Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Vill du delta i forskningsprojektet ”Din mentala coach”?

2019-01-14 

Forskare på Linköpings universitet har utvecklat ett nytt mobilbaserat program som syftar till att öka välmående bland studenter - det vill säga att må bra och känna tillfredställelse i livet.

En studie om välmående och psykisk hälsa

Programmet innehåller information och övningar som hjälper användare att bland annat utveckla och använda sig av sina styrkor, inre resurser och tro på sin egen förmåga för ett ökat välmående. Ansvarig för studien är Kristin Thomas, biträdande lektor, Linköpings Universitet.

  • Programmet skickas till din mobiltelefon via sms.
  • Deltagande i studien är kostnadsfritt och anonymt.
  • Läs informationen nedan om studien innan du anmäler dig.

Vill du delta?

Skicka mental122 i ett SMS till 0721 70 87 65.

Vad innebär deltagande i studien?

Du kommer först att bli ombedd att svara på några frågor som undersöker om du uppfyller kraven för att delta i studien till exempel om du kommer att ha nytta av stödet.
Om du uppfyller studiens kriterier för deltagande blir du sedan slumpmässigt fördelad till att antingen få tillgång till programmet eller hänvisad till en kontrollgrupp. Oavsett vilken grupp du blir tilldelad, kommer du bli ombedd att svara på fyra enkäter: en innan studien, en om tre månader, en om sex månader och en om 12 månader - via din mobil. Detta så att vi kan utvärdera programmet.

Om du får tillgång till programmet kommer du få 5-7 sms varje vecka med tips och övningar om hur du kan använda enkla strategier för att förbättra ditt välmående. Programmet pågår i 10 veckor men du kan avsluta ditt deltagande när som helst genom att sms:a ”stopp” som svar på ett av våra sms. Deltagande i studien är helt kostnadsfritt.

Hur hanteras personuppgifter?

All data hanteras konfidentiellt och innan data analyseras kommer svaren att avkodas, vilket innebär att man inte kan koppla några enskilda svar till ett visst telefonnummer eller mejladress. Under tiden studien pågår lagras telefonnummer för att kunna skicka ut uppföljningsenkäter. Därefter raderas ditt telefonnummer. Du lämnar inga personliga data utöver, ålder, kön och civilstånd.

Vem genomför studien?

Studien genomförs av forskare på Linköpings universitet och syftar till att utvärdera ett mobiltelefon-baserat program. Programmet är baserat på tidigare forskning om välmående.

Kontakt

Kristin Thomas
Biträdande lektor
Avdelningen för Samhällsmedicin, Linköpings Universitet,

Telefon: 013-28 25 46
E-post: kristin.thomas@liu.se

Publicerad av: Lisa Olsson Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-01-14
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)