Sök

Välkommen till Högskolan i Gävle och Kommunikationsprogrammet med inriktning mot professionellt skrivande!

På denna sida kan du läsa viktig information om ditt program, introduktionen och hur du gör för att komma igång med dina studier.

Så här gör du för att komma igång!

Följ vår steg för steg-guide inför din studiestart. Här finns information om hur du skapar ett användarkonto och registrerar dig med mera. Kolla även igenom vår checklista, så att du inte missar något viktigt!

Färgglada pixlar i färgerna gult, rött och blått på svart bakgrund. Texten Hello & More i vitt

Hello & More - Introduktionsdag 25 augusti

Hello & More är vår digitala introduktion till studier på Högskolan i Gävle och du är varmt välkommen!

Introduktionen kommer att sändas live på Facebook den 25 augusti klockan 11.00 - 12.00. Du behöver inte ha ett konto på Facebook för att kunna följa sändningen.

Under Hello & More kommer gäster som Högskolans rektor, studentkåren och andra studenter att hälsa dig välkommen till Högskolan i Gävle och ge dig sina bästa tips för en härlig studietid. Du kommer få chansen att ställa dina frågor i vår chatt och att upptäcka hur det ser ut på vårt campus. Och mycket mer så klart – vi ses i augusti!

Hello & More - introduktionsdag

Viktig information inför din studiestart 

Vårterminen 2022 startar måndag den 17 januari.

Från och med måndag den 8 november 2021 kommer undervisningen på Högskolan i Gävle successivt att återgå till campus för de studenter som valt en campus-baserad utbildning. Även tentor (salsskrivning) kommer att kunna göras på campus.

Fortfarande kan undantag göras när det gäller stora klasser eller grupper, där man även i fortsättningen kan komma att använda zoom och andra digitala verktyg i undervisningen. Så även du som läser en campusutbildning kan komma att behöva ha tillgång till webbkamera och eventuellt headset.

Vi behöver vara vaksamma på pandemins utveckling och vi måste snabbt kunna anpassa vår utbildning efter smittläget. Regionala restriktioner kan fortfarande bli aktuella.

Att tänka på vid deltagande på digital undervisning Pdf, 649 kB.

Håll dig uppdaterad på hig.se/student

Om programmet

Programupprop

Programupprop

Programinformation och upprop: 25 augusti klockan 13.00 - 15.00 via Zoom.
Länk till Zoom:
https://hig-se.zoom.us/j/62580214306

I samband med uppropet får du en kort presentation av ditt program och får möte några av dina lärare. Du informeras även om praktiska detaljer inför dina studier hos oss.

Här kan du läsa hur du gör och vad du behöver för att delta i ett webbmöte via Zoom

Om du inte kan närvara på uppropet måste du i förväg kontakta programadministrationen på e-post studentsupport@hig.se.

Uteblir du utan att ha meddelat Högskolan mister du din utbildningsplats.

Programinformation

Programinformation från din utbildningsledare

På Kommunikationsprogrammet med inriktning professionellt skrivande lär du dig skriva för en ny medieoffentlighet. Du får övning i både litterär gestaltning, journalistik och reklamtextskrivande. De flesta skrivutbildningar börjar i en annan ände än vår – du tvingas som student välja yrkesidentitet redan innan du på allvar har hunnit utforska ditt skrivande. Du måste välja mellan att bli journalist, copywriter eller kommunikatör utan att riktigt ha undersökt om det verkligen var det du ville bli. I den här programinriktningen av Kommunikationsprogrammet sätter vi istället själva skrivandet i centrum och låter dig själv pröva dig fram till de texter och de genrer du själv ser bäst framtidsmöjligheter i.

Parallellt med detta kreativa skrivande studerar du Medie- och kommunikationsvetenskap, som ger dig en vetenskaplig grundkompetens, kritiskt tänkande och förmåga till omvärldsanalys i en allt mer komplex medievärld.

Varmt välkommen till programmet!

Har du frågor om höstterminens kursinnehåll?

Kontakta utbildningsledare Jan Sjölund på e-post jan.sjolund@hig.se

Programschema

Programschema

Om du vill se schemat för höstterminens första moment så är rådet att så snabbt som möjligt registrera dig på kursen Medie- och kommunikationsvetenskap 1-30 hp. Det går att göra två veckor före kursstarten. När du registrerar dig får du nämligen automatiskt tillgång till kursens egen sida på läroplattformen Canvas (det tar några timmar bara). På den Canvas-sidan finns allt du behöver veta inför kursstarten, bland annat schemat. Där finns också info om litteratur och annat – så att du i god tid kan beställa hem böcker! Ett tips: Beställ böcker så snabbt du kan! Det tar lite tid att få hem böcker när man handlar online vid terminsstarten.

Inför din första kurs

Inför din första kurs

Ett utmärkt sätt att förbereda dig för höstterminen är annars att läsa kursguiden för programmets första kurs, Medie- och kommunikationsvetenskap 1-30 hp (se länken här nedanför). Där beskrivs den första kursen detaljerat! Denna guide återfinns naturligtvis också på kursens Canvassida.

Riktat pedagogiskt stöd

Behöver du ansöka om riktat pedagogiskt stöd?

Om du behöver pedagogiskt stöd på grund av en funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan din första kurs börjar. Ansök gärna direkt när du har blivit antagen.

Fråga en student

Fråga en student

Det finns många frågor som studenter svarar bättre på än lärare och administrativ personal - hur det känns att vara student på Högskolan i Gävle till exempel. Som en del av introduktionen har vi därför anställt en student som kan svara på just dina frågor.

Studenten Malin Engvall som läser Sjuksköterskeprogrammet på Högskolan kan svara på frågor om exempelvis boende, hur det är att vara student, hur Gävle är som studentstad, hur du kan förbereda dig inför dina studier, hur det fungerar med tentamen och en massa andra frågor som kan dyka upp som blivande student. Malin är tillgänglig för frågor fram till den 6 november.

E-post: studguide.malin@hig.se

Inspark och andra introduktionsaktiviteter

Tips och stöd till dig som ny student

Stöd och aktiviteter för dig som ny student på Högskolan

Under vårterminen kommer det att erbjudas digitala evenemang för dig som är ny student på högskolan. Dessa marknadsförs via våra sociala kanaler och som studentnyhet på www.hig.se/student

Ett evenemang är föreläsningsserien "Alltid på en tisdag" som är korta lunchföreläsningar via zoom. Är du nyfiken och vill veta mer om exempelvis hur du kan motverka stress, hur du skriver akademiskt, få tips om fiffiga appar, hur du kan navigera på din framtida arbetsmarknad och att tala inför grupp? Boka redan nu in första passet "XXX" som ges 8 februari klockan 12.15 - 12.45.

Schema "Alltid på en tisdag"

Kontakt

Om du har frågor om programmet kan du kontakta din utbildningsledare, Jan Sjölund.

E-post: jan.sjolund@hig.se
Telefon: 026-64 85 00

Publicerad av: Satu Moberg Sidansvarig: Lisa Olsson Sidan uppdaterades: 2021-07-01
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)