Sök

Välkommen till Högskolan i Gävle och Personal- och arbetslivsprogrammet!

På denna sida kan du läsa viktig information om ditt program, introduktionen och hur du gör för att komma igång med dina studier.

Så här gör du för att komma igång!

Börja med att kolla igenom vår checklista så att du inte missar något viktigt!

Två veckor innan terminsstart kan du sen följa vår steg för steg-guide. Här finns information om hur du skapar ett användarkonto och registrerar dig med mera.

Färgglada pixlar i färgerna gult, rött och blått på svart bakgrund. Texten Hello & More i vitt

Hello & More - Introduktionsdag 25 augusti

Hello & More är vår digitala introduktion till studier på Högskolan i Gävle och du är varmt välkommen!

Introduktionen kommer att sändas live på Facebook den 25 augusti klockan 11.00 - 12.00. Du behöver inte ha ett konto på Facebook för att kunna följa sändningen.

Under Hello & More kommer gäster som Högskolans rektor, studentkåren och andra studenter att hälsa dig välkommen till Högskolan i Gävle och ge dig sina bästa tips för en härlig studietid. Du kommer få chansen att ställa dina frågor i vår chatt och att upptäcka hur det ser ut på vårt campus. Och mycket mer så klart – vi ses i augusti!

Hello & More - introduktionsdag

Viktig information inför din studiestart 

Vårterminen 2022 startar måndag den 17 januari.

Från och med måndag den 8 november 2021 kommer undervisningen på Högskolan i Gävle successivt att återgå till campus för de studenter som valt en campus-baserad utbildning. Även tentor (salsskrivning) kommer att kunna göras på campus.

Fortfarande kan undantag göras när det gäller stora klasser eller grupper, där man även i fortsättningen kan komma att använda zoom och andra digitala verktyg i undervisningen. Så även du som läser en campusutbildning kan komma att behöva ha tillgång till webbkamera och eventuellt headset.

Vi behöver vara vaksamma på pandemins utveckling och vi måste snabbt kunna anpassa vår utbildning efter smittläget. Regionala restriktioner kan fortfarande bli aktuella.

Att tänka på vid deltagande på digital undervisning Pdf, 649 kB.

Håll dig uppdaterad på hig.se/student

Om programmet

Programupprop

Programupprop

Programinformation och upprop: 25 augusti klockan 13.00
Länk till Zoom: https://hig-se.zoom.us/j/66218018295

I samband med uppropet får du en kort presentation av ditt program. Du informeras även om praktiska detaljer inför dina studier hos oss.

Här kan du läsa hur du gör och vad du behöver för att delta i ett webbmöte via Zoom

Om du inte kan närvara på uppropet måste du i förväg kontakta programadministrationen på e-post studentsupport@hig.se.

Uteblir du utan att ha meddelat Högskolan mister du din utbildningsplats.

Programinformation

Programinformation från din utbildningsledare

Varmt välkommen till Personal- och arbetslivsprogrammet (PA-programmet) vid Högskolan i Gävle!

Vid programuppropet den 25 augusti kommer du att få en presentation om programmet och vilka kurser du ska läsa under hösten, samt information om praktiska detaljer inför dina studier hos oss. Fram till dess kan du ta del av programmets utbildningsplan och de kurser som ingår i programmet.

Programbeskrivning - Personal- och arbetslivsprogrammet 180 hp

Om utbildningen

PA-programmet är en treårig samhällsvetenskaplig utbildning som leder till en filosofie kandidatexamen med psykologi som huvudområde, samt förbereder dig för ett arbete som personalvetare. Programmet ger dig en bred kompetens i samhällsvetenskap samt en fördjupad kompetens inom området psykologi med inriktning mot personal- och arbetslivsfrågor. Utbildningen består av sex temaområden där varje tema om­fattar cirka 30 högskolepoäng. Dessa huvud­teman avspeglar på olika sätt områdena individ, organisation och arbetsliv.

Programmets upplägg

Programmet ges på helfart (100%) på campus och undervisningen förutsätter att du närvarar på plats i Gävle för att tillgodogöra dig utbildningen (observera dock att undervisningen under den första halvan av höstterminen på grund av rådande pandemi och restriktioner och beslut i relation till denna kommer att genomföras helt på distans).

