Gästlärare från Polen besöker oss nu

Vi har ett samarbete med Gävle och jag tycker om Skandinavien, därför valde jag att komma hit under en vecka, säger Roman Wdowik, gästlärare från Tekniska universitetet i Rzeszow i Polen.

Roman Wdowik, gästlärare från Tekniska universitetet i Rzeszow i Polen.

Roman Wdowik, gästlärare från Tekniska universitetet i Rzeszow i Polen. Foto: Anna Sällberg/Högskolan i Gävle

Flygdalen

Roman är 33 år, lektor i teknologi och undervisar i industriell tillverkning, och han kom hit med hjälp av samarbetet med svenska lärosäten inom Erasmus.

Han arbetar vid det tekniska universitetet Rzeszow, som ligger i sydöstra Polen. I området, som också kallas "Flygdalen", finns många företag med koppling till flygindustrin.

Universitetet har mer än 14000 studenter som alla studerar på campus.

— Jag är lärare och forskare, vi ska undervisa 45 procent och forska 45 procent, men på grund av det stora antalet studenter så krävs det mer av oss när det gäller undervisning, säger Roman Wdowik.

Föredrar att forska

Hans forskningsområde är inom industriell tillverkning och bearbetning och CNC- verktygsmaskiner.

— Vi har ett nära och gott samarbete med industrin som gör att vi kan svara upp mot industrins behov. Detta är mycket givande både för oss och för näringslivet.

— Undervisningen är givande eftersom vi har så nära samarbete med företagen. Men jag hoppas få mer tid att forska, då detta område är viktigt för utvecklingen och för industrin.

Gillar Skandinavien

Roman valde Gävle därför att han tycker om Skandinavien och Högskolan i Gävle var ett nytt alternativ för Erasmussamarbete för dem.

Han kom i söndags och stannar till fredag och ger under veckan flera lektioner om industriell tillverkning, programmering av maskiner och om problem inom CNC- verktygsmaskiner.

­— Jag kommer också att ge studenterna praktiska övningar inom programmering och också berätta om nya verktygsmaskiner och om min forskning, säger Roman Wdowik.

Om du vill ha kontakt med Roman, som talar engelska, så kan du maila honom på: rwdowik@prz.edu.pl

Rzeszów University of Technology

Youtube

Text: Douglas Öhrbom

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2018-03-08
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)