Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Det här bidrar Högskolan med i coronakrisen

2020-04-02 

Hjälp med distansundervisning, handsprit och skyddsvisir till sjukvårdspersonal är några exempel på vad Högskolan i Gävle bidrar med nu under coronapandemin.

­­­– Vi som högskola har en viktig uppgift att bidra med kompetens på både kort och lång sikt. På kort sikt är sjukvårdspersonal och utrustning till sjukvården centrala insatser och på lite längre sikt handlar det om att bidra till återuppbyggnad och omställning i samhället beroende på hur hårt och på vilket sätt samhället drabbas. Högskolan är en viktig samhällsaktör och vi kommer att försöka bidra på bästa sätt, säger Annika Strömberg, akademichef för Akademin för hälsa och arbetsliv vid Högskolan i Gävle.

Sjukvårdsutrustning som Högskolan har skänkt till sjukvården inom Region Gävleborg:

  • 33 paket handskar med 150 par i varje.
  • 12 paket förkläden med 50 i varje.
  • Cirka 20 flaskor handsprit och ytsprit.
  • Högskolan har 3D-skrivare som tillverkar skyddsvisir till sjukvårdspersonal.

Övrigt:

  • Högskolan i Gävle har 90 anställda med vårdutbildning som skulle kunna användas som resurs i mån av behov och utifrån de förutsättningarna Högskolan har för att fylla sitt uppdrag.
  • 60-70 studenter vid Högskolan tar sjuksköterskeexamen nu till sommaren och nästa termin utexamineras ytterligare 80-90 sjuksköterskor. Cirka 30 specialistsjuksköterskor förväntas ta examen i juni inom bland annat intensivvård och anestesi.
  • Hjälp med distansundervisning. Högskolan i Gävle erbjuder, tillsammans med kommunalförbundet Akademi Norr, lärare och utbildare i Västerbottens och Norrbottens inland gratis hjälp med distansundervisning.
Skyddsvisir som Högskolan tillverkar sjukvårdspersonal

Så här ser skyddsvisiret ut som Högskolan tillverkar till sjukvårdspersonal. Foto: Elisabet Linden/Högskolan i Gävle.

Publicerad av: Marie Hägg Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2020-04-02
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)