågor fram till den 5 november.

E-post: studguide.robin@hig.se

Inspark och andra introduktionsaktiviteter

Inspark

Inspark

Insparken anordnas gemensamt av Gefle Studentkår och studentföreningarna och innebär vanligtvis en hel vecka med roliga och galna upptåg. Under rådande omständigheter med coronapandemin är det svårt att säga exakt hur årets insparksvecka kommer se ut. Om insparken kan genomföras är den tänk att starta 18 augusti. All information om årets inspark och de senaste uppdateringarna hittar du på geflestudentkar.se/inspark2021


Tips och stöd till dig som ny student

Stöd och aktiviteter för dig som är ny student på Högskolan

Under vårterminen kommer det att erbjudas digitala evenemang för dig som är ny student på högskolan. Dessa marknadsförs via våra sociala kanaler och som studentnyhet på www.hig.se/student

Ett evenemang är föreläsningsserien "Alltid på en tisdag" som är korta lunchföreläsningar via zoom. Är du nyfiken och vill veta mer om exempelvis hur du kan motverka stress, hur du skriver akademiskt, få tips om fiffiga appar, hur du kan navigera på din framtida arbetsmarknad och att tala inför grupp?

Boka redan nu in första passet "Så lyckas du med dina studier" som ges tisdag 25 januari klockan 12.15 - 12.45.

Schema "Alltid på en tisdag", uppdateras inom kort med vårterminens program

Kontakt

Om du har frågor om programmet kan du kontakta din utbildningsledare,
Ann-Sofie Östberg.

E-post: Ann-Sofie.Ostberg@hig.se
Telefon: 026-64 88 78

Publicerad av: Satu Moberg Sidansvarig: Lisa Olsson Sidan uppdaterades: 2021-08-24
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)