Sök

Välkommen till Högskolan i Gävle och Samhällsplanerarprogrammet!

På denna sida kan du läsa viktig information om ditt program, introduktionen och hur du gör för att komma igång med dina studier.

Så här gör du för att komma igång!

Börja med att kolla igenom vår checklista så att du inte missar något viktigt!

Två veckor innan terminsstart kan du sen följa vår steg för steg-guide. Här finns information om hur du skapar ett användarkonto och registrerar dig med mera.

Färgglada pixlar i färgerna gult, rött och blått på svart bakgrund. Texten Hello & More i vitt

Hello & More - Introduktionsdag 25 augusti

Hello & More är vår digitala introduktion till studier på Högskolan i Gävle och du är varmt välkommen!

Introduktionen kommer att sändas live på Facebook den 25 augusti klockan 11.00 - 12.00. Du behöver inte ha ett konto på Facebook för att kunna följa sändningen.

Under Hello & More kommer gäster som Högskolans rektor, studentkåren och andra studenter att hälsa dig välkommen till Högskolan i Gävle och ge dig sina bästa tips för en härlig studietid. Du kommer få chansen att ställa dina frågor i vår chatt och att upptäcka hur det ser ut på vårt campus. Och mycket mer så klart – vi ses i augusti!

Hello & More - introduktionsdag

Viktig information inför din studiestart 

Vårterminen 2022 startar måndag den 17 januari.

Från och med måndag den 8 november 2021 kommer undervisningen på Högskolan i Gävle successivt att återgå till campus för de studenter som valt en campus-baserad utbildning. Även tentor (salsskrivning) kommer att kunna göras på campus.

Fortfarande kan undantag göras när det gäller stora klasser eller grupper, där man även i fortsättningen kan komma att använda zoom och andra digitala verktyg i undervisningen. Så även du som läser en campusutbildning kan komma att behöva ha tillgång till webbkamera och eventuellt headset.

Vi behöver vara vaksamma på pandemins utveckling och vi måste snabbt kunna anpassa vår utbildning efter smittläget. Regionala restriktioner kan fortfarande bli aktuella.

Att tänka på vid deltagande på digital undervisning Pdf, 649 kB.

Håll dig uppdaterad på hig.se/student

Om programmet

Programupprop

Programupprop

Programinformation och upprop: 25 augusti klockan 12.15 - 13.00 via Zoom
Länk till Zoom:
https://hig-se.zoom.us/j/64883370363

I samband med uppropet får du en kort presentation av ditt program. Du informeras även om praktiska detaljer inför dina studier hos oss.

Här kan du läsa hur du gör och vad du behöver för att delta i ett webbmöte via Zoom

Om du inte kan närvara på uppropet måste du i förväg kontakta programadministrationen på e-post studentsupport@hig.se.

Uteblir du utan att ha meddelat Högskolan mister du din utbildningsplats.

Programinformation

Programinformation från din utbildningsledare

Välkommen till Samhällsplanerarprogrammet!

Du valde att vara med och skapa framtidens hållbara samhällen och livsmiljöer – det tycker vi är ett bra val! Våra huvudområden geografi och samhällsplanering har under det gångna året kommit i fokus när vi alla har anpassat oss i vårt samhälle och våra vardagliga livsmiljöer. Nu kommer du studera hur vi kan analysera och förstå rumsliga företeelser, både i staden och naturen, och hur samhällsplaneringsprocessen kan bidra till att nå de globala målen.

I början kommer du läsa kursen Introduktion till samhällsplanering och geografi som förbereder studierna på Samhällsplanerarprogrammet. Vi går igenom allt från ”scratch”, så som grundläggande information om t.ex. våra datasystem, riktlinjer för akademiskt skrivande och tips för studieteknik så att du får en bra start på högskolan. Sedan fortsätter kursen med en introduktion till de två huvudämnena inom programmet: geografi och samhällsplanering, där vi gör en första analys av de geografiska förutsättningarna på en plats och en plan för platsen. Parallellt med introduktionskursen går du en kurs i CAD och ritteknik för samhällsbyggnad. Denna ger en första introduktion till en av de programvaror som används under hela studietiden, t.ex. till detaljplaner i samhällsplaneringsprocessen.

Vill du orientera dig om vad studenterna inom Samhällsplanerarprogrammet arbetar med? Ta ett titt på tre examensarbeten som under läsåret 2020/2021 fick pris eller stipendier

Programmets upplägg

Samhällsplanerarprogrammet är ett campusprogram, men Högskolan i Gävle följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående Covid-19. Detta kan påverka undervisningsformen och schemaupplägget. Du kan hålla dig orienterad om de aktuella riktlinjerna på Högskolan i Gävles hemsida för studenter Vi lärare inom programmet ser fram mot live-undervisning igen!

Vid kursmoment på distans behöver du tillgång till en dator (eller liknande) med kamera, en extern webbkamera (alt. mobil med kamera) och eventuellt headset med mikrofon. Du behöver också ladda ner webbmötestjänsten Zoom på din dator eller mobil. I alla kurser använder vi lärplattformen Canvas, där information om programmet, kurserna och möjlighet för kommunikation med medstudenter finns. Du får tillgång till Canvas under första veckan.

