Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

”Miljön har stor betydelse för människors välbefinnande”

2021-11-30 

I det nya numret av Högskolans tidning LEVE! möter du Komal Singh Rambaree som forskar om miljöaspekter inom socialt arbete. Du kan även fördjupa dig i forskning som rör flexibelt arbete, samt läsa om en framgångsrik alumn som nu jobbar med sin dröm – att designa möbler.

Omslaget från det nya numret. På omslaget: Komal Singh Rambaree.

Omslaget från det nya numret. På omslaget: Komal Singh Rambaree.

Komal Singh Rambaree började jobba vid Högskolan i Gävle år 2010 och sedan dess har undervisat vid Internationella kandidatprogrammet i socialt arbete, samt forskat inom ämnet och då med inriktning på miljön.

– Det ingår i filosofin inom socialt arbete att vi måste se människan i sin miljö. Du kan inte tackla ett problem som en person har utan att ta hänsyn till miljön som personen har omkring sig. Väl etablerade universitet i universitet i USA, Kanada och Australien försöker nu planera för att införa liknande kurser som vi implementerade för flera år sedan. De kontaktar oss och frågar hur vi gjorde, så det känns bra, säger han.

Coronapandemin har medfört hemarbete för många och på Högskolan i Gävle driver forskare flera studier med koppling till flexibelt arbete och hur vår hälsa påverkas av det.

Sämre välbefinnande vid ofrivilligt distansarbete

En inriktning hittills har bland annat varit att undersöka hur anställda påverkats av ofrivilligt distansarbete, i och med myndigheternas tidigare rekommendationer om hemarbete under lång tid.

– Det är än så länge preliminära resultat, men vi har kikat på två organisationer. Där såg vi att ofrivilligt distansarbete hade samband med sämre välbefinnande och mer konflikter från privatlivet till arbetet, säger Marina Heiden, docent i arbetshälsovetenskap.

"Jag vill att vi ska få mer lyx i vardagen"

Alumnen Lovisa Pettersson drivs av att ta sig an komplexa utmaningar och hitta lösningar på dem. Hon har tidigare läst industridesign vid Högskolan i Gävle och driver nu ett företag som jobbar med design av möbler.

– Jag har alltid jobbat med förändring och utveckling. Jag vill skapa för människan och jag vill att vi ska få mer lyx i vardagen. Saker och ting ska fungera bra helt enkelt.

Text: Anna Sällberg

Tidningen finns utplacerad i tidningsställ runt om på Högskolans campus.

Vill du prenumerera på tidningen?

Kontakta redaktören Anna Sällberg via mejl, anna.sallberg@hig.se, för att bli inlagd i sändlistan för tidningen.

LEVE! finns även som blädderbar tidning digitalt på hig.se: Läs tidningen digitalt.

Publicerad av: Anna Sällberg Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2021-11-30
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)