Sök

Välkommen till Högskolan i Gävle och programmet Miljövetenskap -
teknik, beteende och samhälle, Co-op!

På denna sida kan du läsa viktig information om ditt program, introduktionen och hur du gör för att komma igång med dina studier.

Så här gör du för att komma igång!

Följ vår steg för steg-guide inför din studiestart. Här finns information om hur du skapar ett användarkonto och registrerar dig med mera. Kolla även igenom vår checklista, så att du inte missar något viktigt!

Färgglada pixlar i färgerna gult, rött och blått på svart bakgrund. Texten Hello & More i vitt

Hello & More - Introduktionsdag 25 augusti

Hello & More är vår digitala introduktion till studier på Högskolan i Gävle och du är varmt välkommen!

Introduktionen kommer att sändas live på Facebook den 25 augusti klockan 11.00 - 12.00. Du behöver inte ha ett konto på Facebook för att kunna följa sändningen.

Under Hello & More kommer gäster som Högskolans rektor, studentkåren och andra studenter att hälsa dig välkommen till Högskolan i Gävle och ge dig sina bästa tips för en härlig studietid. Du kommer få chansen att ställa dina frågor i vår chatt och att upptäcka hur det ser ut på vårt campus. Och mycket mer så klart – vi ses i augusti!

Hello & More - introduktionsdag

Viktig information inför din studiestart 

Vårterminen 2022 startar måndag den 17 januari.

Från och med måndag den 8 november 2021 kommer undervisningen på Högskolan i Gävle successivt att återgå till campus för de studenter som valt en campus-baserad utbildning. Även tentor (salsskrivning) kommer att kunna göras på campus.

Fortfarande kan undantag göras när det gäller stora klasser eller grupper, där man även i fortsättningen kan komma att använda zoom och andra digitala verktyg i undervisningen. Så även du som läser en campusutbildning kan komma att behöva ha tillgång till webbkamera och eventuellt headset.

Vi behöver vara vaksamma på pandemins utveckling och vi måste snabbt kunna anpassa vår utbildning efter smittläget. Regionala restriktioner kan fortfarande bli aktuella.

Att tänka på vid deltagande på digital undervisning Pdf, 649 kB.

Håll dig uppdaterad på hig.se/student

Om programmet

Programupprop

Programupprop

Programinformation och upprop: 25 augusti klockan 13.00
Länk till Zoom:
https://hig-se.zoom.us/j/68303879500

I samband med uppropet får du en kort presentation av ditt program. Du informeras även om praktiska detaljer inför dina studier hos oss.

Här kan du läsa hur du gör och vad du behöver för att delta i ett webbmöte via Zoom

Om du inte kan närvara på uppropet måste du i förväg kontakta programadministrationen på e-post studentsupport@hig.se.

Uteblir du utan att ha meddelat Högskolan mister du din utbildningsplats.

Programinformation

Programinformation från din utbildningsledare

Välkommen till programmet Miljövetenskap – teknik, beteende och samhälle!

Här lär vi oss mer om de miljö- och hållbarhetsutmaningar vi står inför både i Sverige och globalt. Med hjälp av ämnen som miljövetenskap, miljöpsykologi och samhällsplanering hittar vi sätt att arbeta för en hållbar utveckling både som medborgare och beslutsfattare på olika positioner i samhälle och näringsliv.

Det finns också möjlighet att läsa enligt co-op-modellen, beroende på vilka intressen som finns bland studenter och företag (se nedan).

Programmets upplägg

Att läsa på distans

Miljövetenskap – teknik, beteende och samhälle är en distansutbildning och studierna är på heltid. En distansutbildning kan göras oberoende av vart du befinner dig så länge du har tillgång till en fungerade internetuppkoppling. All information och instruktioner kommer att finnas på läroplattformen Canvas. Studierna är delvis flexibla men i varje kurs ingår tidsbundna aktiviteter som du behöver delta i en viss tid. Undervisningen består av både föreläsningar, seminarier, projekt och självstudier och ungefär halva arbetsveckan är schemalagd eller behövs för att arbeta tillsammans i grupp.

Examinationerna i de olika kurserna kommer att variera, somliga kommer att gå att göra på distans medan somliga kräver närvaro i Gävle. Varje termin innehåller mellan 1-3 träffar på campus på Högskolan i Gävle och vid varje träff är studenten på campus 1-3 dagar. Förändringar kommer att ske gällande de campusbaserade träffarna i kurserna under höstterminen 2021, utifrån de rådande omständigheterna med covid-19. Första träffen är planerad till första halvan av januari 2022 och kommer att vara i 2 heldagar och andra träffen är planerad i slutet av maj eller början av juni 2022. Mer information om dessa träffar och dess innehåll kommer när kurserna drar igång.

Programmets upplägg

Programmet leder till en kandidatexamen inom Miljövetenskap (180 högskolepoäng). En termins heltidsstudier motsvarar 30 högskolepoäng. Varje termin är 20 veckor och är indelad i läsperioder om tio veckor och under varje läsperiod ges två kurser parallellt. Examensarbetet görs på heltid under den sista läsperioden på programmet.

