Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Så undviker du besvär vid stillasittande arbete

2021-02-04 

Vi är många som jobbar och studerar hemifrån just nu. Digitala möten avlöser varandra och det blir lätt långa dagar framför datorn. Långvarigt stillasittande och dåliga arbetspositioner kan leda till problem med framför allt nacke, axlar och rygg. I den här videon får du tips kring vad du bör tänka på!

 

För att ge din kropp bra förutsättningar vid hemarbete och hemmastudier finns det en rad saker som kan vara bra att tänka på.

– Våra kroppar är gjorda för fysisk aktivitet och rörelse. Vi är inte gjorda för att sitta still så länge som vi gör i dag. När vi sitter hemma nu till exempel så tar vi inte de där nödvändiga promenaderna som vi annars får som vardagsmotion, säger Jonathan Rahmqvist, idrottsvetare på Högskolan i Gävle.

Jonathan Rahmqvist, idrottsvetare vid Högskolan i Gävle.

Jonathan Rahmqvist. Foto: Anna Sällberg

Han nämner att vi före coronapandemin till exempel kanske brukade gå till jobbet och till skolan och att vi dessutom nu kanske beställer mat och produkter vi behöver på nätet i stället för att gå till en butik, just för att hålla avstånd.

– Långvarigt stillasittande kan leda till att vi får ont i axlarna, nacken och ländryggen. På lång sikt kan det leda till bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2, fetma och cancer, säger Jonathan Rahmqvist.

Nya riktlinjer kring fysisk aktivitet

Sedan november 2020 har Folkhälsomyndigheten nya riktlinjer som handlar om att personer mellan 18 och 65 år bör röra på sig i 75 till 150 minuter varje vecka. Du kan till exempel dela upp det i 30 minuter 5 gånger i veckan.

– Det ska vara rörelse av aerob karaktär då vi alltså får upp andning och puls. Det kan vara raska promenader, trädgårdsarbete eller en städning hemma i 30 minuter. Bara du känner att du ökar andningen, säger Jonathan Rahmqvist.

Text: Anna Sällberg

Kontakt

Jonathan Rahmqvist

E-post: studentcentrum@hig.se

Publicerad av: Anna Sällberg Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2021-02-04
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)