Den nya utbildningen heter ”Master in Sustainability Science – Environment and Decision Making” och startar i höst, men går att söka redan nu. Utbildningen är tvärvetenskaplig och ger fördjupade kunskaper inom miljövetenskap, psykologi och beslutsfattande.
- Vi vet ganska väl vad som är bra och dåligt för miljön och vilka insatser som behövs. Ändå tas inte de nödvändiga besluten. Tanken med utbildningen är därför att öka kunskaperna inom miljövetenskap men även förståelsen för psykologiska processer bakom beslut på olika nivåer i samhället, så att rätt beslut kan tas, säger Karl Hillman.
Hur man påverkar beslut
Ett exempel på hur man kan påverka människor att ta vissa beslut är så kallad nudging (knuffa översatt till svenska). Det kan vara att man sätter det mest klimatsmarta måltidsvalet förifyllt som val på en meny vid en konferens.
- Man begränsar egentligen inte valmöjligheterna men vi vet att de flesta ändå kommer att välja det förifyllda. Här behöver man göra ett aktivt val för att välja något som är sämre för klimatet. Den här principen kan man tillämpa i alla möjliga sammanhang, säger Karl Hillman.
Bra jobbmöjligheter och grund för forskning
Masterutbildningen ger möjlighet till en mängd arbetsroller med koppling till miljö och hållbar utveckling både inom privat och offentlig sektor, exempelvis miljö/klimatstrateg, miljöhandläggare, miljösamordnare, miljöutredare, miljö- eller hållbarhetschef och hållbarhetsutvecklare. Utbildningen ger också en bra grund för den som vill fortsätta som forskare efter examen.
Text: Anders Munck
Foto: Montage
Sök utbildningen här
Mer om "Master in Sustainability Science – Environment and Decision Making"
Utbildningen innehåller fördjupning inom:
Miljöteknik – utformning och miljöbedömning av tekniska system
Miljöpsykologi – miljö, beteende och psykologiska processer
Social-ekologiska system – interaktionen mellan människor och ekosystem
Behörighet:
En kandidatexamen som omfattar minst 180 högskolepoäng.
Minst 60 högskolepoäng inom något av huvudområdena miljövetenskap, miljöteknik, teknik, psykologi, industridesign och naturresursförvaltning eller annat relevant huvudområde.