Funderat över de små röda dosorna som sitter i taken?

2019-05-16 

- Dosorna är en del i ett system vi bygger för att hjälpa vaktmästarna att hitta försvunna vagnar och stegar, säger Barjas Alouch, en av fyra datastudenter i projektet.

Barjas Alouch, Mobin Ahmadi, Natthakon Polprasert och Philip Larsson

Barjas Alouch, Mobin Ahmadi, Natthakon Polprasert och Philip Larsson

Vaktmästeriet har länge haft problem med personer som lånar deras vagnar och stegar utan att lämna tillbaka dem, förklarar Barjas. En lastvagn var borta i ett helt år och det kostar mycket arbetstid att leta efter dessa vagnar.

De fyra studenterna, som går sista terminen på Dataingenjörsprogrammet på Högskolan i Gävle, tog sig an uppgiften. De fick en budget att hålla sig till, valde vilket system och vilka produkter som skulle fungera bäst.

- Vi hittade en bra sändare som vi kunde fästa på vagnarna, en sändare som kan prata med dosorna i taket som vi satt upp och som i sin tur skickar det vidare till det befintliga wifi-nätet på skolan, säger Barjas Alouch.

"Som att jobba åt ett riktigt företag"

Philip Larsson, längst till höger på bilden, säger att de hela tiden haft en dialog med vaktmästarna och tagit till sig av deras erfarenheter. Han berättar att han alltid gillat att hålla på med datorer och att utbildningen passat honom perfekt.

- Jag tycker att jag har lärt mig mycket som jag kommer att ha nytta av i framtiden och det här projektet har känts precis som att jobba åt ett riktigt företag, en mycket bra erfarenhet.

Philip jobbar som programmerare, parallellt med studierna, och fick idén att använda Bluetooth Beacon då företaget han jobbar på tidigare använt den tekniken för inomhuspositionering.

- Jag tycker utbildningen och skolan är jättebra. Jag bor ute i skogen, så för mig är Gävle en storstad, till skillnad från mina kamrater som kommer från storstäder, ler Philip.

"Svårt men väldigt värdefullt"

Natthakon Polprasert

Natthakon Polprasert

Natthakon Polprasert säger att han alltid varit intresserad av dataspel och på något sätt vill arbeta med att programmera spel och liknande.

- Detta är det största projekt vi haft och likt ett riktigt jobb, lite svårare men väldigt värdefullt.

Han kommer från Stockholm och planerar att flytta tillbaka dit och söka jobb nu.

- Jag skulle vilja ser mer kåraktiviteter och inte bara kvällsfester, säger Natthakon Polprasert.

"Jag har hittat över 1000 jobb"

Barjas Alouch

Barjas Alouch

För Barjas Alouch var detta en utbildning han alltid velat gå och han uppskattar särskilt att programmet ger en bred grund med möjligheter att arbeta, inte bara som IT-tekniker utan också som programmerare, eller inom support.

- Jag flyttar hem till Stockholm i sommar och jag har hittat över 1000 jobb Stockholms län. Jag tycker mycket om Gävle, men jag saknar mina nära och kära.

Det han tycker varit så bra med det här projektet är att det utgått från hur det är i verkliga livet, där man måste vara både effektiv och ekonomisk.

- Vi fick ta ett stort ansvar, med en budget att hålla oss inom och fick lära oss att göra prisförslag. Ett jätteroligt projekt, som lärt oss så mycket, säger Barjas Alouch.

"IT-marknaden ser bra ut i Göteborg"

Mobin Ahmadi

Mobin Ahmadi

Mobin Ahmadi har aldrig tvekat om att det är data som gäller. Han kommer från Göteborg, men valde Gävle då han tänkte att det skulle vara lite lugnare här. Han berömmer utbildningen, särskilt att den är bred och tycker att han lärt sig nya saker varje dag.

- Jag ser detta som en framtidsutbildning. Tanken är nu att flytta tillbaka till Göteborg där IT-marknaden ser mycket bra ut. Gävle är en lugn och fin stad, men om man vill ha mer folk då är en storstad som Göteborg bättre, skrattar Mobin.


Åke Wallin, utbildningsledare, tycker att projektet fungerat mycket bra och han vill tacka för all hjälp de fått av IT-avdelningen, Högskolans inköpare och Lokal och Service.

Kontakt

Åke Wallin, utbildningsledare för dataingenjörsprogrammet vid Högskolan i Gävle
Tel: 070-397 97 72
E-post: ake.wallin@hig.se

Mobin Ahmadi, student på dataingenjörsprogrammet
E-post: mobin.ahmadi@hotmail.com

Barjas Alouch, student på dataingenjörsprogrammet
E-post: barjasalouch4@gmail.com

Philip Larsson, student på dataingenjörsprogrammet
E-post: philiplarsson@mail.com

Natthakon Polprasert, student på dataingenjörsprogrammet
E-post: natthakon@live.se


Text: Douglas Öhrbom
Foto: Marie Hägg

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-06-23
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)