Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

"Dagen efter examen begav jag mig till Tyskland"

2020-08-23 

Att ha jobbat utomlands är guld värt att ha på cv:t, säger Jennifer Andersson som läst industriell ekonomi vid Högskolan i Gävle. Hon påbörjar nu sin praktik i Köln, Tyskland, och tänker sig att arbeta där.

Jennifer Andersson


Jennifer berättar att hon inte började plugga direkt efter gymnasiet, utan reste och bodde och jobbade i både Australien och Tyskland. Hon fastnade för Tyskland, därför att hon alltid tyckt om kulturen, men också för att lära sig tyska, och därmed kunna ett tredje språk.

- Tyvärr tror jag många bara fokuserar på engelska, och glömmer bort hur viktigt det är att lära sig ett tredje språk och speciellt tyska. Om du skall arbeta här så måste du kunna tyska.

Hon säger att i Tyskland kvalificerar man sig som färdigutbildad ingenjör genom praktik, men att det också finns många bra praktikplatser.

- Jag har utvecklats väldigt mycket genom att resa och bo i andra länder. Jag tror att man blir mer självständig och vågar mer.

Barndomskamrat tipsade om Högskolan i Gävle

Jennifer ville gå en utbildning som öppnade många möjligheter och där hon inte låste fast sig. Hon tipsades av en barndomskompis som pluggat Industriell ekonomi i Gävle och insåg ju mer hon läste på om programmet, att ju mer rätt kändes det.

- Inom logistik finns det många möjligheter och så mycket som du kan jobba med, organisation, logistik, och vi har också ekonomidelen. Jag vill ha möjligheten att kunna arbeta både med människor och teknik.

Hon är jättenöjd med utbildningen

Hon är jättenöjd med sin utbildning, känner att hon har utvecklats och fått en bred kunskap inom ämnet. Det bästa tycker hon varit då de i vissa kurser fått vara ute på arbetsplatser och utarbeta förbättringsförslag och skriva ett arbete om det.

- Det har varit riktigt bra och gav en ovärderlig inblick i hur det kan ser ut på en arbetsplats. Kamrater som läst programmet på andra platser i Sverige, har inte fått samma chans att uppleva ett företag från insidan.

Om 5 år..

- Jag vill vara kvar här i Tyskland och har förhoppningsvis ett jobb som jag tycker är intressant och min tyska har utvecklats mer.

Drömjobbet: Mycket med logistik och organisation, mycket Lean-arbete. Och att det är en bra organisation där man känner att man kan utvecklas och att har bra kollegor.

Du som funderar

Jennifer som kommer från Stockholm, tipsar om att gå med i olika organisationer, själv spelade hon innebandy, att försöka sätta sig i sociala sammanhang. 

- Många kommer ju inte från Gävle och de är också väldigt intresserade av att lära känna folk och det gör det lätt att lära känna människor.

- Man ska våga, det är viktigt för ens utveckling och det är också väldigt kul. Jag trivdes också mycket bra i min klass, säger Jennifer Andersson.

Kontakt

Jennifer Andersson, student, industriell ekonomi vid Högskolan i Gävle
Tel: 079-313 37 28
E-post: jenniferandersson14@gmail.com


Text: Douglas Öhrbom
Foto: Privat

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2020-08-28
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)