Alla dagar är inte schemalagda och ibland är det halvdag. Denna tid bör du använda till att läsa kurslitteratur och förbereda för kursmoment eller delta i grupparbeten. Studietiden är 40 timmar i veckan för en heltidsstudent, så tänk på hur du lägger upp din tid mellan studier, fritid och eventuellt arbete. Schema för kurser finns normalt tillgängliga fyra veckor innan respektive kursstart, så var beredd på att fram till dess kan schemaändringar göras.

Under din studietid på programmet kommer du att läsa två kurser parallellt. Några kurser har en tidigare kurs som förkunskapskrav. Tänk därmed på att avsluta dina kurser i tid. Samhällsplanerarprogrammets kurser bygger på varandra, vilket innebär att dina kunskaper utvecklas från en kurs till nästa. Om du redan har högskolekurser kan vi göra en individuell studieplan.

Repetera dina kunskaper inför terminsstarten

Ett tips inför studiestart är att tänka på hur du lär dig bäst. Vad fungerar bra för dig i en inlärningssituation, eller kanske vad har inte fungerat? Din studieteknik är en viktig del för genomförandet av dina studier. Vi rekommenderar att du repeterar de behörighetskrav som finns till programmet, dvs. samhällskunskap och matematik, inför kursstart. Matematik används inte som ämne i sig själv på programmet, men tillämpas i flera kurser. Du kan t.ex. friska upp dina kunskaper på hemsidan matteboken.se. Samhällskunskaper kan t.ex. friskas upp genom att följa den dagliga nyhetsrapporteringen.

Frågor?

Har du frågor om programmet och innehåll får du såklart mejla mig, Janne Margrethe, på e-post janne.margrethe.karlsson@hig.se eller ringa på telefon 026-64 84 93. Tänk på att under juli och början av augusti är det semestertid, så då rekommenderar jag att du använder mejladressen.

Högskolan i Gävle har också ett antal studentguider som kan svara på frågor om hur det är att vara student, kontakta Alexandra Fredriksson på e-post studguide.alexandra@hig.se För övriga studierelaterade frågor, vänligen kontakta Studentcentrum på e-post studentcentrum@hig.se

Varmt välkommen!

Janne Margrethe Karlsson, utbildningsledare
Eva Sahlin, biträdande utbildningsledare

Programschema
Inför dina första kurser

Inför dina första kurser

Här hittar du välkomstbrev till de första kurserna som ingår i ditt program. I kursernas välkomstbrev hittar du information om kursregistrering, länk till kursplan och litteraturlista, kursschema med mera. Välkomstbreven publiceras senast fyra veckor innan kursstart.

Riktat pedagogiskt stöd

Behöver du ansöka om riktat pedagogiskt stöd?

Om du behöver pedagogiskt stöd på grund av en funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan din första kurs börjar. Ansök gärna direkt när du har blivit antagen.

Fråga en student

Fråga en student

Det finns många frågor som studenter svarar bättre på än lärare och administrativ personal - hur det känns att vara student på Högskolan i Gävle till exempel. Som en del av introduktionen har vi därför anställt en student som kan svara på just dina frågor.

Studenten Alexandra Fredriksson kan svara på frågor om exempelvis boende, hur det är att vara student, hur Gävle är som studentstad, hur du kan förbereda dig inför dina studier, hur det fungerar med tentamen och en massa andra frågor som kan dyka upp som blivande student. Alexandra är tillgänglig för frågor fram till den 5 november.

E-post: studguide.alexandra@hig.se

Inspark och andra introduktionsaktiviteter

Inspark

Inspark

Insparken anordnas gemensamt av Gefle Studentkår och studentföreningarna och innebär vanligtvis en hel vecka med roliga och galna upptåg. Under rådande omständigheter med coronapandemin är det svårt att säga exakt hur årets insparksvecka kommer se ut. Om insparken kan genomföras är den tänk att starta 18 augusti. All information om årets inspark och de senaste uppdateringarna hittar du på geflestudentkar.se/inspark2021


Tips och stöd till dig som ny student

Stöd och aktiviteter för dig som är ny student på Högskolan

Under vårterminen kommer det att erbjudas digitala evenemang för dig som är ny student på högskolan. Dessa marknadsförs via våra sociala kanaler och som studentnyhet på www.hig.se/student

Ett evenemang är föreläsningsserien "Alltid på en tisdag" som är korta lunchföreläsningar via zoom. Är du nyfiken och vill veta mer om exempelvis hur du kan motverka stress, hur du skriver akademiskt, få tips om fiffiga appar, hur du kan navigera på din framtida arbetsmarknad och att tala inför grupp?

Boka redan nu in första passet "Så lyckas du med dina studier" som ges tisdag 25 januari klockan 12.15 - 12.45.

Schema "Alltid på en tisdag"

Kontakt

Om du har frågor om programmet kan du kontakta din utbildningsledare, Janne Margrethe Karlsson.

E-post: janne.margrethe.karlsson@hig.se
Telefon: 026-64 84 93

Publicerad av: Satu Moberg Sidansvarig: Lisa Olsson Sidan uppdaterades: 2021-06-14
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)