Raka vägen från Co-op och ut i världen

Hampus Myhr läste till energisystemingenjör och smygstartade sitt arbetsliv genom Co-op. Direkt efter sin examen fick han arbete på Forsmark. Nu deltar han i Vattenfalls traineeprogram inom kärnkraften och arbetar under en period med vindkraft i England.

Hampus Myhr

Hampus Myhr

Namn: Hampus Myhr
Program: Energisystemingenjör (Co-op)

Hallå där! Vad gör du på jobbet idag?
Som en del av traineeprogrammet är jag just nu i Barrow-in-Furness, i nordvästra England. Jag ska stanna i sex veckor för att undersöka hur Vattenfall kan spara pengar genom att effektivisera underhållet på den havsbaserade vindkraften.

Vad har du gjort annars?
Jag jobbar som Analysledare inom underhåll och utveckling på Forsmark. Till exempel om något händer på verket måste det analyseras, och då är mitt uppdrag att samla expertis från olika berörda avdelningar för att tillsammans utreda det.

Du har gjort Co-op hos oss, hur var det?
Det var väldigt bra. Man mognade mycket, direkt efter första perioden. Alla blev mer aktiva i klassrummet. Föreläsningarna innehöll mer och mer diskussion. Det är även ett ypperligt tillfälle att skapa sig ett kontaktnät. Man får testa vad man tycker är roligt och mindre roligt att jobba med. Och man tjänar faktiskt pengar samtidigt, vilket är ett stort plus. Jag gjorde min Co-op på Vattenfall R&D i Älvkarleby och Norconsult AB. Här träffade jag mängder av duktigt folk som jag fortfarande har kontakt med.

Vad var det viktigaste du lärde dig?
Hur jag fungerar som person, det vill säga vilken roll som passar mig bäst på jobbet. Det är väldigt bra att få den insikten tidigt, så man letar efter rätt jobb.

Har du haft nytta av det nu när du jobbar?
Absolut! Jag lärde mig exempelvis att jag är mer för de övergripande jobben. Att få lyfta blicken lite och se det ur ett större perspektiv.

Hjälpte det dig när du sökte jobb?
Ja, verkligen. Efter Co-op-studier är man väldigt attraktiv på arbetsmarknaden, eftersom man har 40 veckors erfarenhet av arbetslivet. Man kan faktiskt säga att Co-op såg till att jag fick den tjänst jag har idag. En representant från Forsmark kom och kollade på de slutliga Co-op-presentationerna och pratade med mig efter min redovisning. Han tyckte att jag skulle söka jobbet. Det är där jag jobbar idag!

Händer det något spännande framöver?
Inom traineeprogrammet ska vi efter våra arbetsrotationer till Hamburg i tre dagar på platsbesök hos Vattenfalls tyska kärnkraft. Och en massa annat roligt. På Forsmark fortsätter arbetet med att försöka implementera VR-tekniken, samt anordna utredningar!

Publicerad av: Zara Lindahl Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-10-29
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)