Användarkonto

Ditt användarkonto består av ett användarnamn och ett lösenord och fungerar som inloggning i Ladok, Blackboard och Högskolans datorer. Lösenordet till användarkontot måste bytas en gång per år.

Du hämtar ut ditt användarkonto online

För att kunna hämta ut ditt användarkonto behöver du identifiera dig. Du kan välja mellan metoderna Antagning.se, Edu-id och e-post.

Antagning.se

Om du väljer metoden ”Antagning.se” hämtar du ut ditt användarkonto genom att identifiera dig med ditt personnummer och lösenord du angett på Antagning.se.

Edu-id

Om du väljer metoden ”Edu-id” skapar du ett Edu-id där du verifierar din identitet med hjälp av mobiltelefonnummer eller verifieringskod via brev till din folkbokföringsadress. Metoden kräver även att du har ett svenskt personnummer. Edu-id är en nationell tjänst som säkerställer att du är du (ungefär som ett Bank-id).

Användarkonton som hämtas ut via metoden Antagning.se eller Edu-id får en högre behörighetnivå och ger till skillnad från konton uthämtade via ”Persondata” tillgång till det trådlösa nätverket Eduroam.
Vi rekommenderar därför dig som ett svenskt personnummer och ett mobilnummer registrerat på dig själv att välja metoden ”Edu-id”.

E-post

Om du väljer e-post får du en länk skickad till den mejladress du angett på antagning.se. Följ den länken och välj ett lösenord för kontot.

Användarkontot får den lägsta behörighetsnivån, men du kommer åt högskolans alla webbtjänster som till exempel Blackboard.

Ska du läsa datainriktade kurser?

Du som ska läsa datainriktade kurser behöver hämta ut ditt användarkonto via Antagning.se, Edu-id eller personligen i vår it-support i hus 22 för att få rätt behörighetsnivå på kontot. Väljer du att hämta ut kontot i it-supporten behöver du ha med dig en giltig legitimation.

Om du läser datainriktade kurser på distans och inte kan hämta ut ditt användarkonto via Edu-id eller genom att besöka it-supporten personligen, kan du istället kontakta it-supporten på e-post itsupport@hig.se för att få en aktiveringskod.

Byta lösenord

Lösenordet som är kopplat till ditt användarkonto måste bytas minst en gång per år.

Så här byter du ditt lösenord

Glömt ditt lösenord?

Om du glömt ditt lösenord finns det två metoder för att sätta ett nytt lösenord. Metoderna är samma metoder som du använde för att hämta ut ditt användarnamn och lösenord första gången.

Så här sätter du ett nytt lösenord

Publicerad av: Lisa Olsson Sidansvarig: Fredrika Nordahl Westin Sidan uppdaterades: 2018-07-02
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)