Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Student bedrogs - vinner 1.5 miljoner för idé om säkrare internethandel

2021-06-14 

Jacob Lundberg och Emil Svensson, ekonomstudenter vid Högskolan i Gävle, grundade bolaget Treddy som nu prisas med 1.5 miljoner kronor i Post & Telestyrelsens innovationstävling ”Betaltjänster för alla".

Jacob Lundberg och Emil Svensson

Jacob Lundberg och Emil Svensson

Allt började med att Emil bedrogs i en affär på internet. De två studentkamraterna såg att det var stora problem på marknaden, men kunde inte finna några bra lösningar för att slippa bli lurad.

De bestämde sig för att försöka göra detta själva, fick kontakt med företagsinkubatorn Movexum och grundade startupbolaget Treddy, en tjänst för att göra det tryggare att köpa och sälja begagnat. Namnet Treddy är en förkortning av "Trade-Buddy"

Samma pris som Storytel fick

Det känns förstås stort för de två entreprenörerna att vinna samma pris som bolag som Storytel också vunnit och de arbetar nu hårt för att lansera Treddy i sommar.

- Vi hade grundkonceptet, och har sedan 2019 utvecklat hela tjänsten och nu känns det som att det är en fullskalig tjänst som täcker allt för en säker begagnataffär, säger Emil.

- Att PTS och den externa juryn ser samma potential som vi med Treddy betyder så mycket och det inspirerar oss att arbeta ännu hårdare, säger Jacob.

Treddy i mobilen

Det som gör Treddy unik

Det som gör Treddy unik är att tjänsten gör det säkert att handla också av okända privatpersoner eller från vilken site som helst. Köparen och säljaren får med Treddy trygga betalningar där Treddy agerar mellanhand, spårbar frakt, användare som är verifierade via BankID, köpekontrakt och många andra funktioner.

- Vi vill göra det enkelt, man skapar ett konto hos Treddy och skickar varan via vår fraktsedel, du betalar och sedan håller vi på betalningen tills du fått varan, säger Jacob.

- Ja: "Säljaren skickar en länk och sedan är det bara att följa instruktionerna för en bra affär." och ambitionen är att det skall vara ungefär lika billigt som att skicka ett privat paket, säger Emil.

Båda betonar att det är säkerheten som främst efterfrågas av marknaden men också att de ansträngt sig för att göra Treddy användarvänlig så att fler kan ta del av tjänsten.

- Det är ju en del i att vi vann priset, att göra det enklare och säkrare för äldre och funktionshindrade. Vi kommer att ta hjälp av Funka med användartester så att det blir användarvänligt för dessa idag förbisedda grupper, säger Emil.

Att ha något stort och samtidigt gå en ekonomutbildning

Treddy i datorn

De är precis klara med utbildningen men planerar att läsa in en magisterexamen i affärsutveckling nästa år. Utbildningen tycker de har varit väldigt bra och nyttigt och att det egna företaget gjort att de förstått relevansen på ett helt annat sätt.

- Ja, absolut allting blir mycket mer intressant när man har ett praktiskt scenario som man kan utreda samtidigt. Man lyssnar extra noga och har ett egenintresse i utbildningen också, säger Jacob.

- Vi har till exempel haft en lärare som vi har bollat en del moms- och skattefrågor med så det har också varit jättebra. Det blir allvar på ett helt annat sätt, säger Emil.

Nu står att lansera tjänsten först på agendan, jobba med marknadsföring, synas och finnas för alla och sedan växla upp.

Båda vill också framhålla hur mycket Movexum betytt för dem. Den egna coachen, inspirationen och hjälpen med att slipa och testa affärsidén.

Kontakt

Emil Svensson, student på ekonomprogrammet vid Högskolan i Gävle
Tel: 072-744 30 97

Jacob Lundberg, student på ekonomprogrammet vid Högskolan i Gävle
Tel: 072-252 49 52

 

Text: Text: Douglas Öhrbom
Foto: Privat

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2021-06-14
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)