Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Succé för Valborgsfirande utan kase

2022-05-03 

Man kan inte säga annat än att det blev succé för valborgs­firandet vid Högskolan även om inte den stora kasen kunde tändas. Stora åskådar­skaror sökte sig till dans­paviljongen vid Regementsparken för att se en eldshow, höra tal och lyssna till de traditionella vårsångerna.

Manskören Gefle drängar

Traditionsenligt var det manskören Gefle Drängar som sjöng in våren, under ledning av Håkan Sund.

Det var ett häckande par sångsvanar som satte stopp för själva majbrasan under Valborgsfirandet i år. Men det blev ett firande på Kungsbäck nära Högskolan i alla fall. Och farhågorna om att inte så många skulle dyka upp kom på skam.

Fler studenter än tidigare

Strax före klockan 21 var det stora skaror åhörare som sökte sig till Regementsparken, uppskattningsvis mellan ett tusen och två tusen. Även uppslutningen av studenter var större än på länge och firandet inleddes med ett fackeltåg av studenterna. Kanske var det ett sug efter att få träffas på det här sättet igen efter pandemin som gjorde att så många deltog.

Eldkonstnären Johan Holst sprutar eld.

Eldkonstnären Johan Holst under valborgsfirandet vid Regementsparken.

Glädjen och engagemanget från studenterna och studentkåren gick inte att ta miste på. Det var också något som kårordföranden Emelie Carlström tog upp i sitt tal.

– Det är så roligt att vi kan få umgås igen och fira Valborg, sade Emelie Carlström.

Studentkåren hade satsat extra mycket i år och det var tack vare kårordförandens kontakter som en eldshow kunde rama in firandet. Det var duon Troll och älva, bestående av Johan Holst och Siri Sigrand som bjöd på en spektakulär show.


Manskören Gefle Drängar sjöng de traditionella vårsångerna som sig bör och därefter var det så dags för vårtalet från Högskolans ledning. Den här gången hölls talet av förvaltningschef Micael Melander.

Dikt om vägval inledde vårtalet

Han inledde med Karin Boyes dikt ”Valborgsnatt” som handlar om vägval. Om valet mellan att bli kvar i det trygga och välbekanta eller att våga ta en chans. Förvaltnings­chefen nämnde som exempel att våga ta chansen till högskolestudier.

Höstterminen 2021 var det 1 281 gävleborgare som för första gången gjorde språnget och påbörjade en högskoleutbildning på något lärosäte.

– För var och en av dem är jag övertygad om att det blev början på en resa som på ett eller annat sätt kommer att förändra deras liv och förhoppningsvis hjälpa dem att nå sina drömmar, sade Micael Melander.

Han berörde också det livslånga lärandet. Man måste inte vara i 20-årsåldern för att läsa på högskolan. Lärandet blir aldrig klart utan möjligheten ska finnas att vidareutbilda sig eller omskola sig. Att söka ny kunskap och sätta nya mål för sitt liv.

– Av de som sökt en utbildning vid Högskolan i Gävle höstterminen 2022 är mer än en fjärdedel över 34 år och 40 procent av våra studenter – yngre som äldre – studerar på distans för att lättare kunna kombinera studierna med sin livssituation i övrigt.

Tre talare vid Valborgsmässofirandet 2022

Lars Söderberg, som organiserat firandet sedan 1993 var mycket nöjd efteråt. Här tillsammans med studentkårens Emelie Carlström och förvaltningschef Micael Melander, som båda höll tal.

Högskolan fortfarande populärast

Högskolan i Gävle fortsätter att vara den populäraste högskolan med ett starkt sök­tryck. Sammanlagt är det 12 452 personer som sökt en kurs eller ett program vid Högskolan i Gävle som sitt förstahandsval hösten 22 och det är fler än till någon annan högskola – och fler än till några av universiteten.

– Jag vill uppmuntra alla som funderar på att påbörja en eftergymnasial utbildning, oavsett om det är här på högskolan eller någon annanstans, att anta utmaningen. Det kommer att vara värt det, sade Micael Melander.

Förvaltningschefen avslutade med att tacka alla som arrangerat firandet och därefter utbringade han ett fyrfaldigt leve för våren.

Lars Söderberg var nöjd med firandet

Det var en nöjd organisatör, Lars Söderberg, som pustade ut efter valborgsfirandet. Det som kändes lite uppgivet i början på veckan när det stod klart att själva majbrasan inte skulle kunna tändas, byttes i glädje över att programmet i övrigt kunde genomföras och att uppslutningen blev så stor. Det här var det första valborgsfirandet på Kungsbäck sedan 2019.

Och engagemanget från Gefle Studentkår verkar kunna bli ännu större nästa år.

– Vi kanske ska ha mösspåtagning nedanför rektorsbalkongen nästa år, funderade ordföranden Emelie Carlström senare på kvällen.

Helt klart är att det finns ett stort intresse att fira Valborg vid Högskolan, med eller utan kase.

Text och bild: Tommy Löfgren

Publicerad av: Anna-Carin Skytt Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2022-05-03
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)