Högskoleprovet

Högskoleprovet är ett urvalsprov som mäter allmän studiefärdighet. Provresultatet kan användas vid urvalet till många olika utbildningar. Minst en tredjedel av alla platser på högskolan tillsätts med hjälp av högskoleprovet.

Två gånger per år

Högskoleprovet äger rum två gånger per år och kostar 450 kronor att skriva. Det finns ingen åldersgräns när det gäller högskoleprovet och du behöver inte heller vara svensk medborgare för att få göra det. Du kan göra provet hur många gånger som helst – det är alltid ditt bästa giltiga resultat som räknas. Resultatet är giltigt fram till att kalenderhalvåret fem år efter provtillfället är slut.

För att skriva högskoleprovet måste du ha anmält dig och betalat anmälningsavgiften senast på sista anmälningsdagen. Anmälan är bindande och anmälningsavgiften kan inte återbetalas om du inte kan närvara, oavsett vad anledningen är.

Vanliga frågor om högskoleprovet

Vill du byta provort?
Innan anmälningstiden går ut kan du själv byta provort inom samma län på hogskoleprov.nu. Vill du byta provort utanför länet kontaktar du det lärosäte som du vill skriva hos. Gör det innan anmälningstiden går ut.

Har du missat att anmäla dig i tid?
I Gävleborgs län tar vi tyvärr inte emot efteranmälningar.

Har du skyddad identitet?
Om du har skyddad identitet ska du vända dig direkt till Högskolan i Gävle för information om hur du anmäler dig.

Om du har andra frågor kan du skicka dem till studentcentrum@hig.se.

Har du särskilda behov?

Dyslexi
Du som är dyslektiker gör samma prov som alla andra, men har längre tid på dig. När du anmäler dig anger du på vilken av provorterna du vill göra provet.

Du måste ha ett särskilt intyg på att du har dyslexi och att längre tid skulle förbättra dina testresultat. Du kan läsa om hur du skaffar ett sådant intyg via länkarna nedan. Det fullständiga intyget mejlas till Högskolan i Gävle i PDF-form senast sista anmälningsdag.

Synskada
Högskoleprovet finns i två varianter för synskadade: dels anpassat för svagt synskadade, dels för gravt synskadade. Personer med synskada ska styrka behov av anpassning genom intyg från syncentral. Skicka intyget i PDF-form till Högskolan i Gävle per e-post senast sista anmälningsdag. 

Funktionsnedsättning
Om du har en fysisk funktionsnedsättning ska du meddela Högskolan i Gävle det i samband med din anmälan så att vi kan underlätta för dig under provdagen. Till exempel kan du få tillgång till hiss, höj- och sänkbart bord, höj- och sänkbar stol eller andra anpassningar. Om du är rullstolsburen är det viktigt att vi får information om detta i god tid, för att undvika att du placeras i en sluttande sal (gradängsal).

Publicerad av: Lisa Olsson Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-05-07
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)