Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Studiehjälpen stöttar när motivationen tryter

2022-12-14 

Har du svårt att planera din studietid? Är det lätt att andra saker än kursböckerna fångar ditt intresse? På Högskolan i Gävle finns numera Studiehjälpen, ett stöd till studenter som vill få hjälp med motivation, struktur och planering under självstudierna.

Sofia Lagerberg Alfredsson, Lisa Olsson och Daniel Andersson jobbar med Studiehjälpen. Foto: Anna Sällberg

Sofia Lagerberg Alfredsson, Lisa Olsson och Daniel Andersson jobbar med Studiehjälpen. Foto: Anna Sällberg

Högskolestudier kräver ett stort eget ansvar och den tid som inte fylls med föreläsningar är tänkt som tid för självstudier. Din studieteknik blir då ett viktigt verktyg för att du ska lyckas med dina studier och samtidigt få tid till annat i livet.

– Syftet är att vi ska finnas som stöd för alla studenter som behöver hjälp med studieteknik och planering. Vi vet att många upplever svårigheter att få en struktur kring sina studier. Tanken är att vi ska erbjuda konkret och kontinuerligt stöd, säger Daniel Andersson, studentcoach.

Studiehjälpen är en del av Avdelningen för utbildningsstöds verksamhet och de som jobbar med stödet är Lisa Olsson, hälsovägledare, Sofia Lagerberg Alfredsson, samordnare för pedagogiskt stöd och Daniel Andersson, studentcoach.

Får hjälp att prioritera

Studiehjälpen erbjuder bland annat föreläsningar som är anpassade utifrån tiden på terminen: om det är kurser som börjar eller om det är tentaveckor till exempel.

– Vid kursstart kan studenter ha svårt att veta hur man ska ta sig igenom kursen och hur man ska prioritera. Eftersom det är mycket självstudier kan det vara bra att bryta ner det i delmål, säger Sofia Lagerberg Alfredsson.

De ordnar regelbundet tillfällen som studenter kan besöka antingen fysiskt i en lokal på Högskolan eller digitalt via Zoom.

– Vi har olika teman varje vecka där vi pratar generellt om vissa ämnen som lästeknik, muntliga presentationer och tentamen. Men vi behöver nå ut bättre till studenterna. Drömmen är att föreläsningarna ska vara välbesökta och att studenterna ser värdet att komma och bolla sina frågor och göra sina studieplaneringar på plats på vår drop-in samtidigt som vi finns här och kan hjälpa till, säger Lisa Olsson.

Viktigt att göra en detaljerad planering

Ingen studieteknik passar alla och mycket handlar om att anpassa utifrån varje students behov.

– Vi vill skapa förutsättningar för en bra studieteknik. Det finns generella saker som vi kan prata om, men ofta handlar det om att hitta sin egen studieteknik, säger Daniel Andersson.

När en ny vecka börjar kan många behöva hjälp med att komma i gång. Ett tips han ger är att planera sin studievecka på måndag morgon.

– Vi kan hjälpa studenter att göra en detaljerad planering för hur de ska använda sin studietid, både på lång och på kort sikt. Ju mer konkret planering, desto bättre. Vi vet att man genom att planera sina studier skapar goda förutsättningar för att lyckas som student, säger Daniel Andersson.

Text: Anna Sällberg

Har du frågor?

Mejla till studentcoach@hig.se

Skriv "Studiehjälpen" i ämnesraden.

Läs mer om Studiehjälpen.

Studiehjälpen stöttar Musikhjälpen

Under december vill Studiehjälpen även ge stöd till Musikhjälpen, där bidragen ges för en tryggare barndom på flykt från krig.

Skanna QR-koden.

Skanna QR-koden för att ge ditt bidrag genom Studiehjälpen.

Musikhjälpen.
Publicerad av: Anna Sällberg Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2022-12-14
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)