Högskoleprovet

Högskoleprovet är ett urvalsprov som mäter allmän studiefärdighet. Provresultatet kan användas vid urvalet till många olika utbildningar. Minst en tredjedel av alla platser på högskolan tillsätts med hjälp av högskoleprovet.

Viktig information om högskoleprovet vt 20

Tyvärr har Högskoleprovet den 4 april blivit inställt på grund av rådande omständigheter kring Covid-19. 

Vi förstår att det finns många frågor som rör återbetalning av anmälningsavgiften och om antagning till höstens utbildningar. 

Universitets- och högskolerådet (UHR), som står bakom Högskoleprovet, informerar om konsekvenserna efter detta beslut via studera.nu.

Vänligen se följande samlingssida https://studera.nu/hp_vt2020_installt

Sidan kommer att uppdateras allt eftersom det finns fler svar att ge angående att vårens högskoleprov den 4 april har blivit inställt.


Två gånger per år

Högskoleprovet äger rum två gånger per år och kostar 450 kronor att skriva. Det finns ingen åldersgräns när det gäller högskoleprovet och du behöver inte heller vara svensk medborgare för att få göra det. Du kan göra provet hur många gånger som helst – det är alltid ditt bästa giltiga resultat som räknas. Resultatet är giltigt fram till att kalenderhalvåret fem år efter provtillfället är slut.

För att skriva högskoleprovet måste du ha anmält dig och betalat anmälningsavgiften senast på sista anmälningsdagen. Anmälan är bindande och anmälningsavgiften kan inte återbetalas om du inte kan närvara, oavsett vad anledningen är.

Vanliga frågor om högskoleprovet

Vill du byta provort?

Du kan själv byta provort i anmälan till högskoleprovet innan du har betalat anmälningsavgiften. Efter att du har betalat måste du kontakta det universitet eller den högskola som anordnar högskoleprovet på den ort där du vill göra provet och fråga om du kan skriva där istället. I Gävleborgs län tar vi endast emot byten före sista anmälningsdag.

Har du missat att anmäla dig i tid?
I Gävleborgs län tar vi tyvärr inte emot efteranmälningar.

Har du skyddad identitet?
Om du har skyddad identitet ska du vända dig direkt till Högskolan i Gävle för information om hur du anmäler dig.

Har du särskilda behov?

Dyslexi
Du som är dyslektiker gör samma prov som alla andra, men har längre tid på dig. När du anmäler dig anger du på vilken av provorterna du vill göra provet.

Du måste ha ett särskilt intyg på att du har dyslexi och att längre tid skulle förbättra dina testresultat. Du kan läsa om hur du skaffar och skickar in ett sådant intyg via länkarna nedan.

Synskada
Högskoleprovet finns i två varianter för synskadade: dels anpassat för svagt synskadade, dels för gravt synskadade. Personer med synskada ska styrka behov av anpassning genom intyg från syncentral.

Funktionsnedsättning
Om du har en fysisk funktionsnedsättning ska du meddela Högskolan i Gävle det i samband med din anmälan så att vi kan underlätta för dig under provdagen. Till exempel kan du få tillgång till hiss, höj- och sänkbart bord, höj- och sänkbar stol eller andra anpassningar. Om du är rullstolsburen är det viktigt att vi får information om detta i god tid, för att undvika att du placeras i en sluttande sal (gradängsal).

 

Om du har andra frågor kan du skicka dem till studentsupport@hig.se.

Publicerad av: Sandra Svahn Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2020-05-06
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)