Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Designstudenten Oliver prisad - Vill få ungdomar att röra sig mer

2021-03-29 

Högskolan i Gävles industridesignstudent Oliver Sharp fick Knowits pris på 34000 kronor för "Pulsen", som ska inspirera stillasittande mellan- och högstadieelever att röra på sig och umgås på rasterna.

Pulsen användare i miljö

Oliver som själv alltid varit en sportig person ville gärna utveckla något som skulle främja aktivitet och rörelse hos ungdomar. Han började fundera på hur skolgårdarna ser ut och det slog honom att allt där är riktat mot de små barnen.

Oliver Sharp

Oliver Sharp


- Det som finns är oftast i plast och i mycket starka färger, det är ganska barnsligt, och det intresserar inte mellan- och högstadieungdomarna. Forskning visar också att det är då rörelseaktiviteten tar slut, något som i värsta fall kan leda till stillasittande även i vuxen ålder, säger Oliver Sharp.
Pulsen

Pulsen med användare

Hans tanke var att skapa pulshöjande aktivitet, därav pulskurvorna. Ansträngande men också med ett inslag av spel och det klassiska spelet "The Buzz Wire Game", där det gäller att kontrollera sin puls och behålla fokus och öga-hand-koordination, har bakats in.

- Den är avsiktligt stiligare än det man brukar hitta på dagens skolgårdar men samtidigt en lekfull grej. Ungdomarna vill hitta på eget och här får de utöva sin kreativitet, vare sig det är en tävling eller ej. Det finns förstås ingen ström i den sicksackande pulskurvan som de kan försöka orört ta sig förbi i den inbyggda Buzz Wire-leken. Det kommer alltså ingen stor chock, bara ett varnande kling, ler han.

Oliver kontaktade Glänta Design, som utvecklar utemöbler och utegym, och ett samarbete inleddes.

- Jag är mycket stolt över Pulsen, Den är hållbart producerad med obehandlad ek, håller väldigt länge och har den stilrena formgivning som Glänta har i alla sina produkter.

"Inspirationen kommer oftast oväntat"

Parkmöbel

Idén kom när han gick en promenad vid en sjö där han bor. En parkmöbel, dess form och kontur, gav inspirationen och så skapades Pulsen med utgångspunkt från den formen.

- Som designer tar man aldrig paus, man går alltid och tänker kring det man ska göra och de bästa idéerna kommer ofta när man inte förväntar dem. Det här är ett bra exempel på det.

Oliver Sharp tog examen från Industridesignprogrammet vid Högskolan i Gävle våren 2020 och uppskattar att utbildningen är så praktisk och gav möjlighet att smaka på många designdiscipliner genom projekt med många olika målgrupper.

- Jag hade koll på de flesta designutbildningarna men blev såld på hållbarhetsinriktningen och den breda designprofilen i Gävle.

- Så nu har jag många intressen och jag är väldigt nöjd och full av framtidstro och vill arbeta med design. Man kan jobba på en designbyrå, men också självständigt, arbeta inom produktutveckling, grafisk design eller tjänstedesign. Det finns många spår att ta genom att det är så brett, säger Oliver Sharp.

Knowits pris

Knowits pris

Knowit i Gävle delar årligen ut ett stipendium på 34 100 kronor till studerande vid Högskolan i Gävle. Syftet är att premiera god studieprestation och stimulera studenter att vidareutveckla sina idéer.

I år belönas Oliver Sharp för sin skolgårdsprodukt som inspirerar stillasittande mellan- och högstadieelever att motionera och umgås tillsammans på rasterna.

- Extra roligt att dela ut ett pris som är så tydligt kopplat till Knowits vision om ett hållbart och mänskligt samhälle, säger Hans Reinikainen, VD Knowit Gävleborg.

- Det är ett väldigt fint pris att få. Ett sådant här pris betyder jättemycket och kan definitivt hjälpa en på vägen, säger Oliver Sharp.

Kontakt

Oliver Sharp, Industridesignprogrammet vid Högskolan i Gävle
Tel: 076-254 56 16
E-post: oliver.sharp15@gmail.com
Hemsida


Text: Douglas Öhrbom
Foto: Oliver Sharp

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2021-03-29
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)