Om programmet
Under dina tre år som student kommer du att lära dig metoder, problemlösning, algoritmer, programmering, databaser, webb, grafik och geografiska data. Och en hel del annat du har nytta av inför framtiden. Du jobbar både individuellt och med andra. Programmet leder till en kandidatexamen med datavetenskap som huvudområde. På Högskolan i Gävle kan du dessutom bygga en kompetens som är svår att hitta någon annanstans, eftersom en stor del av våra kurser kopplas samman med GIS.
Breddning mot GIS
Geografiska informationssystem handlar om att samla in, lagra, analysera, presentera och visualisera geografiska data och information. Idag räknar vi med att våra mobiler ska visa exakt var vi befinner oss eller var närmaste pizzeria ligger. Men GIS är större än så. Det används som ett verktyg i stora samhällsutmaningar - till exempel för att mäta våra glaciärer, bekämpa skogsbränder, tolka satellitdata och identifiera trender i vår omvärld.
En central plats inom GIS
Här i Gävle samlas många GIS-aktörer, forskare och företag som är världsledande med sina verktyg – till exempel Lantmäteriet och ESRI. Redan under utbildningen kliver du in i branschen. Bland annat genom gästföreläsningar, projekt och studiebesök.
Flera av de kurser som du läser inom programmet kopplas till GIS. Det ingår även fördjupningskurser inom visualisering, bildbehandling och bildanalys. När du visualiserar skapar du bilder för att göra data lättbegripligt för andra. I bildanalys gör du tvärt om, där används digitala bilder för att analysera vad som sker.
Du behövs på arbetsmarknaden
Efterfrågan på kompetens inom det datavetenskapliga området är mycket stor och väntas fortsätta växa. Efter din examen har du breda kunskaper och kan arbeta inom alla möjliga områden som omfattar utveckling av programvara och mjukvarusystem – med en specialisering i utveckling av tillämpningar som använder geografisk information. Det finns även möjlighet till en internationell karriär.
Många yrken att välja bland
Våra studenter har fått arbeten inom en mängd olika yrkesroller. Till exempel som programmerare, applikationsutvecklare, IT/GIS-specialist, systemerare, teknisk projektledare, webbdesigner, IT-support, IT-tekniker, IT-konsult och mycket mer.
Studera vidare
Vill du fortsätta att bredda och fördjupa dina kunskaper? Efter din examen är du behörig att söka ett masterprogram. På Högskolan i Gävle finns till exempel masterprogrammet i geospatial informationsvetenskap. Efter detta har du möjlighet att satsa på en forskarkarriär. Hos oss finns en forskarutbildning inom geospatial informationsvetenskap.