Akademiska studier innebär att en relativt liten del av tiden utgörs av föreläsningar, seminarier och examinationer medan resterande tid bygger på självstudier. Kurserna har därmed ett antal examinationsgrundande (obligatoriska) undervisningstillfällen, medan övrig närvaro bygger på eget ansvar. Ett sådant upplägg kräver planering och självdisciplin, och att du avsätter den tid som du behöver för att studera. Under den första terminen lägger du grunden för dina fortsatta studier, så investera i dig själv och se till att du får en bra start på programmet! Studierna kräver mycket eget arbete och inläsning och i flera uppgifter ingår att skriva egna individuella uppgifter. Studenterna på programmet är indelade i grupper med ca 5-6 studenter i varje grupp och till varje grupp är en kontaktorganisation knuten. Under kurserna får studenter med sig examinationsuppgifter som ska lösas i samarbete med organisationerna.

För att kunna följa rekommendationerna för den pågående pandemin så har rektor beslutat att den första halvan av höstterminen kommer att genomföras helt på distans, vilket innebär att hela er första kurs på programmet kommer att hållas på distans. Vi hoppas på att kunna återgå till campusundervisning från och med november.

Förberedelser inför programstarten

Om du vill förbereda dig inför kursstart är det bra att sätta dig in i kursplan och litteraturlista inför programmets första kurs Introduktion till psykologi för personalvetare (se mer information under Inför din första kurs). I programmet använder vi oss av den webbaserade lärplattformen Canvas, där studiehandledningar, information, kursmaterial och övriga uppgifter om de olika kurserna kommer att läggas upp. Kursintroduktionen kommer att ske digitalt via Zoom måndag den 30 augusti kl. 13.15-16. Länk till kursintroduktionen får du via mejl en vecka innan kursstart.

Vi ser fram emot att träffa dig och vi ska göra vårt allra bästa för att du ska trivas hos oss!

Vänliga hälsningar /Linda Langeborg, utbildningsledare för PA-programmet

Inför dina första kurser

Inför dina första kurser

Här hittar du välkomstbrev för den första kursen som ingår i ditt program. I kursens välkomstbrev hittar du information om kursregistrering, länk till kursplan och litteraturlista, kursschema med mera. Välkomstbreven publiceras senast fyra veckor innan kursstart.

Riktat pedagogiskt stöd

Behöver du ansöka om riktat pedagogiskt stöd?

Om du behöver pedagogiskt stöd på grund av en funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan din första kurs börjar. Ansök gärna direkt när du har blivit antagen.

Fråga en student

Fråga en student

Det finns många frågor som studenter svarar bättre på än lärare och administrativ personal - hur det känns att vara student på Högskolan i Gävle till exempel. Som en del av introduktionen har vi därför anställt en student som kan svara på just dina frågor.

Studenten Albin Törnblad som läser Personal- och arbetslivsprogrammet på Högskolan kan svara på frågor om exempelvis boende, hur det är att vara student, hur Gävle är som studentstad, hur du kan förbereda dig inför dina studier, hur det fungerar med tentamen och en massa andra frågor som kan dyka upp som blivande student. Albin är tillgänglig för frågor fram till den 5 november.

E-post: studguide.albin@hig.se

Inspark och andra introduktionsaktiviteter

Inspark

Inspark

Insparken anordnas gemensamt av Gefle Studentkår och studentföreningarna och innebär vanligtvis en hel vecka med roliga och galna upptåg. Under rådande omständigheter med coronapandemin är det svårt att säga exakt hur årets insparksvecka kommer se ut. Om insparken kan genomföras är den tänk att starta 18 augusti. All information om årets inspark och de senaste uppdateringarna hittar du på geflestudentkar.se/inspark2021


Tips och stöd till dig som ny student

Stöd och aktiviteter för dig som är ny student på Högskolan

Under vårterminen kommer det att erbjudas digitala evenemang för dig som är ny student på högskolan. Dessa marknadsförs via våra sociala kanaler och som studentnyhet på www.hig.se/student

Ett evenemang är föreläsningsserien "Alltid på en tisdag" som är korta lunchföreläsningar via zoom. Är du nyfiken och vill veta mer om exempelvis hur du kan motverka stress, hur du skriver akademiskt, få tips om fiffiga appar, hur du kan navigera på din framtida arbetsmarknad och att tala inför grupp?

Boka redan nu in första passet "Så lyckas du med dina studier" som ges tisdag 25 januari klockan 12.15 - 12.45.

Schema "Alltid på en tisdag"

Kontakt

Om du har frågor om programmet kan du kontakta din utbildningsledare, Linda Langeborg.

E-post: linda.langeborg@hig.se
Telefon: 026-64 84 59

Publicerad av: Satu Moberg Sidansvarig: Lisa Olsson Sidan uppdaterades: 2021-07-16
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)