Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Designstudenter ska få Tornseglaren att återvända till sommarstaden

2019-01-31 

Högskolan i Gävles designstudenter kommer till Stockholm Furniture & Light Fair för att visa pop-up-parker, tillfälliga parker på sommaren som ska föra naturen tillbaka till staden och samtidigt hjälpa människor komma ur sin stadsstress.

Tornseglare

Studenter på Industridesignprogrammet från Högskolan i Gävle har skapat en grupp hållbara och färgglada produkter där man försökt utmana tanken om vad som brukar representera en park.

I samarbete med Nola, som utvecklar och säljer kvalitetsprodukter till offentlig miljö, har studenterna skapat för den nya sortens park, pop-up-parken. En tillfällig park under sommarhalvåret som blossar upp på platser som annars brukar upptas av biltrafik, gångtrafikanter eller används till förvaring av cyklar eller snö.

Produkterna representerar allt från fågelholkar för Tornseglaren, som återvänder till städerna på sommaren för häckning och det nya fenomenet “ljuddusch” som ska ersätta stadens oväsen med andra behagligare och lugnande ljud, till parkbänkar som verkligen är till för alla och där till exempel hemlösa kan sova.

Och snart är det dags att visa upp detta och mycket mer, på Skandinaviens största möbelmässa, Stockholm Furniture & Light Fair. Mässan som pågår under vecka 6 och är öppen för allmänheten lördag 9 februari har tidigare år haft runt 40 000 besökare från hela världen.

Familjär, ett boende för Tornseglaren

Familjär, boende för Tornseglaren, är tillverkad av Mårten Dahlöf, Fredrik Palmebäck och Camilla Tungström.

Familjär, boende för Tornseglaren, är tillverkad av Mårten Dahlöf, Fredrik Palmebäck och Camilla Tungström.


- Vi hade en tanke på hur vi skulle kunna dra tillbaka naturen till staden och kom då in på fåglar, är det någonting som skapar välbefinnande hos människor så är det ju vårkänslan i fågelkvitter, säger Fredrik Palmebäck, en av studenterna bakom projektet.

En ornitolog, föreslog då Tornseglaren, en flyttfågel som få känner till, som kommer under en viss period till Sverige. Den har fått namnet Tornseglare för att den vanligtvis bygger sina bon i kyrktorn.

Globalt är den inte hotad, men i Sverige har Tornseglaren minskat dramatiskt och man misstänker att fågelns problem i Sverige har med takläggartekniken att göra. Den gillar att bo under tak då där finns ett utrymme att skydda sig, men takpanelerna har idag blivit så täta att man tränger ut fågeln.

Tornseglaren är mycket speciell, den befinner sig inte i stadsmiljön och stökar runt, vanligtvis är den jättehögt uppe i himlen och faktum är att fågeln, förutom när den häckar, också sover i luften under himlen.

- Hur skulle vi kunna hjälpa den, den kräver inte ett kyrktorn, men är lite större och inte så bra på att klättra så den behöver ett större hål och ett skydd som påminner om takpannornas skydd.

Fredrik säger att de som designers tyckt det varit otroligt spännande att arbeta med något som har ett djupare värde, som inte bara hjälper människan utan även förvaltar naturen med ansvar.

- Jag brinner för att jobba med produktutveckling och produktdesign och vi ser ju verkligen fram emot att ställa ut på mässan och kunna visa upp utbildningen, men också oss själva så klart.

Stilla, ljudduschen som skapar lugn i stressig miljö

Stilla, ljuddusch tillverkad av Helena Edqvist, Donjeta Luzhnica, Viktor Wigelius och Alice Alm

Stilla, ljuddusch tillverkad av Helena Edqvist, Donjeta Luzhnica, Viktor Wigelius och Alice Alm

Helena Edqvist, en av studenterna bakom projektet "Stilla" säger att för människor som växer upp i stadsmiljö kan stressen det innebär sitta kvar fastän man flyttar därifrån.

De började tänka på vad det finns för sinnen som lugnar i skogsmiljö. I skogen går ju människor ut och hämtar igen och om man är utmattad så blir man ofta ordinerad skogspromenader. De fann att det var löven, skogen och skuggbildningarna som skapar ett lugn och började så skissa på olika idéer.

- Vi vill att det ska vara som ett träd med skuggöppningar, som påverka alla sinnen och också med ett skapat ljud som påminner om sus från träd, vatten och fågelsång.

Helena säger att mässan blir kul, som att gå live i direktsändning. Hon kommer eventuellt plugga vidare till en master inom det konstnärliga och samtidigt starta upp intressanta projekt ihop med en vän som är konstnär och filosof.

- Som mamma till fyra döttrar har fokus legat på dom. Det var tajming att ta omtag på livet och utforska mig själv som kreatör och definiera mig själv som designer. Jag kanske är den äldsta i klassen, men lever man så ska man LEVA lite också, säger Helena Edqvist.

Artikel 25, en parkbänk för alla

Artikel 25, bänk för uteliggare, tillverkad av Anton Åsberg och Douglas Velasquez. (Bilden visar en prototyp av bänken i skala 1:2)

Artikel 25, bänk för uteliggare, tillverkad av Anton Åsberg och Douglas Velasquez. (Bilden visar en prototyp av bänken i skala 1:2)

Anton Åsberg säger att de när de började titta på hur parker och parkmöbler används i offentliga miljöer, slogs av dagens exkluderande design. Hur man jobbar med olika armstöd på bänkar och sätter upp konstverk i gathörn, allt för att människor inte ska kunna ligga och sova på parkbänkar eller offentliga platser.

- Man säger att de offentliga miljöerna är till för oss alla, men inte alla då. Man får använda dem men inte hur man vill och inte alla. Det här tycker vi var helt bisarrt.

Då ville de göra tvärtom, skapa en inkluderande design, något som var till för att ligga och sova på helt enkelt. Deras parkbänk har också två funktioner och två ytor och den plana kan vikas upp så det blir som ett tak över den välvda ytan.

- Vi har stött på ett väldigt motstånd från många, man var kritisk till att försöka lösa problemet med hemlöshet. Så vi maskerade hela vår kamp och vi slutade säga att bänken var till för hemlösa,

Anton, som nu planerar att ta sin master på Konstfack, säger att det har varit en jättetillgång att få arbeta så nära ett stort erkänt företag och använda deras resurser och muskler.

- Jag känner att jag har hittat hem och att jag har något inom det här, jag gillar att kritisera och liksom skava lite mot samhällsnormer, säger Anton Åsberg.

* FN:s artikel 25 handlar om att alla människor har rätt till en basal trygghet.

Läs mer på projektet PAUS


Text: Douglas Öhrbom
Foto: Marie Hägg
Foto Familjär: Henrik Lunderbye och Hugo Netinder
Foto Tornseglaren: TT


För mer information, v v kontakta:
Fredrik Palmebäck, student Industridesignprogrammet vid Högskolan i Gävle
Tel: 073-723 87 20

Anton Åsberg, student Industridesignprogrammet vid Högskolan i Gävle
Tel: 076-170 40 21

Helena Edqvist, student Industridesignprogrammet vid Högskolan i Gävle
Tel: 070-223 52 89

Annika Viding, utbildningsledare för Industridesignprogrammet vid Högskolan i GävleTel: 070-322 58 58

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2019-01-31
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)