Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Ny utbildning kombinerar miljövetenskap och psykologi

2020-12-09 

En ny masterutbildning lanseras nästa år vid Högskolan i Gävle.
Utbildningen är först i Europa med att kombinera miljövetenskap och psykologi.

­- För att kunna fatta rätt beslut för hållbar utveckling behövs en ökad förståelse för psykologiska processer, säger Karl Hillman, docent i miljövetenskap vid Högskolan i Gävle.

Master i miljö

Master in Sustainability Science – Environment and Decision Making går att söka till och med 15 januari.

Den nya utbildningen heter ”Master in Sustainability Science – Environment and Decision Making” och startar i höst, men går att söka redan nu. Utbildningen är tvärvetenskaplig och ger fördjupade kunskaper inom miljövetenskap, psykologi och beslutsfattande.

- Vi vet ganska väl vad som är bra och dåligt för miljön och vilka insatser som behövs. Ändå tas inte de nödvändiga besluten. Tanken med utbildningen är därför att öka kunskaperna inom miljövetenskap men även förståelsen för psykologiska processer bakom beslut på olika nivåer i samhället, så att rätt beslut kan tas, säger Karl Hillman.

Hur man påverkar beslut

Ett exempel på hur man kan påverka människor att ta vissa beslut är så kallad nudging (knuffa översatt till svenska). Det kan vara att man sätter det mest klimatsmarta måltidsvalet förifyllt som val på en meny vid en konferens.

- Man begränsar egentligen inte valmöjligheterna men vi vet att de flesta ändå kommer att välja det förifyllda. Här behöver man göra ett aktivt val för att välja något som är sämre för klimatet. Den här principen kan man tillämpa i alla möjliga sammanhang, säger Karl Hillman.

Bra jobbmöjligheter och grund för forskning

Masterutbildningen ger möjlighet till en mängd arbetsroller med koppling till miljö och hållbar utveckling både inom privat och offentlig sektor, exempelvis miljö/klimatstrateg, miljöhandläggare, miljösamordnare, miljöutredare, miljö- eller hållbarhetschef och hållbarhetsutvecklare. Utbildningen ger också en bra grund för den som vill fortsätta som forskare efter examen.

Text: Anders Munck
Foto: Montage

Sök utbildningen här

Mer om "Master in Sustainability Science – Environment and Decision Making"

Utbildningen innehåller fördjupning inom:
Miljöteknik – utformning och miljöbedömning av tekniska system
Miljöpsykologi – miljö, beteende och psykologiska processer
Social-ekologiska system – interaktionen mellan människor och ekosystem

Behörighet:
En kandidatexamen som omfattar minst 180 högskolepoäng.
Minst 60 högskolepoäng inom något av huvudområdena miljövetenskap, miljöteknik, teknik, psykologi, industridesign och naturresursförvaltning eller annat relevant huvudområde.


Publicerad av: Anders Munck Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2020-12-09
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)