Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Designstudenter visar framtidens kontorsmöbler

Designstudenter på Högskolan i Gävle har skapat det som kan bli framtidens kontorsmöbler i samarbete med Edsbyn, ledande producent av hållbara möbler.

Måndag 8 februari öppnar en digital utställning där studenternas innovationer visas upp.

Möbler från utställningen

Produkterna "Home", matbordet där skivan kan fällas upp och bli en arbetsplats, och "Recess".

Matbordet som kan bli en arbetsplats, eller varför inte ett kombinerat svankstöd och laptopbord, eller ett hemmakontor i miniformat?

Studenter som går sista året på industridesignprogrammet fick i uppgift att i grupper ta fram sex olika produkter i det miljövänliga materialet biokomposit, som är en blandning av cellulosafibrer och bioplast. Målet var att skapa produkter som stärker möbeltillverkaren Edsbyverkens sortiment, och att använda biokomposit på ett sätt där materialet gör nytta för människan och miljön. Temat var framtidens kontor och eleverna hade åtta veckor på sig.

– Det har varit en spännande resa att få gifta gammal svensk hantverkartradition med modern teknik i produkter som är relevanta för framtidens arbetssituationer, säger Andreas Berggren, en av studenterna.

Resultatet blev sex innovativa möbler, där flera fyller en smart funktion för jobb eller studier i hemmet:

  • Home – ett matbord där skivan enkelt kan fällas upp och som då förvandlas till en modern arbetsplats.
  • Flex, som kan användas som svankstöd eller laptopbord att ha i knät, eller som en ljudabsorbent när den hängs upp på väggen.
  • Sittmöbeln Recess, som är designad som ett eget litet rum, där man kan koppla av eller sätta sig och prata med en kollega.
  • Shift- ett stöd för en laptop och förvaring för arbetsmaterial när arbetsdagen är slut.
  • Turn, som kan fungera som ett ståbord eller som ett avskärmat minikontor.
  • ​Heritage, en modell av skåpslucka som med sin design knyter an till Hälsinglands historia.


– Arbetsplatsen förändras snabbt där kontoret och hemmet kommer närmare varandra. Hemmet behöver anpassas mer för arbetsplatsen och på kontoret blir möblerna mer hemlika. Detta är något som studenterna har tolkat på spännande och intressanta sätt med bra lösningar, säger Jon Kvarmans, produktutvecklare på Edsbyverken.

Måndag 8 februari öppnar en digital utställning som eleverna själva tagit initiativ till, och där deras innovationer visas upp (på adressen gavlestudentdesign.com).
Det går även att följa studenternas projekt från start till utställning och se livesändningar under utställningsveckan på instagram via @gavlestudentdesign.

FAKTA

Industridesignprogrammet
Utbildningen är både teoretisk och praktisk och bygger på ett helhetstänkande. Eleverna får tillämpa teoretiska kunskaper i praktiska projekt med hjälp av olika designmetoder och tekniker. Studierna omfattar designprocesser från idé, problem och uppdrag till koncept och färdig lösning.

Edsbyverken
Edsbyverken producerar möbler för offentlig miljö. Med hållbara tillverkningsmetoder och miljömärkningar är företaget ledande inom möbelbranschen vad gäller hållbarhet.

The Wood Region
Test- och utvecklingscentret The Wood Region i värmländska Sysslebäck drivs genom projektet Bioinno. The Wood Regions testmiljö kan användas av innovatörer för att tillverka storskaliga prototyper av biokomposit på 3D-skrivare. Det fiberbaserade materialet utvinns ur skogen och kan användas som ersättning för traditionella plaster.

Kontakt

Andreas Berggren, student, 076-17 45 707

Henrik Lunderbye, student, 070-94 16 766

Frigga Björnsson, student, 070-97 48 240

Sofie Notstrand, lärare, 070-75 03 219

Jon Kvarmans, Edsbyverken, 076-91 30 014

Publicerad av: Anders Munck Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2021-02-08
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)