Att läsa Tekniskt basår

Mattias Oppitz, alumn

Utbildning och examensår: Tekniskt basår och därefter Maskiningenjör, Co-op, 180hp, examensår 2015.
Ålder: 26.
Nuvarande arbetsplats och yrke: ÅF Industry i Gävle som konstruktör.

Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval

Jag jobbar som konstruktör på ÅF i Gävle sedan årsskiftet. Efter examen jobbade jag åt EQC Engineering men vi blev uppköpta av ÅF. Mina första två praktikperioder var på Rejlers och de två sista var på EQC. På gymnasiet läste jag Industriprogrammet i Söderhamn mot skärande bearbetning. Jag visste redan då att jag inte ville stå vid en maskin hela livet utan ville ha mera utmaningar och variation. Sen gillar jag att arbeta med teknik och datorer. Eftersom jag ville läsa vidare men inte hade behörighet så var Tekniskt Basår en jättebra lösning för mig.

Hur upplevde du Tekniskt Basår?

All hjälp jag fick av lärarna var jättebra. Jag hade problem med matten i gymnasiet och jag tyckte inte att det var speciellt roligt men på högskolan gick det jättebra och framförallt så var det roligt.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Som sagt ville jag ha mer variation och det är väl det som gör jobbet roligt. Varje dag är en ny utmaning och dagarna ser inte likadana ut. Sen är kollegorna ett stort plus.

Hur har dina studier vid HiG påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit?

I och med Co-op, där jag varit ute på olika konsultföretag (ett stort och ett litet) och sett vad en maskiningenjör arbetar med, har jag bara blivit mer säker på vad jag vill jobba med.

Känner du att du har nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?

Absolut, en bra utbildning med modern verkstad och teknologi i framkant har gett mig en bra grund som konstruktör. Sen kommer jag att lära mig nya saker varje dag, livet ut.

Vad minns du särskilt från din studietid?

Bland annat gemenskapen, HiGTech (Shell Eco Marathon) och sättet vi studerade på. Det var mycket projektbaserade kurser i mindre grupper och det tycker jag är riktigt bra för det speglar arbetslivet och sättet vi arbetar på.

Vilka är dina framtidsplaner?

Först vill jag jobba ett tag som konstruktör för att bli trygg i min roll, efter det vet man aldrig vad som händer, det lutar åt projektledning och lite mer ekonomi.

Publicerad av: Veronica Liljeroth Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-11-06
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)