Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Elitidrottare gör dubbla karriärer med hjälp av Högskolan

2020-11-05 

Tre meriterade elitidrottare pluggar nu vid Högskolan i Gävle genom satsningen Elitidrottsvänligt lärosäte. Upplägget underlättar för idrottare som vill kunna fortsätta att idrotta på elitnivå samtidigt som de studerar för att få en karriär vid sidan om idrotten.

Elin Eldebrink, Frida Eldebrink och Villiam Haag.

Elin Eldebrink, Frida Eldebrink och Villiam Haag.

Riksidrottsförbundet (RF) har utsett Högskolan i Gävle till ett Elitidrottsvänligt lärosäte (EVL) från och med hösten 2020. Det innebär att Högskolan ger stöd till elitidrottande studenter som vill bygga upp dubbla karriärer – både genom studier och genom idrott.

Elin Eldebrink är basketspelare i den franska klubben Bourges Basket och hon har under många år spelat som professionell basketspelare ute i Europa.

– Jag har länge velat utbilda mig inom träning och hälsa och genom ett elitidrottsavtal kan jag nu anpassa studierna efter hur mina tävlingar ligger. Genom mina studier vid Högskolan i Gävle kan jag förbereda mig för nästa steg i livet efter idrottskarriären, säger hon.

Elin Eldebrink.

Elin Eldebrink.

Hennes tvillingsyster Frida Eldebrink är även hon basketspelare på elitnivå. Hon spelar just nu i Spanien och ingår i det svenska landslaget.

– Det är kul att kunna studera till personlig tränare på en högskola. Det ger mig möjlighet att anpassa studierna lite om det behövs och så känns det bra inför framtiden eftersom en idrottskarriär inte varar hela livet, säger hon.

Frida Eldebrink.

Frida Eldebrink.

Genom ett elitidrottsavtal får studenten en anpassad studiegång och tillsammans med en studievägledare skapas en plan för hur du ska kunna genomföra din utbildning på bästa sätt i kombination med ditt idrottande.

– Fördelarna är att vi ger studenter som idrottar på elitnivå en möjlighet till dubbla karriärer – en idrottskarriär och en karriär vid sidan om eller efter avslutad idrottskarriär. Jag upplever också att det positivt kan påverka idrottskarriären, genom att ha ”ett till ben” att stå på. Högskolan i Gävle befinner sig, traditionellt sett, i en stark idrottsregion med flera framstående idrottare och klubbar och föreningar, där vår miljö på Högskolan kan möjliggöra studier samtidigt som man satsar på sin idrott, säger Mikael Westling Söderström, universitetsadjunkt i idrottsvetenskap och DK-koordinator (dubbla karriärer-koordinator).

Villiam Haag. Foto: Johnny Anderson

Villiam Haag. Foto: Johnny Anderson

Höstterminen 2020 påbörjade tre elitidrottare sina studier vid Högskolan i Gävle med koppling till upplägget Elitidrottsvänligt lärosäte. Alla tre läser kursen Personlig tränare, 60 hp, inom idrottsvetenskap. Fler avtal med studenter är på gång.

– Jag valde att läsa den här utbildningen eftersom jag är intresserad av den och den är på distans, vilket gör att jag kan kombinera idrottsutövandet med utbildningen. Fördelen då är jag kan fortsätta att satsa 100 procent på min idrott samtidigt som jag får stöttning och hjälp att genomföra en utbildning som förbereder mig för livet efter ishockeyn, säger Villiam Haag som är ishockeyspelare i Almtuna IS.

Text: Anna Sällberg

Läs mer om satsningen Elitidrottsvänligt lärosäte.

Kontakt

Mikael Westling Söderström

Telefon: 026-64 82 71

E-post: mikael.westling.soderstrom@hig.se

Publicerad av: Camilla Haglund Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2020-12-04
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)