Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Hjälp oss att bromsa smittan

2021-03-22 

Smittspridningen i Gävleborg är fortsatt hög och läget är allvarligt. Länet har en omfattande samhällsspridning av den brittiska virusvarianten och den sprids allt snabbare.

– Till dig som student vid Högskolan i Gävle vill jag säga att ditt agerande och din planering spelar stor roll. Undvik större sociala tillställningar och umgås bara med din närmaste ”bubbla”, säger Maria Strand, chef vid Avdelningen för utbildningsstöd på Högskolan.

Sjuk i hemmet.

Trenden med ökande smittspridning är mycket tydlig i Gävle men den syns också i Sandviken. Förra veckan gick Region Uppsala ut och varnade för att en mer smittsam variant av coronaviruset sprids bland studenter i Uppsalas studentboenden.

"Festerna kan vänta ett tag till"

Mot bakgrund av den ökande smittspridningen i Gävleborg och den situation som uppstått i Uppsala vädjar nu Maria Strand, chef vid Avdelningen för utbildningsstöd på Högskolan, till studenter och andra unga vuxna:

– Eftersom vi har en stor smittspridning i vårt län är mitt råd till dig som student att du tar hand om dig och är rädd om dig själv, din familj och dina vänner. Åk inte iväg eller hem för att hälsa på någon den närmaste tiden. Gå inte på fester – de kan vänta ett tag till. Håll dig hemma och, om möjligt, undvik att träffa folk över huvud taget, även om du själv känner dig fullt frisk. Misstänker du att du kan ha utsatts för smitta, isolera dig själv och provta dig om du får symtom som du misstänker kan vara covid-19, säger Maria Strand.

Smittspridning i skolmiljöer

Det är fortfarande viktigt att följa alla rådande restriktioner för att bryta smittkedjor, betonar länets smittskyddsläkare.

– En stor del av smittspridningen sker i skolmiljöer och på arbetsplatser. Du kan vara smittsam upp till två dygn innan du får symtom. Det här gör att du i praktiken hinner smitta många utan att själv veta om det. Det är därför otroligt viktigt att du verkligen håller minst två meters avstånd till dina medmänniskor. Det gäller både inomhus och utomhus, säger Shah Jalal, smittskyddsläkare i Region Gävleborg.

Vid minsta symtom – testa dig!

Följ rekommendationerna och minska smittspridningen av covid-19

De regionala rekommendationerna i Gävleborg är en lokal förstärkning av Folkhälsomyndighetens gällande allmänna föreskrifter och råd.

Aktuell lägesbild och samlad information – Gävleborg

Övrig information om coronaviruset kopplat till Region Gävleborg.

Frågor och svar

Vilka öppettider gäller nu för Högskolan?
Munskydd och plasthandskar

Du som har laboration, metodövning eller liknande, där det är svårt med att hålla avstånd – var extra noga med handhygien. Exempelvis kan plasthandskar användas. Tänk på att du själv behöver rengöra efter varje moment där utrustning/redskap delas samt att munskydd i vissa situationer kan utgöra ett komplement.

Desinfektionsmedel finns utplacerat i till exempel datasalar för rengöring av tangentbord etc.

Vad gäller för studenter som har symtom eller blivit sjuka?

Om du som student insjuknar i covid-19 så ger sjukvården medicinska råd till dig. Om Högskolan får kännedom om att en student testat positivt och varit på undervisningstillfälle på campus, så tar Högskolans samordningsutskott kontakt, via e-post, med de studenter och lärare som kan ha varit i studentens närhet och ger information om hur man ska agera.

Om flera studenter i samma grupp blivit sjuka, ett klusterutbrott, kommer kontakt att tas med Region Gävleborgs smittskyddsläkare, som gör en bedömning av vilka åtgärder som krävs.

För både studenter och anställda gäller som alltid att stanna hemma om man har symtom och att hålla avstånd när man vistas på campus.

Vad gäller för lärarprogrammens verksamhetsförlagda utbildning, VFU, under pandemin?

Alla aktörer som ingår i VFU-samverkan gör allt för att du ska kunna genomföra din utbildning och examineras praktiskt utan att din utbildning förlängs. Läs mer om vad som gäller för lärarprogrammens verksamhetsförlagda utbildning, VFU, under pandemin.

Publicerad av: Anna Sällberg Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2021-03-22
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)