Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Magisterprogrammet i företagsekonomi lockar studenter från hela världen

2019-05-08 

Högskolan Gävle stod för den största ökningen nationellt, i antal antagna till vårens masterutbildningar. En ökning med 98 procent, där magisterprogrammet i företagsekonomi, MBA, sticker ut.

Daniella Fjellström, som är programansvarig för magisterprogrammet i företagsekonomi, säger att utbildningen får stor uppskattning från studenterna som känner att de blir mer attraktiva internationellt, samtidigt som de förbereds för en forskarkarriär.

- Vi har länge haft ett framgångsrikt samarbete med lärosäten i andra länder och det tillsammans med nöjda studenter har gjort att vi blivit kända som ett bra alternativ. Detta är såklart uppmuntrande för oss som hela tiden arbetar för att förbättra utbildningen.

- Det glädjer oss också särskilt att så många utländska studenter har valt att läsa vårt MBA program, då vi vill se en global dimension i utbildning och forskning, säger Daniella Fjellström.


Studenter på magisterprogrammet om sina upplevelser av studierna i Gävle:

Sandra Ebojoh, Nigeria

Sandra Ebodjoh

- Det svenska sättet att undervisa är så annorlunda mot i Nigeria, här uppmuntras eget och kritiskt tänkande, jag är mycket imponerad, säger Sandra Ebojoh.

Sandra Ebojoh har just börjat på magisterprogrammet i företagsekonomi. Hon kommer från Nigeria och vill få internationell erfarenhet. Det är första gången hon är utomlands. Hon såg MBA-programmet i Gävle på Internet, sökte och kom in.

- Högskolan i Gävle lockade mig därför att utbildningen är mera forskningsbaserad och forskning lockar mig mycket. Det svenska sättet att undervisa är så annorlunda mot i Nigeria. Här uppmuntras eget och kritiskt tänkande, jag är mycket imponerad.

Hon tycker att lärare och annan personal varit väldigt vänliga och lätta att nå för frågor. De har en mixad klass, med elever från hela världen, och Sandra upplever att hon hela tiden får lära sig nya saker och hon tycker det varit underbart.

- Jag uppskattar skolan och tanken bakom denna mer forskningsbaserade MBA och jag vill gärna fortsätta mina studier i Sverige, säger Sandra Ebojoh.

Bakar Butt, Pakistan

Bakar Butt

- Kurserna här relaterar till frågor som alla företag möter, till effekterna av globaliseringen och till gender-frågorna. Jag valde noga för att få kurser som skulle ge mig mest för mitt framtida yrkesliv, säger Bakar Butt.

Bakar kommer från Pakistan där han i fem år har arbetat för ett företag som marketing manager. Efter att ha fått professionell erfarenhet så kände han att han behövde mer utbildning.

- Jag sökte universitet i USA, Kanada och Sverige. Men jag såg att de svenska universiteten, baserat på undervisningssystemet, rankades högre än de andra.

Han säger att kurserna i Gävle är så attraktiva och skiljer sig så och att de är helt relaterade till de stora frågorna som företagen står inför.

- Jag hör till en företagarfamilj, och jag vill nu utveckla vårt företag på en internationell marknad och jag arbetar och på det just nu, säger Bakar Butt.

Melissa Goisa, Italien

Melissa Goisa

Jag tycker verkligen om det kritiska tänkandet! Och att man lär sig att arbeta under press och med ett internationellt team, då studenterna i min klass kommer från hela världen, säger Melissa Goisa.

Melissa som kommer från Italien har alltid rest mycket. Senast arbetade hon med internationell redovisning i Kanada, men kände att hon ville ta en master i företagsekonomi och tyckte då hon sökte på internet att Gävles program verkade vara den bästa.

- Jag tycker att det är fantastiskt hur de på Högskolan i Gävle hjälper en att tänka kritiskt. I Italien måste man läsa och upprepa exakt vad som står i boken. Här handlar allt om kritiskt tänkande, något som man har så mycket mer nytta av resten av sitt liv.

Melissa säger att hon skulle vilja arbeta med global rörlighet och med olika ledarskapskulturer, något hon säger att den här kursen lärt henne så mycket om.

- Jag ska höra om mitt företag kan finna någon sådan tjänst för mig, annars kommer jag att söka mig vidare, säger Melissa Goisa.

Murat Halilovic, Sverige

Murat-Halilovic

- Här lär man sig en analytisk förmåga som man även kan överföra till andra ämnen och det uppskattar jag väldigt mycket, säger Murat Halilovic.

Murat är född och uppvuxen i Växjö, dit hans föräldrar flydde från kriget i Jugoslavien på 90-talet. Han ville uppleva nya kulturer för att utvecklas och gjorde därför sitt tredje år på grundutbildningen i Shanghai i Kina.

- För man utvecklas inte bara tekniskt utan det finns också "soft skills", det sociala, hur öppen man är för olika idéer och så vidare och jag lärde mig också kinesiska.

Murat tycker om språk, han talar svenska, engelska, kinesiska och sitt modersmål bosniska. Han säger att i Kina och i Amerika lär man sig att plugga in fakta, men här en analytisk förmåga som man även kan överföra till andra ämnen.

- Så plötsligt blir du ganska duktig på att lära dig inom ändra ämnen också och det uppskattar jag väldigt mycket och det är så värdefullt att kunna. Nu funderar jag på doktorandstudier och helst utomlands, det är planen, säger Murat Halilovic.

Program på avancerad nivå vid Högskolan i Gävle

Röster från andra internationella studenter:

Kontakt

Daniella Fjellström, programansvarig för magisterprogrammet i företagsekonomi vid Högskolan i Gävle
Tel: 026-64 82 14
E-post: Daniella.Fjellstrom@hig.se

 

Text: Douglas Öhrbom
Foto Sandra Ebojoh och Melissa Goisa: Camilla Haglund
Foto: Anna Sällberg
Video: Marie Hägg

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2019-05-08
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)