Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

De pluggar en unik utbildning för framtiden

2020-12-08 

Självkörande bilar, appar, geografiska informationssystem och annan ny teknik som utvecklar samhället. Det var några saker som lockade Linn Gäfvert och Tilda Mogren att söka sig till Högskolans nya civilingenjörsutbildning i lantmäteriteknik.

Linn Gäfvert och Tilda Mogren, civilingenjörsstudenter.

Linn Gäfvert och Tilda Mogren, civilingenjörsstudenter. Foto: Anna Sällberg

Båda hade länge funderat i banorna att söka ett civilingenjörsprogram, men inte riktigt hittat en inriktning som kändes rätt. De var i valet och kvalet mellan att bli civilingenjör eller lantmätare. De fick veta att Högskolan i Gävle skulle starta en ny utbildning och blev nyfikna, sökte och blev antagna.

– När jag läste på om utbildningen så lockade det väldigt mycket att man kunde lära sig om GIS, som är lite av en grund till självkörande bilar till exempel. Att få vara med och ta del av utvecklingen av dagens teknik, projektledning och lära sig hur samhället är uppbyggt känns spännande, säger Linn Gäfvert.

Ett gäng som pluggar tillsammans

Båda har flyttat till Gävle för att läsa programmet. Här fann de snabbt en vän i varandra.

– Vi är några som lärt känna varandra som sitter och pluggar tillsammans efter skolan några dagar i veckan och det gör mycket. Än så länge har det varit roligt. Jag var väldigt nervös innan att det skulle vara svårt och väldigt mycket, men hittills känns det som att jag oroade mig i onödan, säger Linn Gäfvert.

Under höstterminen har de haft kurser i statistik och samhällsbyggnadsprocessen. Målet är att civilingenjörsstudenterna ska bli experter på geodata, det vill säga lägesbunden information som har många användningsområden och kommer att bli allt viktigare ju mer digitaliserat och automatiserat vårt samhälle blir.

– Jag kan inte säga till hundra procent vad jag vill jobba med i framtiden, men ett jobb där jag både sitter på kontor och samtidigt kan vara lite ute på fältet känns lockande. Därför känns det bra att jag har valt ett program där det ska finnas många olika jobbmöjligheter när jag utbildat mig färdigt, säger Tilda Mogren.

Får möjlighet att påverka utbildningen

Efter fem års studier väntar en bred arbetsmarknad med fokus på att hantera dagens och framtidens samhällsutmaningar.

– Det känns kul eftersom det troligtvis kommer att finnas mycket jobb som behöver denna kompetens. Samtidigt får vi som nu läser utbildningen möjlighet att påverka och säga våra åsikter om hur programmet ska kunna göras bättre inför kommande år, säger Tilda Mogren.

Linn Gäfvert är också hoppfull och skulle kunna tänka sig att jobba som projektledare eller med att utveckla teknik.

– Det känns jättespännande, även om vi är "försökskaniner" så känns det bra och jag är väldigt nöjd än så länge, säger hon.

Text: Anna Sällberg

Läs mer om utbildningen.

Publicerad av: Anna Sällberg Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2020-12-08
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)