Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Studenterna tillbaka på campus

2021-11-04 

Från och med måndag den 8 november kommer undervisningen på Högskolan i Gävle successivt att återgå till campus för de studenter som valt en campus-baserad utbildning.

coronavirus

Rektor beslutade i början på oktober att campusbaserade kurser och program i huvudsak ska genomföras i Högskolans lokaler, med början från läsperiod 2, från den 7 november. Även tentor (salsskrivning) kommer att kunna göras på campus.

I och med detta kommer i stort sett alla restriktioner på grund av pandemin att vara borta när det gäller verksamheten på Högskolan i Gävle. Anställda på Högskolan började återvända till sina arbetsplatser på campus redan i början på oktober. Entréer och servicefunktioner öppnade också tidigare i oktober.

– Det känns skönt att verksamheten börjar återgå till ett normalläge, säger Maria Strand som är ordförande i det samordningsutskott som arbetat med pandemirelaterade åtgärder. Det ska verkligen bli roligt att det blir lite mer liv och rörelse på campus igen. Vi vet att det är viktigt att få träffas fysiskt och vi hoppas att studenterna tar vara på möjligheterna nu när det blir undervisning på campus i större utsträckning! Samtidigt är vi måna om att vi även fortsättningsvis tänker på smittskyddsåtgärder och visar hänsyn! Att stanna hemma vid symtom exempelvis och att fortsätta hålla händerna rena.

Fortfarande kan undantag göras när det gäller stora klasser eller grupper, där man även i fortsättningen kan komma att använda zoom och andra digitala verktyg i undervisningen. Flera av Högskolans stora föreläsningssalar är fortfarande stängda på grund av vattenskador efter det stora skyfallet i Gävle i mitten på augusti och det påverkar också möjligheten att bedriva undervisning på campus.

Återgången sker successivt

Högskolans ledning betonar att återgången till mer campusbaserad undervisning ska ske ordnat och successivt. Man får därför räkna med att det nu är en övergångsperiod som kan pågå under resten av höstterminen.

– Folkhälsomyndigheten påpekar också att vi behöver vara vaksamma på pandemins utveckling och att vi snabbt måste kunna anpassa vår utbildning efter smittläget och att regionala restriktioner fortfarande kan bli aktuella, säger Maria Strand.

Vattenskadade lokaler och ingen extern uthyrning

Med anledning av vattenskadade lokaler som behöver återställas, så kommer inga lokaler att hyras ut för externa evenemang och det kommer heller inte att vara möjligt med arbetsmarknadsdagar för studenter. Men studentföreningar och studentkåren kommer att kunna använda lokaler för möten och liknande.

Datorsalarna och föreläsningssalarna på plan 1 i hus 13, 51 och 99 är avstängda. Återställningsarbetet kan komma att pågå fram till slutet av november.

Folkhälsomyndighetens råd

Vaccination är det bästa sättet att undvika allvarlig sjukdom och spridning av covid-19. Den som inte är fullvaccinerad mot covid-19 bör ta särskild hänsyn till personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre. Ovaccinerade bör vidta försiktighetsåtgärder för att undvika att själv bli smittad och för att undvika spridning av covid-19.

Generellt bör alla fortsätta att vara uppmärksamma på symtom på covid-19. Om du misstänker att du har covid-19 bör du stanna hemma och undvika kontakter med andra människor. Det gäller också att fortsätta med god handhygien.

– Det finns inga krav på vaccinpass och vi kan inte registrera uppgifter om vilka som är vaccinerade eller inte och det gäller även för våra studenter, säger Maria Strand. Vi uppmanar dock alla att vaccinera sig och det gör vi i samarbete med Region Gävleborg. Alla studenter är välkomna att vaccinera sig i vår region även om man har en annan ”hemmaregion”.

Café Prego öppnar igen

Sedan i september har den så kallade Bakfickan hållit öppet i Fårhallen. I början på november kommer även Café Prego att öppna. Restaurang Markan kommer tidigast att öppna till våren.

Text: Tommy Löfgren

Publicerad av: Anna-Carin Skytt Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2021-11-04
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)