Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Högskolan i Gävle vill bli ett Europauniversitet

2021-09-27 

Ylva Fältholm, rektor vid Högskolan i Gävle, är en av sju ledare för högre lärosäten i Europa som träffats i den franska staden Angers för att bilda ett gemensamt Europauniversitet.

Rektor Ylva Fältholm I Angers

Rektor Ylva Fältholm I Angers

Lärosätena som kommer från Sverige, Frankrike, Italien, Portugal, Polen, Spanien och Tyskland, tar tillsammans det första steget mot att bilda Europauniversitet "EU_GREEN".

Detta för att med hjälp av varandras erfarenheter höja kvaliteten i den europeiska högre utbildningen och ge studenter, forskare, lärare och anställda nya möjligheter till utbyten.

– Att skapa ett europeiskt konsortium skulle ge oss väldiga möjligheter att utvecklas, det finns också ett stort fokus på hållbarhet som är ett profilerat område hos oss, och tänk att som student kunna se hela Europauniversitetet som sitt campus, säger Ylva Fältholm.

Man skall alltså inte bara vara student vid Högskolan i Gävle, utan blir det också vid Europauniversitetet. Det kan till exempel handla om gemensamma utbildningar där studenterna läser vid flera av de olika lärosätena under sin studietid.

Ansökan för EU_GREEN-projektet planeras till antingen i början av 2022 eller 2023 och de medsökande lärosätena är: University of Extremadura, Spanien, University of Parma, Italien, University of Angers, Frankrike, University of Evora, Portugal, University of Magdeburg, Tyskland och University of Lodz, Polen.

Prestigesatsningen innebär att både studenter, forskare och anställda får nya möjligheter att arbeta med internationalisering och utbyten samtidigt som kvaliteten i den högre utbildningen i Europa stärks.

Text: Douglas Öhrbom
Foto: Magnus Isaksson

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2021-09-27
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)