Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Tankar och utmaningar om att vara internationell student i Gävle

2020-01-21 

Att flytta till ett annat land med både främmande klimat och kultur kan vara en utmaning. Det medför stora förändringar och en tid av anpassning. Hur vänjer sig de internationella studenterna till språkbrister, ovant klimat och en mindre stad?

Internationella studenter utanför biblioteket

Lina Yeboah är en av de internationella studenterna som började på Högskolan i Gävle i höstas. När flyttlasset gick var hon väl medveten om det svenska klimatet och kulturen. Innan avresan hade hon varit i kontakt med vänner som bodde i Sverige för att få olika tips och levnadsråd, men när hon väl anlände till Gävle insåg hon hur mycket hon besvärades av att känna sig olik alla andra.

- Alla pratade svenska och jag var tvungen att be folk att prata engelska varje gång jag skulle prata med någon. Den största utmaningen med att flytta hit var att känna sig annorlunda vart jag än befann mig, men efter ett tag blev jag van vid det.

Lina studerar Master Programme in Geomatics på Högskolan. Strävan efter en ny upplevelse fick henne att söka sig till Gävle och hon ångrar inte sitt val, trots att hon fick en tuff start med studierna.

Lärarna vill se vad vi tänker

-Studierna var från början en stor utmaning för mig. Från min skoltid i Ghana var jag van vid att fokusera på teorier och memorera, för att sedan återberätta allt jag kom ihåg. På Högskolan är det ett större fokus på presentationer och diskussioner. Här läser du och gör många övningar, då lärarna vill se vad vi tänker, vilket är väldigt bra.

Lina älskar stillsamheten och insåg tidigt att Gävle var en perfekt stad för henne. Hon menar att en större stad kan bli för mycket och speciellt när man är nyinflyttad.

- Gävle är en väldigt lugn och stilla stad. Det är enkelt att ta sig runt och människor här är mer öppna för att hjälpa dig och är välkomnande, vilket är jättebra för någon som är ny och försöker skaffa sig ett nytt liv.

Gävle erbjuder en miljö som gör det möjligt att lyckas med studierna

Internationella studenter i Krusenstjernasalen

Saad Rehman som läser Master Programme in Business Administration på Högskolan i Gävle är tillbaka i studentlivet efter en tid som revisor i hemlandet Pakistan. Nu har han snart bott i Gävle i ett år. Han flyttade in till ett studentrum i Sätra, vilket gjorde att han snabbt kunde lära känna andra studenter. Det har varit en omtumlande och lärorik tid som har präglats av kultur- och klimatanpassning.

- Jag kom till Gävle i februari förra året och det var snö överallt. Det var väldigt omtumlande. De första veckorna handlade det bara om att anpassa sig och göra sig tillfreds med tanken att leva här med snön, säger Saad.

Gävle är en liten och harmonisk stad som är billig att leva i jämfört med vad Saad är van vid. Den lugna omgivningen och trivseln på Högskolan avlägsnar stressfaktorer och hjälper honom att lyckas med studierna.

De första veckorna handlade det bara om att anpassa sig och göra sig tillfreds med tanken att leva här med snön

- Gävle erbjuder en miljö som gör det möjligt att lyckas med studierna. Allt finns här som förgyller ett lyckligt studentliv. Det är en trevlig atmosfär på Högskolan och studierna är bra, men inte överväldigande. Det gör att jag har tid över till mitt privatliv.

Saad tycker att Gävle har en fin natur och Boulognerskogen är perfekt för kvällspromenader. Perioden mellan maj och september är den bästa tiden och han har redan hittat en favoritplats.

- I somras köpte jag en cykel och cyklade i stort sett varje dag. Genom det hittade jag min favoritplats på Gävle Strand. Där brukar jag slå mig ner på en bänk och bara njuta av solen och omgivningen.

Gävle var för litet och för lugnt för mig

En som hade problem med hur liten stad Gävle var och den stillsamma miljön var Aala Elsafei. Hon gillade inte Gävle när hon flyttade hit från Sudan förrförra hösten. Gävle var alldeles för lugnt för hennes smak, men efter några diskussioner med hennes vänner som studerar i Stockholm insåg hon fördelarna med att bo i Gävle.

- Gävle är en väldigt lugn och ren stad. Det är enkelt att ta sig runt här. Man behöver inte stå i kö länge för olika tjänster som bland annat boende eller transportering. Sen har Gävle en bra placering i landet, då staden ligger nära Arlanda och större städer, säger Aala.

Imponerad av lärarnas tillgänglighet

Aala studerar Master Programme in Energy Systems på Högskolan och hon är imponerad av lärarnas tillgänglighet samt deras sätt att undervisa.

- Lärarna är jordnära och flexibla. De är alltid tillgängliga och vill verkligen hjälpa till när man undrar över något. På föreläsningarna vill de verkligen försäkra sig om att alla förstår.

Programmets utformning är upplagt så att studenterna får en bred kunskap i både det praktiska och teoretiska. Aala tycker att programmet är väldigt givande.

- Det är stort fokus på uppgifter och presentationer. Det är något som jag är väldigt ovan vid, då jag är van vid att bara skriva salstentor. Här fokuserar man också på strukturerandet av tentan eller uppgiften. Det handlar inte bara om att ha ett rikt innehåll, du måste kunna skriva referenser, använda rätt former och formalia.

250 internationella studenter på Högskolan

Med hjälp av det breda program- och kursutbudet som Högskolan i Gävle erbjuder och den alltmer aktiva insatsen för internationell studentrekrytering studerar idag 250 internationella studenter på Högskolan. De internationella studenterna är rörande överens om att en svenskkurs hade varit ett nyttigt verktyg och förenklat livet i Sverige.

Det kan också urskiljas en desperation kring uteblivna personnummer och bankkonton bland de internationella studenter som studerar kortare än ett år, men överlag är alla nöjda med sina program och kan se en framtida yrkeskarriär i Sverige efter studierna.

Text och bild: Lukas Ödlund

Publicerad av: Maria Åstrand Swenneke Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2020-01-21
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)