Gå till eugreenalliance
Sök

Meritvärde och urval

Att du är behörig till en utbildning betyder inte att du auto­matisk blir antagen till den utbildning som du har anmält dig till. När det är fler behöriga sökande än det finns platser på en utbildning, fördelas platserna genom urval. För att kunna konkurrera om platserna på en utbildning behövs ett merit­värde. Detta meritvärde baseras på den utbildning som krävs för att vara behörig.

Meritvärde

Det värde som du konkurrerar med i urvalet för att få en plats på de utbildningar som du har anmält dig till. För dig som har ett slutbetyg från gymnasiet är meritvärdet det ursprung­liga betygsvärdet i ditt slutbetyg + eventuella kompletteringsbetyg som du har + eventuella meritpoäng som kan läggas till.

Läs mer om meritvärde på Studera.nu.

Urval

När det är fler sökande än det finns platser görs ett urval för att bestämma vilka som blir antagna. Dina meriter avgör vilken eller vilka urvalsgrupper du hamnar i. Om du har flera olika meriter, till exempel både betyg och högskoleprovet, kan du placeras i flera urvals­grupper samtidigt. Att placeras i flera grupper ger dig större chans att komma in.

Läs mer om urval på Studera.nu.

Läs mer om Platsfördelning och urval på Antagning.se.

Publicerad av: Camilla Haglund Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2023-02-01
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)