Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Stor satsning på utekontor vid Högskolan i Gävle

2021-07-19 

Lovisa Pettersson, prisbelönad designer och tidigare student vid Högskolan i Gävles industridesignprogram, får 300 000 av Vinnova för att utveckla miljöer för utekontor och möten på campus.

Lovisa Pettersson

Lovisa Pettersson

Tanken är att under det här året, tillsammans med Akademiska hus och Högskolan i Gävle, skapa utomhusmiljöer på campus där studenter eller anställda ska kunna jobba eller mötas utomhus. Lovisa berättar att en tänkbar plats är runt biblioteket, antingen på gräsytorna eller närmare byggnaden.

- Utomhuskontor, utomhusklassrum, utomhuskonferens, vad det blir exakt vet jag inte än. Vi kommer att börja med en undersökning bland studenter och personal, för att förstå de behov och de problem som finns när man vill kunna jobba ute, säger Lovisa Pettersson.

En samlingspunkt med smarta lösningar

Lovisa vill skapa naturliga mötesplatser, eller naturliga platser för att kunna arbeta på ensam, som löser de behov som finns på platsen. Det kan också handla om grupputrymmen ute om det visar sig vara det största behovet.

Det centrala är att det kommer att bli en samlingspunkt där det finns smarta lösningar som hjälper människan att kunna jobba utomhus.

- Idag har du ett stort problem om du går ut med din dator, du ser inte bra på skärmen, det kanske blåser ute, eller du kan känna dig väldigt uttittad om du sätter dig på gräsmattan själv.

Nästa vår kommer det att byggas upp en testmodul på campusområdet som alla kan besöka.

Årets unga företagare

The Bug

The Bug

Lovisa Pettersson prisades för tre år sedan för sitt examensarbete, "The Bug". Hon startade så företaget "Lovisa of Sweden" och i augusti 2020 utsågs hon till årets unga företagare i Gävleborgs län.

Nu arbetar hon med en hel kollektion möbler för utomhuskontor, med fokus på hållbarhet, och kan väl tänka sig att en eller två produkter ur den kollektionen hamnar på Högskolan.

- Det känns så fint att bli uppmärksammad, det betyder att människor tror på mig och tänk så spännande att få vara med och förändra hela kulturen kring att arbeta utomhus, säger Lovisa Pettersson.

- Detta har potentialen att avsevärt berika och förbättra studenters och anställdas lärande- och arbetsmiljö, säger Lars Löfqvist, ämnesansvarig design och formgivning.

Kontakt

Lovisa Pettersson, Lovisa of Sweden
Tel: 073-952 34 69


Text: Douglas Öhrbom
Foto Lovisa Pettersson: Marie Hägg Zetterlund
Foto The bug: Robert Johansson

Publicerad av: Satu Moberg Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2021-08-17
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)