Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Nationella vaccinationsveckan – vill få fler att vaccinera sig

2022-03-14 

När Sverige nu gått in i en ny fas i pandemin och allmänna åtgärder för att minska smittspridningen upphört, är det särskilt viktigt att påminna om nyttan med vaccination.

Nationella vaccinationsveckan genomförs vecka 11 (14–20 mars 2022), och vaccinfrågan kommer att uppmärksammas på olika sätt och som en del i det långsiktiga arbetet för en god hälsa för alla.

Vaccinet är det allra viktigaste verktyget i kampen mot covid-19 och i Sverige har vi med gemensamma krafter nått en hög vaccinationstäckning. Men det är fortfarande mer än en miljon människor över 12 år som inte tagit sin första dos. Därför genomförs nu en nationell vaccinationsvecka i Sverige under vecka 11.

Målet är att så många som möjligt har den information och kunskap som behövs för att göra ett genomtänkt val om sin vaccination. Om du inte redan är vaccinerad: ta emot erbjudandet om vaccination för att skydda dig själv och andra.

Drop-in vaccinering på Högskolan vecka 13

I samarbete med Region Gävleborg kommer Högskolan i Gävle att erbjuda drop-in vaccinering under vecka 13. Det blir den 30 mars, klockan 10.00 – 16.00 vid Studentcentrum.

Vaccinationen mot covid-19 gör skillnad

Pandemin är inte över och covid-19 sprids fortfarande. Men cirka en miljon människor har ännu inte tagit sin första dos i Sverige. Om vi alla vaccinerar oss så skyddar vi oss själva och andra mot svår sjukdom och död.

De som är ovaccinerade har en ökad risk att bli smittade och bli allvarligt sjuka i covid-19. Om du inte är vaccinerad mot covid-19 - boka en tid så snart du kan.

Vaccinationen skyddar mot allvarlig sjukdom

Idag är det framför allt ovaccinerade personer som blir svårt sjuka och dör. Ovaccinerade har en mycket större risk att bli allvarligt sjuka i covid-19 och behöva vård på sjukhus. Under november–december 2021 vårdades fyra gånger fler ovaccinerade på sjukhus med covid-19 jämfört med vaccinerade. För att skydda sig är det viktigt att vaccinera sig mot covid-19.

Publicerad av: Anna-Carin Skytt Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2022-03-14
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)