Jakob Bergsten flyttade från Stockholm till Gävle för att studera på basåret. Han ville sedan gå en civilingenjörsutbildning.
– Jag hade först tänkt mig KTH, men såg att det här programmet dök upp. När jag läste på hemsidan verkade det vara intressanta kurser. Och nu vet jag att det till och med är bättre än jag förväntade mig. Särskilt kurserna i datasystem och programmering. Mycket är praktiskt och jag får göra roliga projekt.
Det finns många kurser som han ser fram emot att läsa. Till exempel tillämpad programmering, geologi, vågrörelse och optiklära. I trean är det dags att välja inriktning. Antingen tekniskt lantmäteri eller GIS. Jakob kommer att välja GIS, som innehåller mycket programmering.
– Efter examen vill jag jobba med systemutveckling inom GIS. Kanske vill jag utveckla program.
Viktigt att vara redo
Det var Max Fahlgren Brodins mamma som tipsade honom om det nya civilingenjörsprogrammet. Då läste han en fristående mattekurs i Stockholm.
– Hon visade mig information om utbildningen och det lät spännande. Jag fastnade särskilt för att man fick jobba med mätning av självkörande bilar, skrattar han. Geodata och det andra lät också intressant.
Max har tidigare rest en hel del och jobbat på McDonalds. Även om han alltid tänkt plugga vidare så var det viktigt att invänta rätt tillfälle.
– Jag ville känna att jag var redo att plugga. Många som börjar direkt efter gymnasiet är skoltrötta och hoppar kanske av. Men jag var verkligen redo.
Även Max gillar programmeringskurserna, men kommer ändå att välja inriktning mot tekniskt lantmäteri. Där handlar mycket om geo-data. Han tycker om det praktiska, att vara ute och mäta.
– Dessutom är det en bred inriktning, vilket är bra. Det är svårt att veta vad man kommer att jobba med efteråt.
Båda ser stora möjligheter inför framtiden. De vet att de utbildar sig till yrken som efterfrågas av många arbetsgivare. Redan efter första året har de fått testa sina nya färdigheter. Båda har sommarjobbat på Lantmäteriet. Max fortsätter att arbeta där en dag i veckan, samtidigt som han studerar.
Tips till dig som ska söka
Jakob berättar att det kan vara lite otäckt att söka ett femårigt högskoleprogram.
– Det var samma sak för mig. Men tänk inte på att det är fem år. Jag tar ett halvår i taget, om det går bra så fortsätter jag. Och det går bra. Man ska inte tänka att man är för dum för att läsa ett visst ämne. Allt handlar bara om vilket mindset du har när du går in i det. Vem som helst kan, bara man är mogen.
Han tycker även det är viktigt att göra en ordentlig research.
– Nöj dig inte med att hitta ett program med ett intressant namn. För namnet säger inte så mycket. Läs i stället på vilka kurser som ingår i programmet.
Max tillägger att det är viktigt att inte ge upp för snabbt, om du väl börjat.
– Ge det en chans, så du hinner komma in i högskoletänket. Döm inte programmet för tidigt. Du kommer inte att älska alla kurser. Gör din tentamen i alla fall. Det kan vara viktigt senare. Jag får till exempel tillgodoräkna mig min mattekurs från Stockholm.
Ett härligt gäng
Både Max och Jakob berättar om fördelarna med att gå i en liten, sammanhållen klass. De är bara 12 studenter och har kommit varandra nära. Trots att många kurser skett på distans under pandemin.
– I början hade vi aktiviteter och middagar. Vi har i stort sett alla kurser ihop. Jag känner alla i klassen och kan samarbeta med vem som helst, säger Jakob.
Max berättar att deras programansvariga och lärare får alla att trivas.
– Alla är så omtänksamma. Det märks att de är passionerade för ämnet och de bryr sig verkligen om oss och vår utbildning.