Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Högskolan och Akademiska Hus satsar för att spara energi – skicka dina bästa tips!

2022-10-19 

Högskolan i Gävle och fastighetsägaren Akademiska Hus växlar nu upp samarbetet för ett mer hållbart Campus.

- Vi ser tillsammans över energianvändningen och tar tacksamt emot alla tips för att minska vår förbrukning, säger Henrik Falk, fastighetschef på Högskolan.

Henrik Falk och Nina Spence

Henrik Falk, fastighetschef på HiG, och Nina Spence, fastighetsförvaltare på Akademiska Hus.

Elpriserna skjuter i höjden till följd av Rysslands anfallskrig mot Ukraina, och elen väntas bli ännu dyrare i vinter. Ett effektivt sätt att få ner priserna är att minska efterfrågan, det vill säga förbrukningen av el och annan energi. Högskolan och Akademiska Hus genomför i samråd en långsiktig satsning för ett hållbart Campus som inleddes långt före invasionen av Ukraina.

- Exempel på saker vi redan gjort är byten av armaturer, nya LED-lampor, montering av rörelsedetektorer kopplade till belysningen, uppgradering av inomhusklimatet och montering av isolerglas, säger Nina Spence, fastighetsförvaltare på Akademiska Hus.

Men nu ökar Högskolan och Akademiska hus gemensamt takten i satsningen för att minska el- och energiförbrukning i lokalerna.

Efterlyser spartips

- Varje kilowattimme vi sparar både minskar elförbrukningen och belastningen på elmarknaden. Att spara el på jobbet gör dessutom att elen i hemmet blir billigare, säger Henrik Falk, fastighetschef på Högskolan.

Högskolan och Akademiska Hus efterlyser nu tips på energibesparingar från anställda och studenter. Tipsen kan skickas till mailadressen energispar@hig.se.

Uppdraget från Energimyndigheten

Högskolan har fått i uppdrag av Energimyndigheten att kartlägga vad man gjort sedan 2018, och kommer att göra, för att spara el. Högskolans svar, som skickas till Energimyndigheten i veckan, visar att elförbrukningen minskat kraftigt senaste åren till följd av det Akademiska Hus och Högskolan redan gjort för att spara energi.

Kontakt

Skicka dina energispartips till: energispar@hig.se

Publicerad av: Anders Munck Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2022-10-19
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)