Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Gävle kan få fabrik för modern plaståtervinning tack vare deras uppsats

2021-09-02 

Kemisk återvinning av plast kan bli verklighet i Gävle. Ett företag har startat en förstudie för att undersöka möjligheterna att driva en fabrik där plastavfall återvinns genom så kallad pyrolys, en ny teknik som gör det möjligt att återvinna mer plast på ett effektivt sätt.

Maja Lindborg och Josefin Zaar. Foto: Anna Sällberg

Maja Lindborg och Josefin Zaar. Foto: Anna Sällberg

Plast är ett användbart men också omdiskuterat material i dag. Hur plasten produceras och sedan slutbehandlas uppmärksammas ofta på grund av dess negativa miljöpåverkan.

– Vi har alltid haft ett stort intresse för djur och natur och under utbildningens gång på Högskolan i Gävles miljöstrategprogram fick vi upp ögonen för de miljö- och klimatproblem vi människor ställer till med. Plastens relaterade problem och låga återvinningsgrad har varit ett återkommande diskussionsämne för oss, säger Maja Lindborg.

Har skapat intresse inom branschen

Hon och Josefin Zaar, båda nyutexaminerade från miljöstrategprogrammet i Gävle, valde att fördjupa sig inom kemisk återvinning av plast och vilka förutsättningar det finns för det i Gävleborg. Det färdiga examensarbetet har nu skapat intresse inom branschen och företaget Green Ideas Group jobbar med en förstudie för att undersöka möjligheten att bygga en fabrik i Gävle.

– Det vore toppen om den här förstudien leder till att en faktisk pyrolysanläggning upprättas i Gävleborg, vilket skulle vara positivt i arbetet med att öka plaståtervinningen i regionen. Att vi får vara med och bidra till detta är väldigt spännande och roligt, säger Josefin Zaar.

Pyrolysolja håller hög kvalitet

Pyrolys är en teknik som används för att bryta ner biomassa, som plast, till sina ursprungliga molekyler för att få fram en slutprodukt som kan användas för att producera nya plastprodukter, eller drivmedel som till exempel biodiesel.

– Vid pyrolys av plastavfall hettas plasten upp under syrefria förhållanden i en reaktor, och då kan man få ut en olja som sen kan bli nytt plastmaterial. En stor fördel med pyrolys är att slutprodukten, pyrolysoljan, håller hög kvalitet och är ren från föroreningar som kan ha funnits i plastavfallet, som färgämnen eller kemikalier, säger Maja Lindborg.

Komplement till nuvarande plaståtervinning

Med de vanligaste teknikerna i dag kan inte olämpliga tillsatsämnen alltid tas bort och därför kan inte all plast i dag återvinnas. En fabrik för kemisk plaståtervinning skulle alltså fungera som ett komplement som gör att mer plast kan återvinnas.

– På så sätt kan mer plast stanna kvar i systemet så att det blir en del i vår cirkulära ekonomi. Så det finns både stora miljömässiga och ekonomiska vinster med att kunna återvinna mer plast, säger Josefin Zaar.

Text: Anna Sällberg

Publicerad av: Anna Sällberg Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2021-09-02
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)