Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

“Vill man engagera sig i kårens verksamhet finns alla möjligheter nu”

2021-12-07 

Gävles studentliv påverkades kraftigt av pandemin när studenterna blev tvungna att plugga hemifrån och inga event fick hållas fysiskt. Men den 29 september släpptes de flesta restriktionerna och Gefle Studentkår jobbar nu för fullt för att komma på fötter igen.

Emelie Carlström, ordförande för Gefle Studentkår

Emelie Carlström, ordförande för Gefle Studentkår. Foto: Anna Sällberg

– Vi hoppas givetvis att smittspridningen håller sig nere och att vi inte behöver backa tillbaka till hårdare restriktioner. Om detta sker kommer vi sätta oss tillsammans igen och riskanalysera allt som påverkas av restriktionerna och anpassa oss därefter, säger Emelie Carlström, ordförande för Gefle Studentkår.

Sedan restriktionerna lättade i slutet av september jobbar Gefle Studentkår dagligen med att rekrytera engagerade personer då detta var något som minskade i samband med pandemin.

– Det har gått så bra som det kan gå under de förutsättningar vi haft. Vi lever fortfarande i efterskälvningarna av pandemin vilket innebär att antalet engagerade är lägre än tidigare år. Vill man engagera sig i kårens verksamhet finns alla möjligheter nu.

Trots pandemin har ändå studentkårens viktigaste arbeten fungerat bra och kommer restriktioner eventuellt införas på nytt kommer det inte att påverka verksamheten drastiskt.

– Kårens två viktigaste ben är studentinflytande och studiesocial verksamhet. Studentinflytande kan vi bedriva på ett starkt sätt trots restriktioner, det har vi redan bevisat att det går. Det arbete vi bedriver just nu är både med digitala och fysiska möten. Skulle restriktionerna backa tillbaka skulle det innebära att vi får anpassa oss till fler digitala möten igen, men vi skulle behålla vår, och studenternas, röst i högskolans olika forum.

Eventen har tagit fart igen

Sedan restriktionerna släppte har det varit fritt fram att planera in efterlängtade event och fester igen. Emelie Carlström är optimistisk men en smula orolig.

– Det känns riktigt roligt och efterlängtat! En smula oro finns såklart i bakhuvudet att det skulle kunna bli ett bakslag med restriktioner, men vi tror att det kommer gå bra. Studenterna längtar efter studentlivet och vi längtar efter studenterna!

– Vi har ju kunnat smygstarta en del med event sedan 29 september, med kårfrukostar och vår efterlängtade och slutsålda halloweenfest som vi hade 29 oktober. För oss handlar det mer om att växla upp och liva upp campus igen. Det vi hoppas blir en tydlig effekt av att campus öppnar upp är fler eldsjälar till vår verksamhet. Det har varit svårt att rekrytera engagerade

personer till vår verksamhet, vilket vi verkligen kommer behöva om vi ska kunna göra så mycket som vi vill!

Efterlängtad inspark blev av

Efter två år var det också möjligt, tack vare lättade restriktioner, att äntligen ha en riktig inspark igen.

– Insparken gick över all förväntan! Trots att naturens krafter var mot oss på många sätt. Inte bara det att vi fortsatt hade restriktioner på grund av pandemin som krävde anpassningar av alla aktiviteter, utan första dagen sköljdes även bort totalt av översvämningen. Den dagen valde vi istället att öppna upp Markan och gav tak över huvudet till de studenter som drabbades av skyfallen, samt hjälpte till att förmedla boende till de som behövde det.

– När regnet lugnat ned sig lyckades vi, tillsammans med studentföreningarna, genomföra en otroligt rolig inspark för de nya studenterna. Totalt var det drygt 300 fantastiska personer som tillsammans jobbade ideellt för att kunna genomföra insparken och utan dom hade det aldrig gått. All kärlek till dem!

Publicerad av: Marie Hägg Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2021-12-08
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)