Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Anteckningsbok av äggskal och material som gör 3D-skrivare miljövänliga - designstudenter bakom ny utställning

2021-05-26 

Biokomposit istället för plast till 3D-skrivarnas utskrifter och äggskal som används till en ny sorts papper.

Nu visar avgångsstudenterna på industridesignprogrammet vid Högskolan i Gävle upp sina examensarbeten i en digital utställning.

HiG-studenter

Emma Eriksson (t.v) har experimenterat med utskrifter baserade på helt återvinningsbar biokomposit, och Sofidar Sofee har framställt en ny form av papper bestående av äggskal.

Industridesignprogrammet på Högskolan i Gävle har fokus på hållbarhet och biobaserade material.

Det märks tydligt i årets utställning för avgångsstudenterna som visar upp sina examensarbeten digitalt. Utställningen öppnar på fredag klockan 12 på den här sajten, där man kan titta på bilder på samtliga examensarbeten och läsa hur studenterna har tänkt kring sina innovationer.

"Kan bidra till hållbarhet"

Sofidar Sofees, en av avgångsstudenterna, har framställt en ny form av papper bestående av äggskal. Pappret har hon sedan använt till ett skissblock. Idag slängs de flesta äggskal i kompostsorteringen och hamnar sen i rötslamsanläggningar där de fastnar och behöver rensas bort.

- Min passion är att hitta nya hållbara material som äggskal för att uppmärksamma och bevisa att något människor kallar avfall kan ha potential att bidra till hållbarhet, säger Sofidar Sofee.

3D-skrivare används idag till det mesta, från att skriva ut reservdelar till hemmet, till att printa ut prototyper och modeller av olika slag. Oftast är det material som används för utskrifterna baserat på plast.

Nya former av biokomposit

Emma Eriksson har istället experimenterat med utskrifter baserade på helt återvinningsbar biokomposit, och i samarbete med ett företag som tillverkar lampor och armaturer. Hon har satt sig in i hur 3D-skrivare fungerar och lyckats skapa ytor och former på ett nytt sätt.

- Det intressanta är hur man kan designa objekt med en teknik som är optimerad för precision och upprepning, och få ett resultat som är organiskt och unikt, säger Emma Eriksson.

Om utbildningen och utställningen


Industridesignprogrammet i Gävle är både en kreativ och teknisk utbildning. Under tre års tid tränas i designmetodik via en mängd praktiska projektarbeten.

Klockan 12 på fredag startar en digital utställning där samtliga studenters examensarbeten ställs ut. Här kan du se utställningen, det går också att följa utställningen löpande på Instagram.

Fler innovationer

Kajsa Niklasson: Parkslide

” Jag fick upp ögonen för invasiva främmande arter och insåg att Parkslide innehar intressanta egenskaper. Jag ställde mig frågan; skulle man kunna använda sig av dessa egenskaper till ett nytt hållbart material, utan att påverka miljön negativt?”

Lina Sjölander: Leksak som tillåter barn att utforska känslor

“Vi har tidigare i utbildningen arbetat med leksaker i ett kort grupparbete, och det var där idéen kom ifrån. Men det är genom min roll som förälder som gav mig motivationen att vilja utforska ämnet djupare.”

Andreas Berggren: The future workplace

”De finns inga riktigt bra lösningar för hemarbetare. Stora skrivbord och stolar passar inte våra hem. Ökande urbanisering och mindre bostäder gör att compact living lösningar kommer vara intressant för framtiden.”

Läs mer på utställningssidan (från och med fredag kl 12).

Publicerad av: Anders Munck Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2021-05-26
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)