I början på november tog rektor ett inriktningsbeslut att undervisningen för vårterminen skulle genomföras på det sätt som aviserats, det vill säga campusförlagd utbildning skulle i huvudsak genomföras på campus, vilket också gällde i början på höstterminen.
Några veckor senare, i slutet på november hade smittspridningen tagit fart igen i Sverige och nya strängare regler kom från regeringen, Folkhälsomyndigheten och från regionala myndigheter. Högskolan gick den 19 november över till nätbaserad undervisning igen och nu är det den formen som ska gälla under läsperiod tre under vårterminen, som pågår 18 januari och till 28 mars.
– Vi ser nu att smittspridningen ökar igen både i vår region och nationellt och det gör att vi måste fortsätta att göra allt för att hålla sjukdomsfallen nere, säger Ylva Fältholm. Vi har ett stort ansvar att följa de regler och rekommendationer som myndigheterna har tagit fram.
Nya beslut senast 1 mars
Beslutet gäller för den första halvan av vårterminen, den så kallade läsperiod tre. Beslut för läsperiod fyra som pågår från 29 mars till 6 juni kommer att tas senast 1 mars. Det finns en förhoppning att fler moment som rör undervisning och examination ska kunna genomföras på campus under senare delen av vårterminen under förutsättning att smittläget har förändrats i positiv riktning.
– I kontakter med de olika enheterna har jag förstått att de flesta redan har planerat utifrån de här förutsättningarna. Alla som följer de dagliga uppdateringarna i media från regeringen och Folkhälsomyndigheten har kunnat se att det just nu inte finns några andra val än att arbeta så nätbaserat som möjligt, säger Ylva Fältholm.
Vissa moment kan komma att behöva genomföras på campus
För januari till och med mars månad gäller precis som idag att fysiska sammankomster på campus kan behöva genomföras för att kvalitetssäkra vissa examinationer. Det kan handla om krav på särskilda lokaler eller utrustning för att kunna genomföra en examination. Salsskrivningar kan också komma att genomföras på campus för ökad rättssäkerhet. Vid examination eller salsskrivningar följer lärosätet alla rekommendationer som gäller för minskad smittspridning.
Inga internationella utbyten
Beslut har också tagits att det inte blir några internationella utbyten som bygger på avtal med partnerlärosäten. Det berör ett 30-tal utländska studenter som skulle ha börjat studera på Högskolan i Gävle och en handfull studenter som skulle resa till andra länder.
De som önskat ett utbyte kan få möjligheten vid ett senare tillfälle, när det återigen är möjligt med resor i en annan omfattning.
Internationella program på Högskolan i Gävle, till exempel MBA-program och internationella socionomprogrammet, följer den generella riktlinjen att undervisningen i huvudsak ska bedrivas nätbaserat. Det innebär att även avgiftsskyldiga studenter, så kallade ”free movers” får vara inställda på att undervisning i huvudsak kommer att vara nätbaserad.
Högskolans entréer kommer även i fortsättningen att vara låsta men, du som är student har möjlighet att komma in och använda lokalerna som studieplats.
Här nedan är en sammanfattning av de beslut som tagits av rektor och som gäller som längst fram till 28 mars:
- Utbildning ska i huvudsak genomföras nätbaserat.
- Där det är nödvändigt och särskilda skäl finns, som t.ex krav på speciell lokal eller utrustning och för kvalitetssäkring av examination, kan fysiska sammankomster genomföras vilket beslutas av akademichef.
- Utbildningsmoment som behöver ske på campus ska genomföras på så sätt att råd och rekommendationer om avstånd och andra åtgärder för minskad smittspridning kan följas.
- Salsskrivningar kan genomföras, i begränsad utsträckning, på campus med anpassning till rådande omständigheter, efter beslut av akademichef. - Examinator kan, efter samråd med akademichef, besluta om ändrade examinationsformer om detta krävs för att kunna genomföra kursen med restriktioner utifrån rådande situation.
- Internationella utbyten, som bygger på avtal med partnerlärosäten, ska inte genomföras.