Student- och alumnintervjuer

Här kan du läsa intervjuer med några av våra studenter på Byggnadsingenjörsprogrammet. De berättar vad de tycker om utbildningen och om hur det är att plugga i Gävle. Här kan du också läsa om vad tidigare studenter vid programmet tycker om utbildningen och vad de jobbar med idag.

Sofia Persson, student

Student, Tekniskt basår och därefter Byggnadsingenjör
Ålder: 25
Hemort: Gävle
Utbildning: Tekniskt basår och därefter Byggnadsingenjör
Program på gymnasiet: Samhällskunskap med inriktning ekonomi
Det här gör jag när jag inte pluggar: Tränar, umgås med familj och vänner, letar en tomt att bygga hus på, försöker vara ute i skogen så mycket som möjligt.


Tanken på att få vara med och påverka framtidens byggande när det kommer till projektering, planlösning och effektivisering är något jag verkligen ser fram emot!

Läs hela intervjun med Sofia

Varför ville du börja plugga?

Anledningen till att jag började plugga var först och främst för att jag var supertrött på att jobba i matbutik med obekväma arbetstider. Jag kände att jag ville skaffa mig en utbildning för möjlighet till fast anställning samt jobba med något jag verkligen brinner för. Sedan är det väl ingen hemlighet att lönen förbättras efter en högskoleutbildning.

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?

Jag valde Högskolan i Gävle på grund av att jag kommer härifrån från början. Jag har bott och arbetat i Oslo i fem år efter gymnasiet men fick hemlängtan och då föll det sig naturligt att välja Högskolan i Gävle. Jag visste också att HiG erbjöd Tekniskt basår vilket var aktuellt för mig då jag saknade både matte och fysik för ingenjörsutbildningen.

Varför valde du just den här utbildningen?

Jag valde att läsa basåret just för att jag saknade Matematik 3c, Matematik 4, Fysik 1, Fysik 2 samt Kemi 1 som behövdes för att söka mig vidare till nästa utbildning. Att man är garanterad en plats på någon av ingenjörsutbildningarna på HiG efter godkänt basår var också en stor anledning till att jag valde utbildningen.

Jag hade siktet inställt på att läsa till Byggnadsingenjör från start. Jag har alltid varit intresserad av byggnationer, både arkitekturen och konstruktionen. Tanken på att få vara med och påverka framtidens byggande när det kommer till projektering, planlösning och effektivisering är något jag verkligen ser fram emot!

Vad är det bästa med utbildningen?

Det bästa med basåret är först och främst att det är väldigt varierande. Det är både teori, beräkningar och laborationer under året. Något mer som jag upplevde väldigt bra med basåret är att man får chansen att forma och utveckla en studieteknik som fungerar för en själv. Detta är säkerligen individuellt men i mitt fall med jobb i Oslo, backpacking runtom i världen och boendes med mina bästa vänner var det en stor omställning att börja studera. Att börja med ett basår var räddningen för mig då det hjälpt mig otroligt mycket på vägen till de studier jag ägnar mig åt idag.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?

Att det finns väldigt bra och engagerade lärare under utbildningen!

Vad är det bästa med Gävle?

Närhet till familj och vänner, Hemlingby motionsspår, alla drivna människor och företag som vågar tro på nyexaminerade.

Vad vill du jobba med i framtiden?

Jag vill jobba tillsammans med kompententa och roliga människor där vi projekterar nya bostäder på ett innovativt, spännande och okomplicerat sätt. Jag vill även kunna underlätta för beställare i byggbranschen utan kunskap inom området att få exakt de dom önskar när det kommer till konstruktion och utformning av hus.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?

Tänk inte så mycket! Bara gör, det brukar bli bäst så. Det enda som kan hända är att det blir fel, och då är det bara att göra om och göra rätt.

 

Benjamin Bondsman, student

Program: Byggnadsingenjör
Hemort: Gällivare

På Högskolan i Gävle finns det goda möjligheter att komma i kontakt med stora företag och planera framtidsarbete.

Läs hela intervjun med Benjamin

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?

För min framtida karriär är det viktigt att jag har en stark grundläggande utbildning som täcker det mesta inom byggnadsingenjör. Genom programmets sida kunde jag komma åt rimliga information avseende programmet och dess innehållande kurser samt fokusområden. Ovanstående anledningar fick mig utan tvekan att välja Högskolan i Gävle.

Varför valde du just den här utbildningen?

Nyfikenhet och intresse för problemlösning är två psykiska egenskaper som jag är född med och ingenjörsyrket handlar om identifiering av problem sedan hitta relevanta lösningar. Dessutom är byggnadsingenjör branschen i ständig utveckling och nyansering, vilket medför sig uppgradering av gamla byggnader (ombyggnad) och utveckling av nya -så goda möjligheter till arbete inom branschen är långsiktigt.

Vad är det bästa med utbildningen?

Utbildningsupplägget är en kombination av relevanta och nödvändiga kurser innehållande värdefulla kunskaper som en ingenjör minst behöver kunna innan att starta arbetslivet som ingenjör. Dessutom täcker utbildningen ett berett utbud av olika områden inom byggnadsingenjör.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?

Det absolut bästa med utbildningen för mig är att den inte är speciellt inriktat, utan som ingenjör har man möjligheter till att arbeta med/inom olika områden ex. Energifrågor, Konstruktör, Arkitekt, Miljöfrågor mm. Under utbildningstiden lär man sig som student inte bara arbetsmetoder, utan också stresshantering och samarbete samt utveckling av egna idéer genom att utföra självständiga projekt i form av inlämningsuppgifter.

