Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

”Det här är ett område som har varit stigmatiserat länge i Sverige”

2020-09-29 

Spiritism, patienters delaktighet inom vården och succén med co-op-utbildningar. Det är några ämnen som du kan fördjupa dig inom i det nya numret av LEVE! från Högskolan i Gävle.

Bild omslaget LEVE! nummer 3. Foto på Sara Duppils.

Sara Duppils är lärare i religionspsykologi vid Högskolan. Upplevelser som barn väckte hennes nyfikenhet på det spiritistiska. Intresset har sedan drivit henne under hela livet att ta reda på mer om ”Den andra världen”.

– Jag har forskat om samtida spiritism, föreställningar om andar och så kallade extraordinära upplevelser. Det här är ett område som har varit stigmatiserat länge i Sverige och även i andra länder, men framför allt i Sverige. Men jag vill trycka på det här att känslan av någon annans närvaro är något naturligt och en del av att vara människa, säger Sara Duppils.

Stöd till cancerpatienter

I tidningen kan du även ta del av Anna Efvermans forskning som kretsar kring de vårdvetenskapliga faktorer som är viktiga för patienter som genomgår en cancerbehandling.

– Min forskning fokuserar på att minska symptom och öka funktion, aktivitet och arbetsförmåga vid långvarig ohälsa, särskilt kopplat till cancersjukdom. Det kan handla om att stödja patienter till en bättre vardag under och bortom sin cancersjukdom, att underlätta återgång till arbete, öka livskvaliteten och främja ett hälsosamt liv.

Co-op-program leder till jobb

Du får även möta en student och en alumn som båda lyfter fram fördelarna med att läsa en utbildning med co-op-inriktning, alltså ett program där studier på Högskolan varvas med arbetsperioder på ett företag.

– Många som utbildar sig vet inte riktigt vad som väntar efter examen. Genom att läsa ett program med co-op-inriktning får du en bra inblick i hur arbetslivet funkar och du får tidigt koppla ihop dina teoretiska studier med verkligheten. Samtidigt samlar du erfarenhet som efterfrågas i varje jobbannons, säger Rita Al-Sabti, som studerar till miljöingenjör.

Det här är ett axplock ur tidningen. Du kan läsa hela tidningen på Högskolans webbplats.

Text: Anna Sällberg

Tidningen LEVE! sprids externt till prenumeranter på andra lärosäten, företag, organisationer, inom offentlig sektor och till en del privatpersoner. Tidningen sprids även internt till anställda och studenter.

Läs tidningen i digital form på Högskolans webbplats.

Kontakt

Anna Sällberg, redaktör

Telefon: 070-410 63 78

E-post: anna.sallberg@hig.se

Publicerad av: Anna Sällberg Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2020-09-29
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)