Bra att veta om din anmälan till Högskolan i Gävle
Har du gjort en anmälan till en utbildning på Högskolan i Gävle och har funderingar kring din anmälan? Här hittar du svaret på några vanliga frågor.
Har du gjort en anmälan till en utbildning på Högskolan i Gävle och har funderingar kring din anmälan? Här hittar du svaret på några vanliga frågor.
Det finns några viktiga datum att hålla reda på under antagningsperioden för att din anmälan till sökt utbildning ska leda till en antagning. Läs mer under Viktiga datum och på Antagning.se kan du också läsa om var i processen antagningsperioden befinner sig, "Vad händer nu?"
Handlingar och meriter som inkommer efter sista kompletteringsdag räknas som sena kompletteringar. Om det finns lediga platser efter urval kan sena kompletteringar medräknas.
Kompletteringar
Laddas upp på Antagning.se eller skickas till:
Antagningsservice
R 312
106 53 STOCKHOLM
Meriterna granskas och registreras i den datumordning som de kom in till Antagningen. När anmälan är färdigbehandlad kommer du att få ett meddelande per e-post eller vanlig post. Där uppmanas du att kontrollera dina uppgifter noggrant.
När dina meriter eller kompletteringar har registrerats visas de på "Mina sidor" (Antagning.se).
På Antagning.se hittar du aktuell information om hur antagning går till, mer information om behörighet och urval samt svaret på de vanligaste frågorna om anmälan.
Om det i ditt kontrollbesked eller under "Mina sidor" på antagning.se står att du är obehörig till en eller flera utbildningar du sökt, kan det bero på något av följande:
Om det i ditt kontrollbesked eller under "Mina sidor" på antagning.se står att ditt sökalternativ inte går till urval kan det bero på något av följande:
Står det ÖS 999 som meritvärde i ditt antagningsbesked betyder det att du är behörig, men saknar meriter som ger dig ett meritvärde* i någon av de andra urvalsgrupperna. Du placeras därför i urvalsgruppen övriga sökande (ÖS).
Det här gäller t ex sökande som inte har ett slut- eller avgångsbetyg från gymnasiet registrerat på "Mina sidor" på Studera.nu men ändå är behöriga t ex genom tidigare akademiska studier.
Samtliga sökande i urvalsgruppen ÖS får meritvärdet ÖS 999. Sökande i ÖS rangordnas efter lottning, och får en studieplats om det finns platser kvar sedan alla behöriga sökande som har ett registrerat gymnasie-, vux- eller folkhögskolebetyg eller högskoleprovsresultat och inkommit med sin anmälan senast sista ansökningsdag, tilldelats en plats.
Aktuell information om urvalsregler och hur du kan skaffa dig ett meritvärde finns under "Platsfördelning och urval" på Antagning.se
*) Om du har de förkunskaper som krävs (är behörig) kommer dina meriter att värderas inför själva antagningsförfarandet (urvalet). Det betyder att ett medelvärde räknas ut med ditt gymnasie-, vux- eller folkhögskolebetyg som grund. Meritvärdet kan också vara ditt resultat från högskoleprovet eller dina tidigare akademiska poäng. Med meritvärdet konkurrerar du sedan om utbildningsplatserna i urvalet.
Står det EB på ett anmälningsalternativ i ditt kontroll- eller antagningsbesked så är din anmälan inte behandlad. Det kan bero på att du inkommit med en sen anmälan efter sista anmälningsdag. Sena anmälningar behandlas till urval 2.
Ja du kan bli antagen om du har placerats som reserv. Men ju högre reservplats du blivit tilldelad måste samma antal lämna återbud för att du ska erbjudas en plats på den utbildning du har sökt.
Det går inte att ge några förhandsbesked om en reservplacering kan leda till att du kommer att erbjudas en plats. Reservantagning sker efter inkomna återbud i kronologisk ordning.
Det finns ingen generell tidpunkt då reservantagningen slutar. Reserver kallas även efter att utbildningen har börjat då det kan bli avhopp. Hur långt in på utbildningen man kallar reserver varierar beroende på vilken utbildning det är.
Har du glömt att tacka ja till din antagning senast sista svarsdag så kommer din anmälan att bli struken. Du har därmed förlorat din plats på din antagning. Har du varit antagen till ditt sökalternativ så kan du gå in och göra en återanmälan via Antagning.se och Mina sidor om ditt sökalternativ fortfarande är öppet för sen anmälan. Följ instruktioner på Antagning.se och Anmäl dig igen.