Sök

En gamer med disciplin och budget

Han är snart gymnasielärare i engelska och svenska. Men än så länge njuter Niklas Eklöf av det fria livet som student. Och vässar sin engelska – det gör han i datorspelen.

Student Niklas Eklöf. Bild till katalogen.

Namn: Niklas Eklöf
Program: Ämneslärarprogrammet

...jag pluggar nog mindre än vad det är tänkt att man "ska" göra. Saker fastnar lätt...

Det är i spelen jag umgås med mina barndomsvänner.NIKLAS KOMMER FRÅN Ljusne, utanför Söder­hamn. När han kom in på ämneslärarprogram­met här i Gävle så flyttade han till campus. Nu läser han på sjunde terminen och bor inne i centrum med sin sambo.

– Jag är glad att jag bodde på campus där i början. Jag tror att man missar mycket av stu­dentlivet om man till exempel pendlar.

Innan han blev student job­bade han på callcenter under fyra år. Sedan var det dags att satsa på något som han själv ville.

– Jag valde lärare av två anledningar. Först tycker jag om att hjälpa folk. Jag visste det eftersom jag hållit utbild­ningar på callcentret. Sedan gillar jag engelska, eftersom jag tillbringar mycket tid på internet.

Datorspelen och studierna i balans

Internet, ja. Sedan han var femton har spe­landet på nätet varit en viktig del av Niklas liv. Bland annat World of Warcraft, Counter Strike, Call of Duty och strategispel. Han är inte krä­sen. Det är i spelen han umgås med sina barn­domsvänner.

– Vi är ett gäng kompisar från grundskolan som spelar ihop två gånger i veckan. Ibland snackar vi bara. Men det blir bara nån gång om året vi träffas live.

Även om det blir många timmar framför datorn så sitter han inte uppe om nätterna. Han skulle inte orka med studierna då.

– Fast jag pluggar nog mindre än vad det är tänkt att man ”ska” göra. Saker fastnar lätt, så jag har inte behövt läsa så mycket. Jag har tid över till annat.

Det fria studentlivet

Han brukar träffa några vänner som han känt sedan den första kursen, och han gillar det fria livet som student. Nu har han även börjat extrajobba på anstalten i Gävle, vilket känns spännande. Kanske kommer han att sommarjobba för första gången på många år.

– Jag är en relativt sparsam person och har egentligen inget behov av ett extrajobb. Om man sparar under året går det bra att leva på det under som­maren.

Han gör en budget varje månad, och det fungerar bra. Är det till exempel en fest på kåren, då sparar han in på annat.

I framtiden vill han hitta en arbetsplats där han känner sig bekväm, både med elever och kolle­gor. Han vill inte ha konflikter utan få en chans att vara en bra lärare, som kan få eleverna att tänka kritiskt.

– För mig är det viktigt med fria tyglar, att själv kunna lägga upp läroplanen.

Han inser att spelandet nog kommer att mins­ka när han är färdig med sina studier.

– Det beror på arbetsbelastning och om jag behöver pendla och så. Det kan ju vara väldigt varierande arbetstider… men jag antar att det en del av att växa upp. 

Publicerad av: Camilla Haglund Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2022-10-12
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)