Att läsa Tekniskt basår

Sofia Persson

Student, Tekniskt basår och därefter Byggnadsingenjör
Ålder: 25
Hemort: Gävle
Utbildning: Tekniskt basår och därefter Byggnadsingenjör
Program på gymnasiet: Samhällskunskap med inriktning ekonomi
Det här gör jag när jag inte pluggar: Tränar, umgås med familj och vänner, letar en tomt att bygga hus på, försöker vara ute i skogen så mycket som möjligt.

...man får chansen att forma och utveckla en studieteknik som fungerar för en själv

Varför ville du börja plugga?

Anledningen till att jag började plugga var först och främst för att jag var supertrött på att jobba i matbutik med obekväma arbetstider. Jag kände att jag ville skaffa mig en utbildning för möjlighet till fast anställning samt jobba med något jag verkligen brinner för. Sedan är det väl ingen hemlighet att lönen förbättras efter en högskoleutbildning.

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?

Jag valde Högskolan i Gävle på grund av att jag kommer härifrån från början. Jag har bott och arbetat i Oslo i fem år efter gymnasiet men fick hemlängtan och då föll det sig naturligt att välja Högskolan i Gävle. Jag visste också att HiG erbjöd Tekniskt basår vilket var aktuellt för mig då jag saknade både matte och fysik för ingenjörsutbildningen.

Varför valde du just den här utbildningen?

Jag valde att läsa basåret just för att jag saknade Matematik 3c, Matematik 4, Fysik 1, Fysik 2 samt Kemi 1 som behövdes för att söka mig vidare till nästa utbildning. Att man är garanterad en plats på någon av ingenjörsutbildningarna på HiG efter godkänt basår var också en stor anledning till att jag valde utbildningen.

Jag hade siktet inställt på att läsa till Byggnadsingenjör från start. Jag har alltid varit intresserad av byggnationer, både arkitekturen och konstruktionen. Tanken på att få vara med och påverka framtidens byggande när det kommer till projektering, planlösning och effektivisering är något jag verkligen ser fram emot!

Vad är det bästa med utbildningen?

Det bästa med basåret är först och främst att det är väldigt varierande. Det är både teori, beräkningar och laborationer under året. Något mer som jag upplevde väldigt bra med basåret är att man får chansen att forma och utveckla en studieteknik som fungerar för en själv. Detta är säkerligen individuellt men i mitt fall med jobb i Oslo, backpacking runtom i världen och boendes med mina bästa vänner var det en stor omställning att börja studera. Att börja med ett basår var räddningen för mig då det hjälpt mig otroligt mycket på vägen till de studier jag ägnar mig åt idag.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?

Att det finns väldigt bra och engagerade lärare under utbildningen!

Vad är det bästa med Gävle?

Närhet till familj och vänner, Hemlingby motionsspår, alla drivna människor och företag som vågar tro på nyexaminerade.

Vad vill du jobba med i framtiden?

Jag vill jobba tillsammans med kompententa och roliga människor där vi projekterar nya bostäder på ett innovativt, spännande och okomplicerat sätt. Jag vill även kunna underlätta för beställare i byggbranschen utan kunskap inom området att få exakt de dom önskar när det kommer till konstruktion och utformning av hus.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?

Tänk inte så mycket! Bara gör, det brukar bli bäst så. Det enda som kan hända är att det blir fel, och då är det bara att göra om och göra rätt.

Publicerad av: Maria Åstrand Swenneke Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2020-06-03
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)