Sök

Att läsa programmet
Civilingenjör i Lantmäteriteknik

Här kan du läsa intervjuer med några av våra studenter på programmet Civilingenjör i Lantmäteriteknik. De berättar vad de tycker om utbildningen och om hur det är att bo och plugga i Gävle.

Framtidsyrken lockade Linn och Tilda till Gävle

 


Att både få en bred bas med många möjliga utvecklingsvägar men samtidigt en inriktning mot lantmäteriteknik lockade Linn och Tilda, båda snart 20, till Gävle. Civilingenjörs-programmet med inriktning mot lantmäteriteknik är helt nytt i Gävle och unikt i Sverige. Linn och Tilda är två av arton studenter i den första kullen som ser fram emot att lära sig utveckla tekniken bakom GPS-teknik och självkörande bilar.


Hur hittar man till en utbildning i lantmäteriteknik som 19-åring?

L: Jag har det litegrann i släkten med en morfar som är arkitekt, bland annat, och har väl tänkt att civilingenjör är något jag skulle kunna tänka mig att läsa till. Tekniken utvecklas ju hela tiden och det här känns som något man vill vara med på. Sen vet jag inte riktigt än vad jag vill jobba med, men det finns ju många möjligheter att välja det sen, både efter utbildningen och under. Jag kanske kan tänka mig att jobba med någon form av projektledning inom det här området till exempel.

T: Jag har väl aldrig riktigt vetat vad jag vill jobba med. Jag gick Naturprogrammet på gymnasiet just för att kunna välja sen och har haft lätt för de ämnena, som matte till exempel. Sen har jag varit intresserad av andra saker, som arkitektur och samhällsplanering. Och det känns som att det kommer in sådana delar i den här utbildningen också. Det är en bra kombination.

Tänker man inte att lantmäteri handlar om att göra kartor och så?

L: Jo, det kanske man gör. Men som civilingenjör mot lantmäteriteknik så är vi de som dels kan utveckla tekniken som gör kartorna, men också annan teknik som använder geodatan. Som t ex självkörande bilar och olika typer av appar som använder geodata och GPS-teknik. Det är ett framtidsyrke.

T: Man har ju också förstått att digitaliseringen är en stor omställning inom det här området nu. Både i Sverige och i hela världen. Tittar man bara på Sverige så är det en stor efterfrågan på den här kompetensen. Dels för att branschen står inför ett generationsskifte men också för att den här digitala kompetensen behövs när all samhällsplanering ska digitaliseras över hela landet. Det kommer att finnas jobb när man är klar.

Både Linn och Tilda hade med sig ett tekniskt intresse men Tilda vill ändå slå ett slag för att man inte behöver vara klassens stjärna för att kunna läsa till civilingenjör:

– Jag hade nog en bild av att högskolestudier innebar att man satt i en stor hörsal med en lärare som stod längst fram och föreläste. Men vi är bara 18 stycken i klassen och man har mycket mer kontakt med lärarna än jag kanske trodde, man kan fråga en lärare om man behöver. Hittills tycker jag inte att det är så svårt som man kanske tänker att det är.

Tilda är uppväxt i Alfta utan Bollnäs, ungefär 12 mil från Gävle. På pendlingsavstånd kan man tycka, men Tilda valde ändå att flytta till Gävle inför sina studier. Även Linn är inflyttad, från Nyköping.

Hur är Gävle som studentstad?

L: Just i år är det lite speciellt eftersom COVID19 satte stopp för insparken. Så hittills har vi mest lärt känna de i klassen, det tar kanske lite längre tid att lära känna folk utanför klassen utan insparken. Men alla i klassen är supertrevliga och vi är ganska blandade i åldrarna även om de flesta kanske är under 30 i vår klass.

T: Ja, jag tycker det är kul att klassen är så blandad. Vi är lika många tjejer som killar.

Varför blev det just Gävle?

T: Jag gillar Gävle. Det känns som en bra storlek på stan. Man kan cykla typ överallt och det går bra med bussar. Det är lite nytt fortfarande och det här är första gången jag bor själv, men jag tycker att det känns bra. Och jag har ju nära hem så jag kan åka hem en eftermiddag om jag har lust och vill träffa familjen till exempel.

L: Jag sökte den här och en utbildning i Linköping, som ju låg närmare för mig. Dessutom bor min pojkvän i Norrköping, så det kändes på sätt och vis lättare att välja Linköping. Samtidigt tyckte jag den här inriktningen var mer spännande och stan är trevlig, jag hade inte varit i Gävle innan. Men jag fick en jättefin studentlägenhet precis vid skolan och även skolan är fin med superfräscha lokaler. Det känns som att jag gjorde rätt val.

Publicerad av: Maria Åstrand Swenneke Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2020-12-11
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)