Termin 1

Under hösten 2021 läser du grundläggande kurser inom miljövetenskap och miljöpsykologi.

  • Miljövetenskap: introduktion och projekt, 15 hp
  • Miljöpsykologins grunder, 7.5 hp
  • Psykologiska perspektiv på hållbar stadsutveckling, 7.5 hp.

Termin 2

Andra terminen ges följande kurser:

  • Avfalls- och resurshantering, 7.5 hp
  • Miljöledning och miljörätt, 7.5 hp
  • Introduktion till cirkulär ekonomi, 7.5 hp
  • Miljövetenskaplig metod, 7.5 hp

Du måste anmäla dig till kurserna på antagning.se senast den 15 oktober för vårterminens kurser och 15 april för höstens kurser. Detta gäller alla kurser och terminer under hela programmet, förutom termin 1. Som programstudent har du platsgaranti förutsatt att du söker i tid. Vi kommer att skicka ut påminnelse om detta men det är bra att ha kännedom om detta redan från början.

Lycka till med studierna!

Anna Högberg
Utbildningsledare för Miljövetenskap – teknik, beteende och samhälle
Högskolan i Gävle

Inför dina första kurser

Inför dina första kurser

Här hittar du välkomstbrev till de första kurserna som ingår i ditt program. I kursernas välkomstbrev hittar du information om kursregistrering, länk till kursplan och litteraturlista, kursschema med mera. Välkomstbreven publiceras senast fyra veckor innan kursstart.

Co-op - arbetslivserfarenhet redan under studietiden

Co-op – arbetslivserfarenhet redan under studietiden

Co-op innebär att du varvar studier med arbete under planerade arbetsperioder. Kombinationen av teoretiska studier samt arbete på ett företag gynnar både dig som student, som får omsätta teorin i praktiken, och företaget som får in ny kunskap. Som student får du även nyttig arbetslivserfarenhet om vad det kommande arbetslivet innebär samtidigt som du knyter värdefulla kontakter inför framtiden.

I utbildningen finns totalt fyra arbetsperioder på vardera tio veckor vilket innebär en sammanlagd studietid på fyra år. Co-op-plats söker du via platsannonser från de företag som Högskolan samarbetar med eller så ordnar du en Co-op-plats på egen hand. Co-op-platserna är begränsade och Högskolan kan inte garantera dig en plats på något av de företag som är knutna till Högskolan. Det är företaget som avgör om din ansökan och intervju leder till en anställning.

Om du är intresserad av Co-op så kommer du att få mer information innan du väljer studieformen under din första termin.

Om du studerar på distansutbildning och inte bor i närheten av Gävle så måste du själv hitta en Co-op plats.

Riktat pedagogiskt stöd

Behöver du ansöka om riktat pedagogiskt stöd?

Om du behöver pedagogiskt stöd på grund av en funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan din första kurs börjar. Ansök gärna direkt när du har blivit antagen.

Fråga en student

Fråga en student

Det finns många frågor som studenter svarar bättre på än lärare och administrativ personal - hur det känns att vara student på Högskolan i Gävle till exempel. Som en del av introduktionen har vi därför anställt en student som kan svara på just dina frågor.

Studenten Isabelle Bergman som läser Miljöstrateg på Högskolan kan svara på frågor om exempelvis boende, hur det är att vara student, hur Gävle är som studentstad, hur du kan förbereda dig inför dina studier, hur det fungerar med tentamen och en massa andra frågor som kan dyka upp som blivande student. Isabelle är tillgänglig för frågor fram till den 5 november.

E-post: studguide.isabelle@hig.se

Inspark och andra introduktionsaktiviteter

Inspark

Inspark

Insparken anordnas gemensamt av Gefle Studentkår och studentföreningarna och innebär vanligtvis en hel vecka med roliga och galna upptåg. Under rådande omständigheter med coronapandemin är det svårt att säga exakt hur årets insparksvecka kommer se ut. Om insparken kan genomföras är den tänk att starta 18 augusti. All information om årets inspark och de senaste uppdateringarna hittar du på geflestudentkar.se/inspark2021


Tips och stöd till dig som ny student

Stöd och aktiviteter för dig som ny student på Högskolan

Under vårterminen kommer det att erbjudas digitala evenemang för dig som är ny student på högskolan. Dessa marknadsförs via våra sociala kanaler och som studentnyhet på www.hig.se/student

Ett evenemang är föreläsningsserien "Alltid på en tisdag" som är korta lunchföreläsningar via zoom. Är du nyfiken och vill veta mer om exempelvis hur du kan motverka stress, hur du skriver akademiskt, få tips om fiffiga appar, hur du kan navigera på din framtida arbetsmarknad och att tala inför grupp? Boka redan nu in första passet "XXX" som ges 8 februari klockan 12.15 - 12.45.

Schema "Alltid på en tisdag"

Kontakt

Om du har frågor om programmet kan du kontakta din utbildningsledare,
Anna Högberg.

E-post: anna.hogberg@hig.se
Telefon: 026- 64 50 86

Publicerad av: Satu Moberg Sidansvarig: Lisa Olsson Sidan uppdaterades: 2021-07-16
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)