Vad är det bästa med Gävle?

I Gävle finns det goda möjligheter till arbete (deltidsjobb) till studenter och aktiviteter som erbjuds av olika organisationer och högskolan i form av Workshop, konferenser och föreställningar. På Högskolan i Gävle finns det goda möjligheter att komma i kontakt med stora företag och planera framtidsarbete.

Vad vill du jobba med i framtiden?

Min framtidsplan är att utveckla en långtids karriär inom ingenjörsbranschen med fokus på utveckling och expansion av smarta, lågenergi och hållbara konstruktioner -och bidra till en bättre miljö, samhälle och omvärld.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?

Byggnadsingenjörs programmet är ett roligt program som tidigt väcker intresse och nyfikenhet hos studenter men ger också väldigt goda möjligheter till arbete både hemma och internationellt. Dessutom är programmet relevant för studenter som har intresse för att studera vidare/ fördjupa sig inom ämnet.

 

Angelika, student

Program: Bastermin och därefter Byggnadsingenjör
Hemort: Gävle
Program på gymnasiet: Bild och formgivning
Det här gör jag när jag inte pluggar: Sover, tränar, odlar chilibuskar.

 

Utbildningen kan leda till många olika yrken inom byggbranschen och det lockade att kunna ha valmöjligheter även efter examen.

Läs hela intervjun med Angelika

Varför ville du börja plugga?

Jag ville ta de första stegen till att få en karriär inom det område jag brinner för. En sökan efter yrkesmässig stabilitet fick mig att våga satsa på mig själv och min framtid med en utbildning som kommer öppna många dörrar för mig.

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?

Jag är född i Gävle och det kändes naturligt att välja Högskolan i Gävle som förstahandsval. Innan jag kom in på byggnadsingenjörsprogrammet så kompletterade jag min behörighet med en bastermin på Högskolan i Gävle.

Varför valde du just den här utbildningen?

Jag ville gå en utbildning som innefattade mitt intresse av matematik och arkitektur men samtidigt kunde ge stora möjligheter i min framtida karriär inom yrket. Utbildningen kan leda till många olika yrken inom byggbranschen och det lockade att kunna ha valmöjligheter även efter examen.

Vad är det bästa med utbildningen?

Att det finns en röd tråd mellan kurserna vilket gör att man verkligen får fördjupa sig inom ämnena under utbildningens gång. Utbildningen varvar föreläsningar, räkneövningar och laborationer som ger ökad förståelse för innehållet i kurserna.

Vad är det bästa med Gävle?

Att det är en fantastisk studentstad att bo i! Närheten till havet och naturen gör att man kan få avkoppling från studierna mellan varven.

Vad vill du jobba med i framtiden?

Jag skulle vilja jobba som projekteringsledare, vara ”spindeln i nätet” och samordna kontakter för att säkerställa framgångsrika projekt.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?

Välj en utbildning som verkligen intresserar dig! Tentaplugget blir lite lättare när man lär sig om saker man brinner för. Att hålla rutinerna och se studierna som ett heltidsjobb kommer göra att du inte behöver sitta uppe halva nätterna innan inlämningar och tentor.

Möt en av våra alumner

Här kan du läsa om vad tidigare studenter som läst Byggnadsingenjör tycker om utbildningen och vad de jobbar med idag.

Nadja Burman

Alumn, Byggnadsingenjör
Examensår: 2013

Nuvarande arbetsplats och yrke:
Byggnadsingenjör på BAU – Byrån för Arkitektur och Urbanism

 

HiG var över min förväntan, liksom Gävle som stad.

Läs hela intervjun med Nadja

Berätta kort om ditt yrke,vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval.

Jag jobbar som projekterande byggnadsingenjör inom arkitektur. Sedan 2013 har jag jobbat med Mall Of Scandinavia där jag har haft en roll som handläggare för hyresgästanpassning samt ansvarat för galleriagångsgolven. Jag har även jobbat med relationshandlingar för Mall Of Scandinavia samt med ombyggnation av Unionens huvudkontor. Just nu jobbar jag mest med Forumgallerian i Uppsala, projektering - ombyggnad av befintlig galleria, där jag är hyresgästhandläggare. Vägen till det här yrket var ganska självklar då jag alltid har varit intresserad av byggande och dess processer.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det är ett varierande arbete, mycket samordning med andra konsulter och att få vara med och påverka byggandet i våra städer.

Hur har dina studier vid HiG påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit?

Genom att inriktningen var arkitektur på utbildningen så vände jag mig till arkitektbyråer för att få jobba med arkitektur och design i projekt.

Känner du att du har nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?

Ja, genom att ha studerat både konstruktion, CAD och Arkitektur. Det har varit mycket givande eftersom jag dagligen är involverad i den här typen av frågeställningar.

Vad minns du särskilt från din studietid?

Intensivt och grymt roligt! HiG var över min förväntan, liksom Gävle som stad. Ett bra upplägg av programmet och framför allt alla härliga människor som jag lärde känna under mina tre år i Gävle - det gjorde helheten komplett under studietiden.

Vilka är dina framtidsplaner?

Vi får se vad framtiden har att ge då det finns så många olika vägar man kan välja att gå i den här spännande branschen.

Publicerad av: Maria Åstrand Swenneke Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2021-06-04
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)