Studentkåren uppmärksammar Fridays for future

2019-09-26 

– Vi behöver också göra något, vi kan vara med och påverka, säger Petra Jönsson, ordförande i Gefle Studentkår, som är initiativtagare till att uppmärksamma klimatorganisationen Fridays for future's globala storstrejk på Högskolan.

Gefle Studentkår med ordförande Petra Jönsson i spetsen slår ett slag för klimatet på fredag.

Gefle Studentkår med ordförande Petra Jönsson i spetsen slår ett slag för klimatet på fredag.

Fridays for future beskriver sig själva som en folkrörelse som strejkar för klimatet. Rörelsen består framför allt av ungdomar och i spetsen för rörelsen står den numera världskända klimataktivisten Greta Thunberg från Sverige.

Global storstrejk

Nu på fredag, den 27 september, har Fridays for future utlyst en global storstrejk. I bland annat Gävle kommer Fridays for future uppmärksammas på Rådhustorget och ett demonstrationståg kommer att avgå på kvällen. “Högskolan i Gävle borde också göra något”, tänkte Petra Jönsson, ordförande i Gefle Studentkår.

– Högskolan har jättestor kunskap inom just hållbar miljö. Vi har många forskare inom området och gör vi ingenting nu så har vi praktiskt taget ingen framtid.

På fredagen mellan klockan 11-13 kommer Fridays for future uppmärksammas i Rävhallen på Högskolan. I sin inbjudan skriver studentkåren: “Vi vill, tillsammans med er, uppmärksamma och belysa de miljöproblem vi står inför. I Rävhallen kommer vi ha en uppslutning där vi tillsammans visar att vi vill ha en förändring.”

– Material eller texter om relevant forskning i ämnet välkomnas. Vi kommer ha vikväggar på plats som man kan sätta upp sådant på.

Vad kommer hända efter fredagen?

– Vi testar så här en gång sen får vi se om det här blir något återkommande på högskolan.

Text och foto: Marie Hägg

Publicerad av: Marie Hägg Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-09-26
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)