Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Föreläsning: Stora industrisatsningar i Norrland- räcker elen och metallerna?

2022-04-27 

Fredag den 6 maj föreläser journalisten Arne Müller på temat: Stora industrisatsningar i Norrland- räcker elen och metallerna?

Under de närmaste årtiondena planeras det investeringar på över 1000 miljarder från Gävle och norrut. Den gemensamma nämnaren är att satsningarna har koppling till klimatomställningen. Det handlar om bland annat batteritillverkning, vätgasbaserad tillverkning av stål och konstgödsel, gruvor och vindkraftparker. Stora utsläppsminskningar förväntas, men det går också att se problem. Går det att tillgodose de enorma elbehoven? Vad blir konsekvenserna av en kraftig ökad utvinning av metallerna? Håller verkligen utfästelserna om en fossilfri produktion?

Föreläsare: Arne Müller, journalist som skrivit böcker om bland annat naturresurser och elbilsboomen, t.ex. Norrlandsparadoxen och Elbilen och jakten på metallerna.

Föreläsningen arrangeras av projektet Systemanalys av vätgaslösningar, finansierat av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden, Region Gävleborg, Högskolan i Gävle, Gävle Energi och Svea Vind Offshore.

Välkomna!

Dag: Fredag den 6 maj
Tid: 10.30-12.00
Plats: Krusenstjernasalen

Publicerad av: Anders Munck Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2022-04-28
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)