Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Modern teknik ger våra kulturminnesmärken nytt liv

2020-02-26 

Studenterna på dataingenjörsprogrammet vid Högskolan i Gävle har utvecklat en app som ska göra det roligt och spännande att besöka kulturminnesmärken.

Kulturjakten Gästrikland”, som appen heter, handlar om att besöka kulturplatser i Gästrikland. Det är bara när man står inom tio meter från kulturminnet som man kan titta på det och läsa mera om den platsen. Det finns även en möjlighet att tävla genom en poängfunktion.
Föreningen Naturkraft Gästrikland, som beställt appen, vill att människor ska upptäcka hur bra man mår av att komma ut i naturen.

- Det var kul att få vara med och prova och se möjligheterna med denna app. Jag tror på detta, det är en jättekul idé, säger Jennie Wahlborg.

- Högsta betyg till otroligt seriösa grabbar som verkligen har uppfyllt alla våra önskningar, detta är killar man skulle kunna anställa direkt. De har byggt appen så användarvänlig att också vi som en liten förening själva kan fortsätta att utveckla den. Vi har nu planer på att följa upp med "Fäbodjakten" och "Kustjakten", det här är så bra, säger Jan Ola Bergström, vice ordförande Naturkraft Gästrikland.


"Appen har verkligen blivit bra"

Alla tre går sista terminen på dataingenjörsprogrammet vid Högskolan i Gävle och så här i slutet av utbildningen har mycket handlat om projekt. Som "Kulturjakten Gästrikland", ett skarpt projekt mot en riktig kund.

Peshang Suleiman som kommer från Uppsala tycker att utbildningen, med fokuset på utveckling, och den praktik de fått göra varit riktigt bra.

- Det här projektet där vi jobbat skarpt mot kund, så som vi kommer att göra sedan, har varit roligt och givande och vi har lärt oss en hel del nytt också, säger Peshang Suleiman.

Anton Lundström kommer från Sandviken och han har en examen i beteendevetenskap i bagaget, en kombination han tror på. Anton känner att han fått en kanonutbildning.

- Appen om Kulturjakten, där vi gjort något på riktigt mot en riktig kund, som också har brunnit för projektet, har blivit verkligen bra, säger Anton Lundström.

Anton Ljunggren som kommer från Örbyhus och direkt in på Högskolan efter teknikprogrammet på gymnasiet, längtar nu verkligen mot att få komma ut och jobba.

- Jag tycker att utbildningen har varit jättebra och inser också nu när vi fått göra riktiga projekt vad grunden vi fått betyder. Projekten har varit det roligaste, säger Anton Ljunggren.

Kontakt

Peshang Suleiman, student dataingenjörsprogrammet vid Högskolan i Gävle
Tel: 076 252 83 26
E-post: peshangsuleiman@live.se

Anton Lundström, student dataingenjörsprogrammet vid Högskolan i Gävle
Tel: 076-761 32 32
E-post: anton.lundstroem@hotmail.se

Anton Ljunggren, student dataingenjörsprogrammet vid Högskolan i Gävle
Tel: 073-063 88 02
E-post: anton.ljunggren@outlook.com

Jan Ola Bergström, vice ordförande Naturkraft Gästrikland
Tel: 070-531 94 77Text: Douglas Öhrbom
Foto studenterna: Anna Sällberg
Foto Naturappen: Joakim Helmbrant

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2020-02-26
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)